Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вземат се мерки за компенсиране на намаляването на руските и украинските туристи

Снимка: Венета Николова

Възможно е броят на руските и украинските туристи у нас да намалее още, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че вече са взети мерки за привличане на повече туристи. 

Прогнозата се базира на вътрешни анализи. Все още официални данни няма, коментира министър Ангелкова. Тя посочи, че до ноември миналата година руските туристи, дошли у нас, са били с 3,2 на сто, или с 21 хиляди души, по-малко в сравнение със същия период на предходната. Украинските туристи са намалели с 8,2 процента, или са били с 56 000 души по-малко. За компенсиране на този спад се работи в посока облекчаване на визовите процедури, допълнителни чартърни линии, целева реклама на традиционни пазари.

Включително обсъждаме варианта за разширяване стартиране на сезона от април месец и приключването му октомври-ноември месец, като водим разговори с тези, които предлагат чартърните програми, така че максимално да съдействаме за този процес, защото това ще подпомогне допълнително увеличаването на интереса към нас. В момента водим раговори с Европейската комисия, с генерална дирекция "Конкурентоспособност", какво държавата целево може да направи, за да не се счита за държавна помощ и каква е правната форма, обясни Ангелкова.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков заяви за "Хоризонт", като цитира данните на Руския съюз на туристическата индустрия, че между 30 и 40 процента по-малко руски граждани ще почиват в чужбина през тази година. Според министър Ангелкова ако задържим интереса на българските граждани към почивки в страната, така също може да се компенсира спадът на руски и украински туристи. За тази цел Министерството на туризма започва кампания за насърчаване на вътрешния туризъм.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Слабо известни туристически обекти ще рекламира кампания на Министерството на туризма

Малко известни 50 български туристически обекта ще се рекламират в рамките на комуникационна кампания на Министерството на туризма. Кампанията бе представена пред журналисти днес от министър Николина Ангелкова. Целта е да се насърчи българския..

публикувано на 26.01.15 в 15:22
ДКС-Варна

Варна ще представя града на туристически изложения с нови рекламни материали

За първи път от четири години община Варна има нови рекламни материали, с които ще представя града на националните и международните туристически изложения. Те са на шест езика – български, руски, английски, немски, френски, румънски. Някои ще имат и..

публикувано на 26.01.15 в 11:26

Започна подготовка за откриването на туристическия сезон във Видин

С организирането на фестивал под наслов "История и вино" тази година ще стане откриването на туристическия сезон в Община Видин . Събитието ще се проведе на 20 и 21 март , съобщиха от Общината. Началото ще бъде дадено в м узей "Кръстата казарма" ,..

публикувано на 23.01.15 в 16:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно..

публикувано на 26.06.24 в 14:50
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Не изключвам да има още една война в Близкия изток

Не изключвам да има още една война в Близкия изток. Тази прогноза направи пред БНР журналистът Мохамед Халаф и добави, че  ако Израел атакува "Хизбула", САЩ няма как да не се включат в тази война . " Всичко зависи от това дали Иран е готов да..

публикувано на 26.06.24 в 14:32

Вилис Цуров: Марк Рюте има способността да посредничи и преговаря, поема НАТО в сложен период

Марк Рюте, новият генерален секретар на НАТО, има способността да посредничи, да преговаря, убеждава , коментира избора на холандеца полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантис“, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.06.24 в 14:21
Атанас Атанасов в НС, 26 юни 2024 г.

Спор в НС: Опитвал ли се е Атанас Атанасов да вербува офицери от военното разузнаване?

Офицери от служба "Военно разузнаване" са докладвали пред директора ѝ бригаден генерал Венелин Венев, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в качеството си на председател на ПГ на ПП-ДБ в 49-ия парламент се е опитал да ги "вербува". Разговорите с..

публикувано на 26.06.24 в 14:14
Юлиян Петров

КТ "Подкрепа" ще иска 150% увеличение на учителските заплати

КТ "Подкрепа" ще настоява пред следващото редовно правителство и парламента за увеличение със 150% на учителските заплати. Синдикатът настоява в срок от 5 г. парите за образование да нараснат до 6 на сто от брутния вътрешен продукт. Това обяви..

публикувано на 26.06.24 в 13:54
Илияна Цанова

Илияна Цанова: Има сериозен риск България да загуби средства по ПВУ

Има сериозен риск България да загуби средства от Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди в интервю за БНР Илияна Цанова- зам.-генерален директор на направление "Бюджет" в Европейската комисия. По думите ѝ честата смяна на правителства и липсата на..

публикувано на 26.06.24 в 13:47

ЕЦБ: Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната

Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната, докато бюджетният дефицит и държавният дълг са под референтните нива. Българското законодателство е съвместимо с Договорите и Устава на Европейската система на..

публикувано на 26.06.24 в 13:42