Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Uptown Funk доминира в ефира от двете страни на Атлантика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет седмици след като влезе в ТОП 40 на американските радиостанции, Mark Ronson остави зад гърба си своите конкуренти и заедно с Bruno Mars се разписа за първи път в книгата с шампиони на Media Base 24/7. Uptown Funk e най-излъчваната песен за изминалата седмица. Тя е номер едно и на Острова, което е голямо постижение за 39-годишния британец с американски паспорт, който доскоро беше познат само в ролята си на продуцент на Amy Winehouse.

В Щатите  Uptown Funk скочи от номер 4 направо на номер 1, като прекрати престоя на върха на Nick Jonas, който остана само една седмица на първото място. Jealous загуби 1198 излъчвания, като вероятно повечето от тях сигурно са отишли в подкрепа на новия му актуален сингъл за Америка – Chains. Именно Chains е най-доброто ново предложение в ТОП 40 на номер 37. Повечето усилия на лейбъла Republic по промоциране на парчето дават резултат и все повече хора откриват музиката на Nick. Видеото към Chainsизлезе в YouTube през миналото лято и е било гледано близо 8 милиона пъти. За момента по всичко личи, че Nick Jonas върви по стъпките на Justin Timberlake и има потенциал да достигне неговия успех особено ако си наеме по-добър хореограф.

Освен Chains сред най-излъчваните 40 на Америка дебютира и един сингъл, за който ви информирахме през ноември. На номер 39 влиза Weekend на инди дуета от Портланд, Орегон, Priory. Третото ново предложение на номер 40 e за песента, за която артистът казва, че е за моментите в една двойка, в които скандалите между партньорите могат да се оправят със секс – Talking Body на Тоve Lo. Най-големият скок (9 нагоре до номер 23) е за Sugar на Maroon 5.

Иначе около върха продължава да стои бившият номер едно на Taylor Swift – Blank Space (сега на номер 2). Там са й Sam Smith с I’m Not The Only One на номер 4 и номинираната за Grammy Take Me To Church на Hozier на номер 5. Hozier e oт Ирландия и привлече вниманието към себе си, след като получи признанието от феновете в онлайн платформата Spotify. В момента вдъхновеният от фолк блус, соул и госпъл артист се радва на успех освен в поп чарта и в ефира на алтернативните станции с още едно заглавие, което не е за пропускане - Angel Of Small Death & The Codeine Scene.

На Острова за сега няма претендент на измести здраво стъпилия за шеста седмица на върха в класацията на Radiomonitor Uptown Funk на Mark Ronson и Bruno Mars. И там в подножието на върха е Taylor Swift, но Blank Space е заседнало на номер 3 и сякаш не му стигат силите да се изкачи до върха. Пред Taylor е бившият номер едно Thinking Out Loud на Ed Sheeran, а зад нея на номер 4 са изкачващите се с две места Olly Murs и Travie McCoy с Wrapped Up, което от седмица плахо си прокарва път и в Америка. C цели осем места нагоре Hozier се озовава на номер 5 с Take Me To Church. И ако в Америка на тази песен и бяха необходими 15 седмици да достигне номер 5, то във Великобритания Hozier е на номер 5 след само три седмици в чарта.

Ellie Goulding продължава да сe движи в правилната посока и хитът й към 50 Shades of Gray също катери осем места до номер осем.

Положителни точки и за новото на Ne-Yo Coming With You (десет места до номер 15). Най-големият скок е за ирландската инди рок банда Kodaline. Придвижването с 15 места нагоре до номер 24 e за Honest - пилотния им сингъл от предстоящия да излезе в началото на февруари албум Coming Up for Air.

Oще за актуалните хитове и артисти можете да научите в следващото издание на Music Point.

Music Point – петък от 19.00 до 21.00 по "Хоризонт"!

Гласувайте за песните, които искате да чувате по-често в предаването тук:

https://www.facebook.com/musicpointshow




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те финалисти, които ще изпълнят песните си на живо пред жури (съставено от композитори, певци, автори..

публикувано на 20.04.24 в 08:30
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25