Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите земи на фестивала Бразобразие - смес от музикални стилове и традиции, които разчупват границите

Алберто и Росарио от Ottoni Animati и Франческо Мартино/превод/
Снимка: Ирина Недева


Нова земя (Nova Terra) - така се казва композицията, с която започваме. Тя е на сицилианската брас формация Ottoni Animati, които тази вечер ще свирят в София на зимното издание на Браззобразието - фестивала на най-лятно звучащата музик: духовата музика.
В студиото на Хоризонт до обед са Велислав Стоянов - музикален директор на Бразобразие разказа към  каква "нова земя" на брас музиката ни отваря ушите четвъртото издание на Бразобразие.
Играта на думи и шегата с безобразие се усеща веднага в името на фестивала. Това е много удачно, когато говорим за такава шарения от стилове фънк, суинг, джаз, огнени ромски ритми, рок, пънк, реге... И, разбира се, с двете задължителни съставки - мощни брас и страст, както пише на сайта на фестивала. Директорът на фестивала пое отговорността за  измислянето на новата думичка "бразобразие".
Велислав Стоянов
Брасс идва от духовва музика - духови инструменти. Ввсъщност от материала, от който са направени те - месинга, тази жълтозлатиста сплав съставена от мед и цинк, която съпровожда човечеството от хилядолетия.
В студиото заедно с  Велислав Стоянов са  Алберто и Росарио от групата  Ottoni Animati. За превода помага Франческо Мартино- колега от Италия, журналист към Обсерваторио Балкани и Кавказ. 
Името на формацията идва от думата за духови инструменти и  думата одушевени, анимирани. Остров Сицилия е различен от всичко останало в Италия и Европа, казаха Алберто и Росарио, а градът, от който е групата е най-южната част на острова - най-близко до Африка.
Брас музиката освен музика е и  стил на живот. Едно е човек да види прибрижаването на брега с паспорт и виза в него, друго - когато бяга от война или мизерия,  а лодката му потъва както за жалост често се случва с бягащите от Северна Африка хора към бреговете на Лампедуза. 
Алберто и Рисарио признаха, че с музиката си се опитват да дадат израз на чувството да търсиш убежище в далечна земя и да бягаш от земята където си роден заради война или бедност. Защото както днес много хора от Северна Африка търсят път към италианските острови в Средиземно море, така пък много сицилианци мигрират в търсене на по-добър живот.

За Ottoni Animati музиката, която правят е средство да се поставяте ли се на мястото на тези хора и то като дадат един универсален език.
Снимка
Днес вечерта Бразобразие ще представи в Sofia live club още една италианска група -  Радио Застава
Елементът на "Границата" присъства и в тази група от северна Италия 
сподели музикалния директор на фестивала Велислав Стоянов. 
В Радио-Застава има италианци, австрийци, словенци, босненци и това се чувства в лудата, еклектична, неудържимо увличаща плетеница от музикални стилове - от рок до пънк, от суинг до реге, от балкански ритми до електронна музика, от която публиката няма да иска да се освободи.
Ако духът и дъхът на Средиземноморие ще владеят тази вечер на Бразобразие, то утре фестивалът ще предложи още една дестинация -земите ва Румъния.
Групата Fanfare Ciocarlia, в която участват ромски музиканти от малкото изолирано село в североизточната част на Румъния говорят само на техния местен диалект, но музиката им е универсален език, който с удоволствие практикуватса разпознаваеми и желани вече във всички точки на земното кълбо. Всеки, който е чувал Fanfare Ciocarlia (Песен на чучулига), се съгласява с две неща - няма друг духов оркестър, който да свири с такава скорост и няма друг духов оркестър, който да звучи по този уникален начин.
Фестивалът на "най-сладката лудост и на красотата на духовата музика" започна вчера с две български групи Funky miracle и V.S.O.P.

Брасс,  жълтозлатиста сплав съставена от мед и цинк...сиреч месинг, се топи при температура  около 927°C, а тази температура се достига по време на концертите с брас инструменти ! Едва ли има по-разгорещена музика която може да стопли премръзналите ни души в края на февруари.

Целият разговор на Ирина Недева със сицилианските  музиканти и Велислав Стоянов, гарниран, разбира се, с музика,  можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пети фестивал на българската култура в Чикаго

В Чикаго завърши Петият фестивал на българската култура. Организатори на проявата са Конфедерация на бълг. културни организации и дейци в чужбина и Културен център "Българика" - Чикаго. Фестивалът се провежда на всеки две години от 2015 г. насам. Той е част от майските културни тържества, посветени на 24 май. Целта е да се съхранява и..

публикувано на 13.05.24 в 10:38
Брайън Мей

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата. На фона на мост във формата на НЛО над река Дунав в словашката столица, шоуто под наслов "Мост от бъдещето" ще постави началото на фестивала..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Националният фолклорен фестивал "Люлякова ръченица" ще се проведе в Ловеч

В Ловеч днес ще се състои седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“. Той се организира от местното читалище „Зорница 2010 г. – Нено Щрегарски“ като е продължение на Люляковите празници в Ловеч. Във фестивала ще участват над 400 танцьори от 16 колектива от цялата страна. Като част от фестивала е и откритата в..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

С Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за празника на Плевен

В Плевен с инициативата Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за отбелязване празника на града - 15 май. Тази нощ беше по-различна в Плевен – всички музеи и галерии отвориха врати, за да покажат интересни изложби, посветени на Европейската нощ на музеите и галериите. Така символично започнаха и поредицата от..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Д-р Делян Георгиев връчи специалната награда на художника Бранимир Цаков

Бранимир Цаков е тазгодишният носител на голямата награда на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Авторитетно жури от Съюза на българските художници номинира пет творби, една от които бе “Пристанище” и бе откупена от кмета. 29-та традиционна изложба на художниците от район „Изгрев“ под патронажа на кмета бе открита официално. Събитието..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Румяна Пелова доказва неустоимо таланта си

Румяна Пелова от Перник е талантлива поетеса и писателка, която нашумя по-късно, но доказа неустоимо таланта си. Стихосбирката "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" е събрала блестящи стихове след надмогване на тежка болест отстрана на авторката и завръщане към живота. Тържеството на духа, на любовта, на лириката е факт. Едно преосмисляне..

публикувано на 12.05.24 в 05:25
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30