Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис: България е ценен съюзник

Снимка: БГНЕС

България е ценен съюзник и член на НАТО вече много години, каза командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис. Той е на двудневно посещение у нас. Генерал Ходжис благодари на страната ни, че ще подкрепи провеждането на учението "Бърз отговор", което ще се проведе в края на август. Учението ще бъде с въздушнодесантно подразделение и ще се използват летищата в Балчик и Тенево.

Високопоставеният американски генерал Фредерик "Бен" Ходжис и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обсъдиха военните отношения между България и САЩ. Вицеадмирал Николов подчерта значението на двустранното военно сътрудничество, като много важно, базиращо се на Договора от 2006 г.

В рамките на тези 9 години мероприятията под формата на тренировки, обучения и съвместни дейности са над 200. Само за тази година планираните мероприятия са над 70, като сме достатъчно гъвкави при необходимост техният брой да нараства. Искам да отбележа, че тази подготовка не е насочена към реални фактически операции със сценарий, който може да възникне днес и да може да се задейства, обясни Николов.

Генерал Ходжис открои значението на страната ни за НАТО на Балканите, определяйки я като много ценен съюзник на Алианса и подчертавайки ролята и в мисиите в Ирак и Афганистан.

Мисля, че географското положение на България, нейната история и връзките, които има със своите съседи, я правят изключително важен компонент от всички събития, които се случват в този регион, така че за България също има ползи от това, че е член на НАТО, тъй като се намира в този важен регион. Но регионът също има по-голяма стабилност благодарение на водачеството, на лидерството на България и това, че е член на НАТО, обясни генералът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ разпореди оборудване на здравен кабинет в училището в Община Трекляно

РЗИ - Кюстендил направи предписание за оборудване на здравен кабинет в единственото училище в Община Трекляно. Съветниците взеха решение за отпускане на 22 хил. лева по бюджета, за да започне ремонт на помещението и доставката на необходимото оборудване. Към училището в Трекляно, което е със статут на защитено и в него учат 36 деца в смесени..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Около 7000 са радиолюбителите в България

Към настоящия момент радиолюбителите в България са около 7000, това сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Интересът към този вид комуникация остава постоянен. Всички радиолюбители в България трябва да притежават разрешително за радиолюбителска дейност.  Разрешението се издава след успешно положен изпит, който се провежда към..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия", недалеч от международното летище "Рафик Харири", което все още функционира. Отекнали са силни..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от БТА. Русия заяви, че е превзела още едно село близо до град Покровск - логистичен център в Източна..

публикувано на 05.10.24 в 18:07

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон, предаде Би Би Си. Протестиращите носят палестински флагове и издигат лозунги "Примирие сега", "Не докосвайте Ливан". "Спрете войната сега". Основният призив на участниците е за незабавно примирие в Ивицата Газа и предотвратяване на по-широк конфликт в Близкия..

публикувано на 05.10.24 в 18:02

С многохиляден митинг унгарската опозиция се противопоставя на проорбанската пропаганда

Хиляди унгарци да се събират в Будапеща за митинг срещу пропагандните мрежи на премиера Виктор Орбан, което е знак на нарастващо доверие сред опозицията в страната, съобщава агецния Блумбърг. Протестът в събота пред централата на държавната телевизия в унгарската столица, беше организиран от Петер Маджар, чиято партия ТИСА влезе в..

публикувано на 05.10.24 в 17:43

Изложба–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново

25 домашно приготвени баклави участваха в изложбата–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново За 12-ти път празникът на баклавата в село Малиново събра на площада пред местното читалище хора от различни етноси. "Нашето село е прочуто с баклавата. Това е на празник на селото и се възстановяват всички традиции. Дай Боже да го..

публикувано на 05.10.24 в 17:17