Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Били Холидей е вдъхновение и провокация към днешното време



​"Южните дървета носят странен плод" се пее в тази песен на великата Били Холидей. Песента се казва странен плод, защото от дървото, за което пее Били виси не плод, а тялото на човек, линчуван разади различния цвят на кожата си.

"Кръв по лицата и кръв по корените", продължава песента на Били Холидей, "черни тела се люлеят с южния бриз".

Тази песен става един от символите на борбата с расовата сегреграция.

​Родена като Елианора Фейгън, известна  и с прозвището Лейди Дей (Lady Day) Били Холидей е американска джаз певица, смятана за една от най-добрите изпълнителки на   ХХ век. Били Холидей днес щеше да е на 100 години, родена на 7 април 1915г.

Били Холидей вдъхновява една от българските джаз изпълнителки - Мирослава Кацарова. това е и поводът Ирина Недева да я потърси, за да споделят възхищението си от невероятната певица.

Мирослава Кацарова
от малка започва да се интересува от съдбата и живота на Били Холидей. Прочита всичко за нея, слуша многократно всичките й песни.

Били се ражда, когато майка ѝ е на 13, а баща ѝ на 15 години. Израства в бедната част на Балтимор, в щата Мериленд. Често бяга от училище, а когато е на 11 обявява, че е била изнасилена. Скоро след това я пращат в католическо поправително училище, където живее две години. През 1928 г. се мести с майка си в Ню Йорк. Според автобиографията ѝ няколко години Били работи като проститутка и прекарва време в затвора. През 30-те години  пее в нощните клубове в Харлем. Когато Джон Хамънд открива таланта й през 1933 г. Били започва записи с кларинетиста Бени Гудмън покорява Ню Йорк. До 1959 г. записва с много от най-добрите джаз музиканти, включително и Луис Армстронг. Първоначално музиката ѝ е насочена към чернокожата публика, но скоро става световноизвестна.

В навечерието на 100 годишнината на Били Холидей, Мирослава Кацарова представи новият си албум вдъхновен от американската джаз певица в София и Пловдив.

Strange Fruit („странен плод“ - за тялото на убития, което виси от дървото), в която става дума за линчуването на арфоамериканци е една от песните, които Мирослава не посмява да пее след Били.

Дали е разбираема тази песен в български контекст?

Защо освен особена меланхолия и ярост в репертоара на Били Холидей има толкова важне моменти и за феминистките движения и еманципацията на жените.

Автобиографията на Били Холидей е смазваща с откровеността си. Тя умира млада на 44 години от цироза. Влиза в затвора за притежание на наркотици. Гласът и започва да й изневерява в последните години от младия й живот.

От бедните квартали на Балтимор до Бронск в Ню Йорк, където е погребана, Били Холидей е извървяла един път, важен не само за джаз музиката, а и за осъзнаването на много американци като граждани, които се противопоставят на расизма и дехуманизацията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева, като изплащането започва седмица по-рано от планираното, обясни още Тахов: "Едното направление..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на бюлетините, с които партиите ще се явят на изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9 юни.  Жребият беше публичен и излъчен на фейсбук страницата на ЦИК. На него право да присъстват..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

Предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за "Мини Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.  С решение на последното НС, непосредствено преди разпускането му,..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Костадин Филипов прогнозира 58 места за ВМРО-ДПМНЕ в парламента на РСМ

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде - по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие , с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие,..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори. Сунак..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00