Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на софийското село Лозен излязоха на протест

| обновено на 27.03.16 в 12:41
Лозен в полите на Лозенска планина

Жителите на софийското село Лозен протестираха срещу разрешение за проучване за добив на строителни материали близо до селището. Хората поискаха повече информация за евентуалните рискове от  добив на инертни материали. Костадин Соколов от Гражданската инициатива "Бъдеще за Лозен" посочи от какво се притесняват жителите на от селото:

Потенциални свлачищни дейности, защото районът е залесен преди 50 години, точно поради такива причини. Също така взривове, които биха довели до отделяне на прахови частици, обезлесяване, натоварване на инфраструктурата в селото, която е в много лошо състояние. Обезводняване, поради обезлесяването и други. Така че това, което ние търсим и се изказваме посредством тази инициатива обществения интерес на хората към това разрешение и съответно опасенията на хората, свързани с отдаване на концесия. Една част от района, в който това е планирано, също влиза в Натура-2000, в частни имоти.

Хората се обявяват срещу разрешение на Министерството на енергетиката да бъде разкрита кариера за добив на строителни материали в изключително голям размер и дълга продължителност, точно над жилищната част на селото. То обхваща много голяма част от горската и залесената част на планината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев и Коритарова на проверка - нужно ли е затваряне на Е-79 от Мездра до Ботевград

Край Мездра премиерът Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова ще проверят необходимостта от затварянето на отсечката от международния път Е-79 до Ботевград и довършването на модернизацията ѝ. Движението по трасето беше спряно в понеделник и предизвика поредица от протести в Монтанско...

публикувано на 26.06.24 в 07:42
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия обсъдиха в телефонен разговор конфликта в Украйна

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора. Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението..

публикувано на 26.06.24 в 07:40

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето влезе..

публикувано на 26.06.24 в 07:31

Редовно заседание на МС

Служебното правителство ще проведе редовно заседание от 12 часа. Дневният ред предвижда кабинетът да обсъди и гласува проект на Закон за въвеждане на еврото. С него ще се регламентира процесът по въвеждането на единната европейска валута в България. Сред обсъжданите точки е включено закриване на консулството ни в Монреал, допълнителни разходи..

публикувано на 26.06.24 в 07:28

Приключват политическите консултации при президента

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие". След като през последните два дни президентът разговаря с пет от..

публикувано на 26.06.24 в 07:21

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35