Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КОНПИ обяви, че няма основание да се занимава с Панамските документи

НАП иска данни за българските фирми в документите

Снимка: БГНЕС

В списъците от "Панамските документи" има и български фирми, на които може да бъде направена данъчна проверка. Пред "Хоризонт" от Националната агеннция за приходите съобщиха, че са изискали данни за българските фирми и имената на хората, свързани с тях.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество няма основание да се занимава със сметките на българи в офшорни зони, оповестени в "Документите "Панама". От комисията обясниха пред "Хоризонт", че единственият вариант да се стигне до там, е да са повдигнати обвинения по Наказателния кодекс към някои от лицата или да има осъдителна присъда на чужд съд, а за престъплението да има еквивалентни текстове в българския закон. Засега обаче такова обстоятелство не съществува. 


В списъците са имената на поне 50 български компании, свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама,  Британските Вирджински острови. Там са имената на собственици и акционери в компании, като повече от сто от тях са директори, пълномощници, адвокати и ликвидатори. Към момента няма имена на български политици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тайни документи разкриват финансовия рай на влиятелни личности

Изтичане на 11,5 милиона документи от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и влиятелни хора, включително руският президент Владимир Путин , укриват парите си, предаде ДПА, позовавайки се на вестник "Зюддойче цайтунг".  Според публикацията "Мосак..

обновено на 04.04.16 в 09:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константина Георгиева и Брено Плачидо

Брено Плачидо пристигна в България за снимките на филма "Аврора"

Бурна романтична любовна история между италиански журналист и българско момиче, което е принудено да проституира в условията на комунистическа България. Това е част от синопсиса на новия филм на режисьорите Георги Стоев – Джеки и Никола Бошнаков...

публикувано на 09.10.24 в 15:05

Работещите в столичния транспорт заплашват с ефективна стачка

Ако искането на синдикатите за въвеждане на бонусната система за работещите в градския транспорт на София не бъде изпълнено от 1 октомври, в петък ще има едночасова стачка и транспортът ще спре.  Това заявиха от Федерацията на транспортните работници..

публикувано на 09.10.24 в 15:02
Украинският президент Володомир Зеленски (вляво) и хремиерът на Хърватия Андрей Пленкович - Дубровник, 9 октомври 2024

Зеленски пристигна в Дубровник за срещата на върха "Украйна - Югоизточна Европа"

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в хърватския град Дубровник за срещата на върха "Украйна - Югоизточна Европа". Участват премиери и министри на външните работи на 12 държави от региона, сред които и България, в лицето на премиера Димитър..

публикувано на 09.10.24 в 14:41

Петя Стойкова: Искаме МК да чуе проблемите на творците на свободна практика

Два месеца се бавят резултатите от сесия на Министерство на културата за проекти на творци на свободна практика. Към момента няма обяснение за причините, а от независимия културен сектор са изпратили поредно писмо и петиция с надежда да им се..

публикувано на 09.10.24 в 14:36

Повече български студенти са били това лято на бригади в САЩ

Повече български студенти са били това лято на бригади в САЩ в сравнение с миналата година, отчитат агенции, които организират подобни пътувания. Лято 2024 година е било изключително силно по линия на студентските бригади, отчита Весела Кутова - мениджър..

публикувано на 09.10.24 в 14:28
Министърът на вътрешните работи Атанас Илков (в центъра), министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов (вдясно) и министърът на електронното управление Валентин Мундров (вляво) на брифинг за подготовката на изборите - 9 октомври 2024 г.

Атанас Илков: МВР е предприело действия, за да не бъде допуснато изкривяване на вота

МВР е предприело различни действия, за да не бъде допуснато изкривяване на вота на предстоящите предсрочни парламентарни избори, министърът на вътрешните работи Атанас Илков. Той подчерта, че се работи по всеки постъпил в МВР сигнал за купен и..

публикувано на 09.10.24 в 14:06

Доротея Дачкова: Ако някой държи търговското отделение на Апелативния съд, може да управлява държавата

Остава впечатлението, че ВСС иска да се провали конкурсът за търговски съдии в Софийски апелативен съд, защото не са доволни от класирането за тези места в Апелативния съд. От много години  там има командировани съдии, а по-послушни от тях няма,..

публикувано на 09.10.24 в 13:50