Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гасенето на пожара между гълъбовските села Мъдрец и Главан е затруднено

Все още не е отменено бедственото положение в Тополовград

Снимка: БТА


Затруднено е гасенето на пожара между гълъбовските села Мъдрец и Главан. С тежка техника от мини "Марица-изток“ е направена просека, за да се ограничи разпространението на огъня, който вече унищожи над 2000 дка площ, включително и широколистна гора в Сакар планина.

Няма опасност за населените места и бедственото положение в Община Гълъбово вече е отменено. Михаил Михов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност“ в Стара Загора съобщи, че се е палил насрещен огън, с който е трябвало да се затвори окончателно огнището на пожара, но бурните ветрове са раздухали няколко метровия огнени ивици, които са стреснали населението в Главан. В селото помислиха, че стихията се връща отново към къщите им. Михаил Михов успокои, че няма опасност за населените места и за хората. Огънят се контролира, за да не се обърне фронтът отново към селото. Заместник-кметът на община Гълъбово Димитър Василев също подчерта, че се палят под контрол сухи треви в близост до селото, за да се избегне риска от нов пожар. Седем екипа на различни пожарни дирекции, включително от Стара Загора, София и Бургас, продължават борбата с огнената стихия край Главан. Тази сутрин към спасителните екипи се присъединиха и 30 военнослужещи от поделението в Стара Загора. Помагат и екипи на горското стопанствои доброволци. Теренът, който гори в Сакар планина, е силно пресечен, което затруднява работата по овладяване на пожара. Пожарникарите все пак прогнозират, че в светлата част на денонощието ще успеят да локализират огъня. Със сигурност обаче ще останат дежурни екипи, които да контролират ситуацията и през нощта.


Все още не е отменено бедственото положение в Тополовград заради големия горски пожар, възникнал преди четири дни. Няма опасност за неселението, но  продължава гасенето на огнища във вътрешността на засегнатия район. Това е вторият опустошителен пожар в Сакар планина за две седмици. Досега са изгорели общо 70 хиляди декара площи.

Опустошителният пожар в Сакар планина премина на площ от 12 000 декара. Изпепелени са 9000 декара иглолистни и широколистни гори. Огнената стихия е овладяна и е под контрол, съобщи директорът на противопожарната служба в Хасково Николай Вълчев:

На този етап приемаме, че пожарът на територията на Община Тополовград и Харманли е локализиран. Остават много екипи на място, които ще патрулират мястото на пожара, но няма да бъде отменено бедственото положение тази вечер.

Заместник-кметът на Тополовград Наско Стоянов съобщи:

Предвид това, че има вътрешни огнища, които все още тлеят, бедственото положение ще бъде отменено утре сутринта.

Води се разследване за причините за пожара. Срещу заподозрените фермер и двама работници все още няма повдигнато обвинение.

Пожар унищожи 10 декара гори между кърджалийските села Стражевци и Кокошане. Огънят вече е локализиран.

Изпратени са два екипа на пожарната в Кърджали след получения сигнал рано тази сутрин. В момента се разчистват пораженията от огъня, като се уточнява дали е засегната борова гора или само горска постеля. От Противопожарната служба припомниха, че Кърджали е сред рисковите райони за пожари през лятото и в 90 на сто от случаите причината е човешка небрежност. Последният пожар беше в края на юли и той изпепели над 2000 декара гора край Ардино. Това е и най-големият пожар в района за последните години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кр. Шотаров: Борбата с пожара край с. Главан продължи през цялата нощ

През цялата нощ са продължили действията по локализиране на пожара в село Главан. Надяваме се днес да направим всичко възможно и пожарът да бъде локализиран! Притичват се и хора от съответните населени места! Помагат ни! Не можем да..

публикувано на 01.09.16 в 07:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева..

публикувано на 26.06.24 в 19:00