Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер на 7 км източно от Скопие

Няма данни за пострадали хора и щети след земетресението

| обновено на 11.09.16 в 18:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трус с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер разтърси граничния район на Македония и Косово около 16:10 часа днес, съобщиха от Средиземноморския сеизмологичен институт. 
Епицентърът е на 168 км югозападно от София, на 7 километра източно от македонската столица Скопие и на дълбочина от едва 2 километра.         
Няма данни за жертви и разрушения.
Македонски медии съобщават, че земетресението е предизвикало паника в центъра на Скопие.

Земетресението с епицентър в Македония предизвика паника в Прищина и беше усетено в много райони за Косово. Това съобщи за БНР директорът на Радио и Телевизия Косово Лорик Арифай:
Бях в апартамента си, защото е почивен ден. Изведнъж всичко се разтресе.Погледнах дъщеря ми, защото си помислих, че скача върху леглото. Разлюляването беше наистина много силно. Видях, че тя си стои кротко и не прави нищо. Погледнах лампата на тавана и видях, че че и тя се люлее. Тогава казах на жена ми да излизаме навън, защото има земетресение. Всички хора от моя блок излязоха на улицата. Веднага проверих  в интернет и видях, че епицентърът е в Македония. Много мои приятели споделиха във Фейсбук и Туитър, че трусът е бил усетен в различни райони на Косово.
Имаше паника. Доколкото прочетох, става дума за магнитуд 5,1-5,2 по Рихтер, което е много силно. Имайки предвид факта, че след войната в Прищина бяха построени много нови сгради, които никога не са били проверявани за устойчивост на земетръс, всички бяха уплашени, всички бягаха навън. Това продължи 10-15 минути. Сега ситуацията се нормализира. В момента хората се опитват да влязат във връзка с гражданите на Македония в района на Арачиново, където преобладават албанците. Опитват се да разберат какво се е случило там.

Трусът е усетен слабо и в нашата страна, по високите етажи на сградите в Югозападна България. Няма данни за разрушения и пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР.
За Българското национално радио Емил Ботев от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН съобщи:
Уточняваме степента на въздействие на територията на страната. Ние разбираме, че земетресението, което стана в 16,10 ч. с магнитуд 5.2 в района на Скопие на 160 км западно от София на територията на нашата страна, в това число и в София, то е усетено твърде слабо, на границата на усещане, само в някои високоетажни сгради, само в определени райони и то от единични жители. В някои други райони като Благоевград, Кюстендил, също Радомир, е усетено мъничко по-силно, доколкото тези райони са по-близо до западната ни граница. Но, също степента на усещане е най-много трета, тук таме има елементи на 3-4 степен на въздействие. Това е по т.нар. 12-степенна скала на макросеизмична европейска скала, която съответства на популярната в България, използвана от десетилетия скала за Източна Европа Медведев-Шпонхоер-Карник. Слабо е усетено това земетресение, защото до последната 12-та степен имаме цели 9 степени. Дори в епицентралната зона, в района на Скопие, няма нанесени повреди, поне засега, от тези няколко десетки свидетелства, които са ни изпратили колегите от Скопие няма данни за установени повреди.
Вардарска сеизмична зона не е свързана, тя контактува така, и то през няколко десетки километра, на дълбокия юг някъде около Петрич се свързва със Струмска сеизмична зона на територията ни, няма как да се предаде на такова разстояние, не се приема, че има пряка връзка. Нас ни дели една голяма тектонска единица.

В Благоевград земетресението е усетено само по високите етажи на жилищните блокове.
В Кюстендил трусът е разлюлял и по-ниските сгради. Няма сигнали към Спешна помощ от уплашени хора, съобщи д-р Анелия Георгиева, началник на спешния център в Кюстендил. 
На шестия етаж в кв."Герена" цветарниците на терасите започнали да се накланят. 60-годишният инженер Севделин Атанасов се прибрал по обед със семейството си от Крива паланка, Македония, където сутринта имаше два по-слаби труса. Той разказа, че затова за няколко часа е усетил няколко земетресения. По думите му паника сред хората няма - нито в Кюстендил, нито в Македония. Там той не е видял струпване на хора пред жилищните блокове. 
Седях на масата пред компютъра.Изведнъж усетих, че масата започна да се люшка. Погледнах през прозореца, видях, че на терасата един саксийник с цветя се клати, вдигнах главата нагоре и видях, че полюлеят се разклати. Трусът беше доста силен, но кратък. Свърши трусът, погледнах през прозореца, и видях, че навън нямаше никой, просто никой не се беше уплашил очевидно
Началникът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил комисар Светлин Георгиев каза за БНР, че трусът е усетен в целия град, засега няма постъпила информация за установени разрушения.

По-рано са били регистрирани два по-слаби труса - съответно с магнитуд 3,8 и 2,8 по скалата на Рихтер.
Трусът  е усетен и по високите етажи в София, сигнализираха наши слушатели



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44