Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки са арестувани в САЩ при протести за по-високо заплащане

| обновено на 30.11.16 в 12:41

Десетки са арестувани в САЩ при протести в цялата страна с искане да се повиши минималното почасово заплащане на 15 долара, предаде Асошиейтед прес.

Служители в заведения за хранене, домашни помощници, детегледачи и други нископлатени работници са събраха в редица големи градове. 
На места демонстрантите блокираха натоварени пътни артерии. 
В Манхатън в Ню Йорк бяха арестувани 25 от протестиращите, издигнали лозунги срещу социално-икономическата политика в страната. 
В Лос Анджелис към демонстрантите се присъедини и Джанис Хаан, член на Конгреса.
Днес съм тук заедно с вас да изпратим послание, което да достигне до цялата страна, а то е, борбата за минималните 15 долара си струва. И всички ние трябва да се борим затова.  
Протестиращите бяха категорични, че сегашният почасов минимум ги обрича на бедност.
Със сегашното заплащане как да си издържа човек семейството, как да се опитва да постигне нещо в живота?
Сега минималното заплащане на федерално ниво е 7 долара и 25 цента на час. Според експерти обаче, са нужни поне 11 долара, за да може едно четиричленно семейство да живее над прага на бедността. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови банкноти с лика на крал Чарлз III са пуснати в обращение на Острова

Нови банкноти с лика на крал Чарлз III са пуснати в обращение, но може да мине известно време, преди да започнат по-често да попадат в портфейлите на британците, съобщи Би Би Си. Новите банкноти на Bank of England (Английската централна банка) постепенно ще заменят тези, които са повредени, или ще бъдат емитирани, когато търсенето се увеличи...

публикувано на 05.06.24 в 09:57

Оранжев код за жеги в Кипър - до 43 градуса по Целзий

В Кипър днес е в сила първият за годината "оранжев код" за изключително високи температури. В периода му на действие всички работи на открито – на строителни обекти, в селското стопанство, доставка на храни на мотоциклети и други дейности, трябва да бъдат преустановени, съобщи социалното министерство. 43 градуса ще достигне температурата..

публикувано на 05.06.24 в 09:48

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42
Снимката е илюстративна, архив.

Висок риск от пожари в Гърция

Рекордните жеги в Гърция продължават и днес. Има висок риск от пожари, предупреждават властите. От рано тази сутрин туристите търсят спасение от високите температури на плажа. Прогнозите и за днес са за рекордни температури. Вчера термометърът показа над 39 градуса в Елефсина, Тива и на остров Евия. От Гражданска защита предупреждават..

публикувано на 05.06.24 в 09:41
Криминално проявеният младеж

Издирваните деца са открити невредими в центъра на Лясковец

Обявените за издирване 10-годишно момиче и 16-годишно момче са открити невредими в центъра на Лясковец.  Издирват 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец Търсенето им продължи няколко часа, след като с нощи майката на момичето подаде сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена.  Разследването установи, че момичето..

публикувано на 05.06.24 в 09:32
16-годишното момче

Издирват 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец

Полицията в Горна Оряховица провежда мащабна издирвателна акция на 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец, и двамата от ромски произход.   Снощи майката на момичето е подала сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена. По оперативни данни от започналото разследване става ясно, че момичето е тръгвало доброволно с..

публикувано на 05.06.24 в 09:17

Бивш британски морски пехотинец е обвинен в шпионаж в Дубай

Мат Краучър, бивш британски морски пехотинец с мисии в Ирак и Афганистан, е задържан в Дубай от 7 месеца по обвинение в шпионаж, съобщи в. "Таймс". 40-годишният мъж, който е награждаван за службата си в Афганистан, е бил задържан през ноември, посочва АФП. Обвинен е бил в "преднамерен и незаконен достъп до телекомуникационната мрежа" и не..

публикувано на 05.06.24 в 09:13