Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"В столицата Спешната помощ с 10 екипа по-малко". Това пише на първата си страница вестник "Стандарт". Спешната помощ работи само с 20 екипа вместо предвидените по щат 30. Причината е липсата на лекари, които искат да работят там. Това е посочил в интервю за всекидневника служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев. 
"Почти цял випуск медици напуска България всяка година", посочва "Сега". "Лекарите, които годишно емигрират, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина. Докторите у нас застаряват - повече от половината са над 55 години, а 30% са надскочили 60-те. Данните са на Българския лекарски съюз и са цитирани в последния доклад на Европейската комисия за макроикономическите дисбаланси на страната ни. Комисията критикува България за лошия достъп до здравеопазване, допълва изданието. 
Над "104 хиляди абонати на парното в София с компенсация" за оставането на студено за повече от 48 часа по време на авариите в началото на февруари. Това е съобщил за "Монитор" говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.  
"Комисията за защита на конкуренцията не видя проблем в търговете за пътни ремонти", съобщава "Капитал дейли". Тя е отхвърлила жалбите на четирима кандидати срещу решение на пътната агенция за избор на изпълнител за ремонти на пътищата. Изданието уточнява, че това са само част от десетките възражения срещу отстраняването на голям брой кандидати на ранните етапи на състезанието по европрограмата "Региони в растеж". Големият брой жалби в КЗК засега блокират подписването на договори и започването на ремонтите, допълва още "Капитал дейли".
"Грешни пости качват килограми", предупреждава от първата си страница вестник "Труд". Изданието уточнява, че средно с 2 кг качват постещите по време на въздържанието от животински храни, което започва днес и продължава до Великден. Специалисти по храните казват, че през този период много хора трупат килограми заради прекомерната консумация на въглехидрати. Д-р Донка Байкова съветва да се консумират заедно продукти като боб и хляб, леща и ориз, нахут и киноа или елда. Също така, хлябът трябва да бъде пълнозърнест. Тя посочва, че е важно да се пие всеки ден черен или зелен чай, защото помага за изчистването от токсини. Специалистът по хранене предупреждава хората, които имат здравословни проблеми, да се консултират с лекар колко дълго е безопасно да постят.  
"Черен пазар за млякото. Близо половината от кравето мляко, произвеждано у нас, се търгува на черния пазар, пише вестник "Земя". Изданието пояснява, че официално декларираният среден млеконадой е 3700 литра, докато в действителност развъдните асоциации отчитат два пъти повече. 
"180 хиляди българи на път за 3 март. Задръстват се пътищата за почивните дни". Прогнозата е на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от вестник "Телеграф". Той коментира, че в периода между трети и пети март най-търсените туристически услуги в страната ще са ваучерите за балнео- и спа хотелите, както и тези, които се намират в зимните ни курорти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Радев свиква първото заседание на 50-ото НС на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание На първото си заседание новоизбраните депутати ще..

публикувано на 17.06.24 в 08:41
Петър Ганев

Петър Ганев: Следващият финансов министър ще разполага с по-голяма пица

Чакаме редовния конвергентен доклад, който ще ни каже, че не сме готови за еврозоната . Това посочи в интервю за БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Ако няма правителство, което да води разговорите на високо ниво и последователна политика, много трудно може хаотично, със стъпки от днес за утре да се придвижим..

публикувано на 17.06.24 в 08:39

Русия е засилила нападенията си над Украйна по време на швейцарската конференция за мир

Русия е засилила нападенията си срещу Украйна по време на приключилата вчера двудневна мирна конференция в Швейцария, предаде ДПА, като цитира изявление на украинския генерален щаб. "През целия ден врагът засилва настъпателните и щурмовите си операции, като търси начини да пробие нашата отбрана и се опитва да изтласка украинските части от..

публикувано на 17.06.24 в 08:30
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Всеки използва конференцията в Швейцария, за да защити своя позиция

Конференцията в Швейцария имаше наполовина успех. Заключителното комюнике не беше подписано от много държави – от Саудитска Арабия, от Бразилия, от Индия. Китай не присъстваше. Това означава, че няма достатъчно подкрепа за плана на украинския президент Зеленски, по чиято инициатива се проведе форумът. Тази оценка направи пред БНР Димитър..

публикувано на 17.06.24 в 08:26

В Кипър се провежда най-голямото средиземноморско състезание за зехтин

Най-голямото средиземноморско състезание за зехтин (TerraOlivo), което е и едно от петте най-важни състезания в света в сектора, се провежда за първи път в Кипър. Днес и утре в крайбрежния град Ларнака са събрани важни производители на най-висококачественото маслиново масло от над 20 страни, известни дегустатори и готвачи. Международната среща..

публикувано на 17.06.24 в 08:09

Илияна Йотова ще открие Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на президентството. Форумът ще бъде открит с международната конференция "Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната". Във форума ще се включат президентите на националните комитети на страните,..

публикувано на 17.06.24 в 08:03

Промени в разписанието на БДЖ

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена..

публикувано на 17.06.24 в 07:52