Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕТА обяви пълно разоръжаване

| обновено на 08.04.17 в 20:20

Френската полиция и експерти по взривни вещества започнаха разкриването на скривалищата с експлозиви на баската сепаратистка организация ЕТА.

Испанското правителство заяви, че ЕТА трябва да поиска прошка и да се разпусне окончателно, след като баската сепаратистка организация предаде на властите във Франция списък със свои оръжейни скривалища.
Позицията на Мадрид изрази министърът на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо:
Правителството на Испания няма да промени позицията си. Терористите не могат да очакват снизходително отношение от правителството, и още по-малко безнаказаност за престъпленията си. На практика ЕТА е победена, няма никакво бъдеще и всичките й лидери са в затвора. Единственият им логичен ход сега е да обявят окончателното си разпускане, да се извинят на жертвите си и да изчезнат. Вместо да организират медийни събития в търсене на политически дивиденти.

Премиерът на регионалното правителство на баските Иниго Уркую заяви: 
През последните седмици правителството работи здравo, за да направи разоръжаването надеждно. За да може то да бъде законно, едностранно, пълно и без нищо в замяна, така че да достигнем положителен край

Правителствен източник смята, че баските сепаратисти не са обявили всичките си оръжия, а главният прокурор на страната настоя Върховният съд да изследва предадените сега, за да се види дали те не са част от множество нерешени съдебни случаи.  
В същото време френският вътрешен министър Матиас Фекъл нарече случилото се  голяма стъпка и безспорно важен ден.

Баската сепаратистка организация ЕТА е предала на френската полиция списък с 12 скривалища с оръжия и експлозиви в Югозападна Франция, предаде Франс Прес. В писмо до Би Би Си ЕТА вече обяви, че ще се разоръжи напълно.

Независима международна комисия потвърди, че ЕТА е предала на френските власти координатите на оръжейните си скривалища. Списъкът бил предаден на френската полиция чрез посредници в мирния процес - представители на френското гражданско общество.

Почти всички групи в местният парламент в страната на баските подкрепиха сепаратистите за пълно и окончателно разоръжаване. Против бяха от управляващата в Испания народна партия.
Унизително е за един демократичен парламент да се обръща към терористична организация, все едно е нормален политически фактор, заяви нейн представител.
От Асоциацията на близките на жертвите на тероризма бяха категорични, че ЕТА трябва да се разпусне, защото ако продължи да съществува за бъдещите поколения ще изглежда, че да се убива си е струвало.

ЕТА обяви още през 2011 година, че възнамерява да се откаже от въоръжената борба за установяване на независима баска държава върху територии от Северна Испания и Южна Франция. Тогава обаче бяха предадени само част от оръжията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата. С атрактивни демонстрации, множество арт работилници, състезания и книжен базар там започна Детският фестивал на знанието и движението, който ще продължи и утре. В алеята до Народната библиотека Иван Вазов децата могат да се качат на истиннски полицейски мотор и да..

публикувано на 01.06.24 в 13:18

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им във Фейсбук: "В Международния ден на детето - 1 юни желая весел празник на децата на България. Те са наша обща отговорност за бъдещето, затова всички възрастни им дължим свят на мир, в който да растат здрави и опознават света без страх!“, написа Радев.

публикувано на 01.06.24 в 13:07

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил..

публикувано на 01.06.24 в 13:02

Американски ветерани от Втората световна война на церемониите във Франция за 80-годишнината на десанта в Нормандия

Над 60 американски ветерани от Втората световна война на възраст между 96 и 107 години отпътуваха със самолет от САЩ за Франция, където ще участват в церемониите по случай 80-годишнината на десанта в Нормандия, предаде Асошиейтед прес. Групата ще положи венци на американското гробище в Сюрен, ще посети Айфеловата кула и ще присъства на церемонията на..

публикувано на 01.06.24 в 12:47

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.  В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на..

публикувано на 01.06.24 в 12:32

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови

В Гърция юни започна с високи температури до 35 градуса и пълни плажове. Цените на билетите за фериботите обаче, отказват много туристи да почиват по островите. Високи температури до 35 градуса, силно слънце и кристална вода на морето посрещна туристите тази сутрин. Силен е трафикът в цялата страна, предупреждават от пътна полиция и..

публикувано на 01.06.24 в 11:39

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално..

публикувано на 01.06.24 в 11:32