Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привърженици на ВМРО-ДПМНЕ блокираха един от централните булеварди в Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Привърженици на ВМРО-ДПМНЕ блокираха един от централните булеварди в Скопие с искане за нови парламентарни избори. Обстановката в града е напрегната след снощните размирици. Полицейското присъствие около парламента е засилено, след като политиците и днес не можаха да намерят общ език.

Събранието на Македония беше отцепено от около 500 полицаи още в обедните часове. Лидерите на политическите партии призоваха македонците към спокойствие, но си отправиха и взаимни обвинения. Зоран Заев от Социал-демократическия съюз на Македония настоя политическите му опоненти да поемат отговорност. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обвини Заев в провокации, включително с избора вчера на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента в Македония. Лидерска антикризисна среща при президента Иванов няма да има днес. Заев и председателят на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети отказаха да участват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев: Вярвам, че Македония няма да се отклони от eвропейските ценности

Президентът Румен Радев изрази дълбоко безпокойство от създалото се напрежение в Скопие и подчерта, че обстановката в Македония притеснява всички. Това не е начинът за управление на една държава. Недопустимо е парламентът да се превръща в бойна арена..

обновено на 28.04.17 в 15:20

Русия призовава за прекратяване на външния натиск върху Македония

Русия призова да се прекрати външният натиск върху Македония и да се позволи на отговорните политически сили в страната сами да определят пътя на нейното развитие. Официални представители на Евросъюза и САЩ поздравиха новия председател - бивш полеви..

публикувано на 28.04.17 в 15:13

Федерика Могерини: Политическата криза в Македония може да е опасна за целия ЕС

Европейският съюз осъди насилието и настоя за политически диалог в македонските институции. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини призова вътрешното министерство и полицията в страната да гарантират сигурността на парламента..

обновено на 28.04.17 в 14:18

Декларация на НС: Подкрепяме държавното единство и териториалната цялост на Република Македония

Парламентът прие декларация за ситуацията в Македония. В нея се изразява тревога от кризата там. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прочете текста: Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни..

обновено на 28.04.17 в 13:00

Обстановката в Скопие е спокойна, водещите партии призоваха гражданите към сдържаност

Водещите политически партии в Македония призоваха гражданите към сдържаност и спокойствие след снощния щурм на парламента, при който бяха ранени близо 100 души. Няколко часа вече подстъпите към сградата на македонския парламент са..

обновено на 28.04.17 в 17:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Граждани и представители на сдружение

Пореден протест на близки на прегазения на пешеходна пътека Филип Арсов

Близки на 14-годишния Филип Арсов, който беше прегазен миналия септември на пешеходна пътека в центъра на София, се събраха пред столичната Съдебната палата, където днес се провежда поредното заседание по делото срещу Петър Тодоров, подсъдим, че е..

публикувано на 21.10.24 в 13:00

Автомобили, движещи се с висока скорост, застрашават живота на полицаите и спрените за проверка в Прохода на Републиката

Товарни и леки автомобили, движещи се с висока скорост, застрашават живота на полицаите и спрените за проверка на контролно-пропускателния пункт край Килифарево в Прохода на Републиката. Полицейската статистика показва, че на година в този участък са..

публикувано на 21.10.24 в 12:37
проф. Питър Роелфсема

Мозъчна протеза за незрящи - възможно ли е?

Нови технологии дават надежда за това незрящите да "виждат". Надеждата дават изследванията на професор Питър Роелфсема. Той е професор в нидерландския Свободен университет на Амстердам и в Катедрата по неврохирургия на Медицинския център на..

публикувано на 21.10.24 в 12:13
Марк Рюте

Марк Рюте: Ако Пхенян изпрати войски в Украйна, това би довело до ескалация на конфликта

Ако Северна Корея изпрати войски в Украйна, за да се бият на руска страна, това би довело до значително ескалиране на конфликта, заяви в социалната мрежа "X" генералният секретар на НАТО Марк Рюте. Той обяви, че е провел разговор с южнокорейския..

публикувано на 21.10.24 в 12:04

Бургас и Варна с най-много сигнали за нарушаване на изборното законодателство

Бургас и Варна са градовете с най-много подадени сигнали за нарушаването на изборното законодателство. Това съобщиха от МВР. До момента 37 души са задържани при операции на полицията. "До момента на територията на цялата страна са проведени общо..

публикувано на 21.10.24 в 11:57
Юлия Навалная

Юлия Навалная се прицели в президентския пост в Русия

Юлия Навалная заяви в интервю за Би Би Си, че възнамерява да стане президент на Русия. Вдовицата на покойния Алексей Навални повтори плановете си да продължи борбата на нейния съпруг за демокрация. "Когато настъпи подходящият момент, ще..

публикувано на 21.10.24 в 11:36
Лидия Торп

Австралийска депутатка нападна вербално крал Чарлз III след негова реч в парламента на страната

"Това не е твоята земя, ти не си моят крал! Върнете ни това, което откраднахте от нас!", изкрещя независим сенатор в австралийския парламент малко след обръщението на британския монарх Чарлз III в парламента в Канбера. Лидия Торп прекъсна..

публикувано на 21.10.24 в 11:19