Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес двамата основни претенденти за канцлерския пост в Германия провеждат заключителните си митинги преди изборите

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес двамата основни претенденти за канцлерския пост в Германия провеждат заключителните си митинги преди изборите за 19-ти Бундестаг в неделя. Нагласите са за изборна победа на консервативния Християндемократичен съюз на канцлера Ангела Меркел. Всеки трети имащ право на глас все още не е решил, дали ще гласува, и ако да – кого би подкрепил.

Един от най-често отваряните линкове в интернет в Германия в момента е изборният помощник, който ориентира гласоподавателите. Макар шансовете му за победа да са минимални, с все по-остър тон за гласовете на колебаещите се германци се бори социалдемократът Мартин Шулц, чиято партия изостава с около 15% от християндемократите на Ангела Меркел.

Следващите 4 години не бива да повтарят летаргията на досегашните 4 години управление на Ангела Меркел, заяви Шулц снощи на митинг във федералната столица Берлин. А от баварската столица Мюнхен, където за пореден път бе освиркана от симпатизанти на ксенофобската „Алтернатива за Германия”, Меркел призова за запазване на статуквото:

Да запазим Германия такава, каквато е – например тук, в този регион, почти няма безработица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кои са Ангела Меркел и Мартин Шулц

Когато германците гласуват за нов Бундестаг, преди всичко ще избират между двамата основни опонента - борещата се за четвърти пореден мандат Ангела Меркел, председател на консервативния Християндемократически съюз, и претендента за поста ѝ и..

публикувано на 23.09.17 в 09:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра отбелязват 84 години от възвръщането на Южна Добруджа в България

Силистра днес отбелязва 84-тата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България - след дългогодишна румънска окупация. Силистра е последният от Добруджанските градове, освободени от нея. Първи октомври е знаменателен..

публикувано на 01.10.24 в 10:06

Футбол с дронове и други атракции на "Интер Дрон Експо 2024" в София

Мач по футбол с дронове и дискусии за киберсигурност ще има в рамките на тазгодишното Интер Дрон Експо 2024. Форумът започва в 10 ч. в София.  Отборите управляват специално оборудвани летящи дрон топки.  Целта е те да преминат през..

публикувано на 01.10.24 в 10:00

Тренд: Половината от младите хора у нас с доход над 2000 лв. се страхуват от финансови проблеми в бъдеще

Половината от младите хора у нас с месечен доход над две хиляди лева се страхуват от финансови проблеми в бъдеще.  Тийнейджърите припознават марихуаната като примамливо наркотично средство - показват още данните от първото по рода си Национално..

публикувано на 01.10.24 в 09:56

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите,..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за..

публикувано на 01.10.24 в 08:58
Александър Кашъмов

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

" Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи..

публикувано на 01.10.24 в 08:56