Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталунският проблем е комбинация от три предпоставки

Проф. Де Монталво: Резултатите от вота в Каталуния през декември може и да не значат излизане от кризата

Няма много аргументи в полза на отпадането на обвиненията срещу Пучдемон - става дума за бунт и нарушаване на конституцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Случващото се в Каталуния е поредица от трудни ситуации. Резултатите от изборите на 21 декември може и да не означават излизане от  кризата. Тази скептична прогноза е на проф. д-р Федерико де Монталво, преподавател по конституционно право в престижния мадридски университет „Понтифисия Комиляс“. Периодът преди насрочените нови регионални избори на 21 декември също ще бъде много труден, каза той в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт".

Мнението ми като професор по право e, че, от юридическа гледна точка, Мадрид няма вина за конфликта с Каталуня. Вярно е, че правителството можеше и по-рано да задейства член 155 и да въведе централно управление в Каталуния, но политиката понякога е  много сложно нещо и  никак не е лесно да прилагаш даже ясни законови норми - трябва да се съобразяваш с политическите реалности.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон става жертва на политическите си амбиции, смята юристът:

Вижте,  да се опитваш да постигнеш политическо споразумение, като оставяш настрана конституционните норми, определено не е вариант.  Правосъдието не може да се пренебрегва.  С действията си начело на регионалното правителство на Каталуния Пучдемон даде достатъчно основания да бъде обвинен за подстрекателство към бунт и противодържавна дейност. Такива действия са класифицирани в испанския Наказателен кодекс. И предвидените наказания са сериозни.

Няма много аргументи в полза на отпадането на обвиненията срещу Пучдемон. Случилото се е пределно ясно - става дума за противодържавен бунт, за системно неподчинение и нарушаване на конституцията.

Всъщност защо точно сега се изостри проблемът с искането за независимост от страна на Каталуния?

Тук се събират три проблема. Всички се съсредоточихме върху искането за независима Каталуния. Исторически то е още от 19-и век и това не е първият път, в който Каталуния  декларира независимост. Това е важен, но не е определящ елемент в пъзела на събитията. Каталунският проблем има пряка връзка със световната криза на представителната демокрация. Вижте Европа -  за много граждани този тип демокрация няма значението, което е имал например след Втората световна война. В Каталуния към този проблем се прибавя тежката икономическа ситуация на продължителна криза и усещането за страх. Върху тази почва сипвате емоцията на национализма и така получавате истинска експлозия. В една Каталуния, без икономическа криза и без световния контекст на непрекъснати критики към представителната демокрация, национализмът не би имал такъв успех.

Каталунският проблем е комбинация от три предпоставки - криза на представителната демокрация, икономически проблеми и  национализъм.

Национализмът има най-малка роля. Всъщност той е само финалната клечка кибрит. По-важни са икономическата криза в цяла Европа и най-вече в Каталуния. Това, което я предизвика, е липсата на социален проект. Цялото общество е обхванато от страх -  страх от нестабилност, от безработица. Много е лесно да се манипулират такива хора - казваш им, че ще им решиш проблемите, обещаваш им рай - че ще превърнеш Каталуния в Дания, например. И на други места в Европа виждаме как хората гласуват за екстремистки движения. Винаги, когато има страх, е лесно да манипулираш хората.  Феноменът Тръмп в Съединените щати също е продукт на страха. Част от обществото се бои. И когато дойде някой месия, пророк, който обещава изгубения рай, се оказва много лесно да се манипулират хората. Когато икономиката е стабилна, това е по-трудно, но в периоди на страх продължава да е лесно.  Въпреки че в новата си история Европа има голям опит в това отношение, за съжаление.

Реакцията на Европейския съюз в кризата с Каталуния, според учения, е била адекватна, но закъсняла:

Погледнато формално, ЕС направи каквото  трябваше. Застана на позицията, че това с Каталуния е проблем, който Испания ще реши сама. Но трябваше да си даде сметка, че случващото се поставя под въпрос не само целостта на Испания, но и европейския проект. От друга страна, трябва да се има предвид, че напоследък Европа имаше и други грижи - например да бъде избегната политическа криза след изборите в Германия и Франция. Може да се каже, че там ситуацията е стабилна. Но пък каталунският проблем може да породи подобни ситуации другаде - антидемократични движения в други части на Европа. Така че Европейският съюз формално се справи добре, но стратегически погледнато закъсня - трябваше да реагира по-рано.

Атмосферата и настроенията на хората в областта не са така разделени по отношение на бъдещето ѝ, смята ученият:

Точно когато беше обявена независимостта, бях на конференция в университета в Лерида. Намирах се в Каталуния, но нямах усещането, че става нещо толкова съдбовно. Защото когато си някъде навън, имаш чувството, че в областта се води битка. Напротив, в Каталуния животът продължава.  Много хора обаче казаха, че това е тъжен ден, защото е изгубено нещо много важно - здравият разум. И въпреки че от другата страна убеждаваха, че решението е рационално, хората си дадоха сметка, че това е навлизане в територията на емоциите и трябва да се върнат към реалността. Емоциите са хубаво нещо, но реалността показва, че случилото се е пълен абсурд.

Свикването на избори постави националистите пред труден избор - или да ги бойкотират, или да участват в рамките на конституцията. Мислех, че ще се откажат, но те решиха да участват. За да видим резултата, трябва да изчакаме до 21 декември. Но може да стане така, че и тогава да не се  реши нищо. Ситуацията отново ще бъде много трудна. Ако ЕС категорично защити суверенитета на Испания, това може да повлияе.  Тук е важно да споменем нещо, което се случи преди години. Случаят със сепаратистите в Квебек е подобен, макар и с някои разлики - социални и исторически. Там голяма роля изигра позицията на Съединените щати, че търговското споразумение е с Канада, не с Квебек. Ако Европейският съюз убеди каталунците, че Европа не иска отделянето им и категорично подкрепи целостта на Испания, е възможно това да промени мнението на някои от хората, които напоследък са подкрепяли сепаратистите. Но при всички случаи отново предстои много сложен период.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две трети от плажовете на Кипър са отличени със "Син флаг" за летния сезон

На две трети от плажовете на Кипър ще се вее "Син флаг" през това лято. Сред основните цели на правителството е подобряване на предлаганите услуги в морските курорти, защита на морските зони и морското биоразнообразие, заяви екоминистърът Мария Панайоту на церемонията по връчване на международното екоотличие. 76 плажа от общо 123 регламентирани зони за..

публикувано на 01.06.24 в 16:47

Язовирна стена се скъса в Германия заради проливните дъждове

Много райони в Южна Германия обявиха извънредно положение днес заради проливни дъждове и наводнения. Наложи се евакуация на стотици жители на района около Агсбург, след като там се скъса язовирна стена. Жителите на някои улици в село Дидорф е трябвало да напуснат домовете си.  Поради високите водни маси се подготвя евакуация в квартал Дидорф..

публикувано на 01.06.24 в 16:34

Мандатът на кмета на дупнишкото с. Бистрица е прекратен заради стара негова фирма

Със свое решение Общинската избирателна комисия-Дупница прекрати правомощията на кмета на близкото с. Бистрица Христов Христов заради незаличена фирма. Сигналът подал юристът на Общинския съвет в Дупница Милен Попов. В сигнала се съобщава, че кметът на Бистрица е с регистрация като едноличен търговец. Христов е пояснил, че е..

публикувано на 01.06.24 в 16:22

МВР отчете ръст на престъпленията в условията на домашно насилие през 2023 година

С близо 85% са се увеличили престъпленията в условията на домашно насилие. Това сочат данни от отчета на МВР за 2023 г. От вътрешното ведомство отчитат и увеличение на разкриваемостта с над 6 процента спрямо предходната година. От МВР уточняват, че са регистрирани 3 умишлени убийства в условията на домашно насилие спрямо 1 за 2022 година, както..

публикувано на 01.06.24 в 16:12

Ремонтират покрива на църквата "Света Троица" в Свищов

Министерството на културата отпусна 252 000 лева за авариен ремонт на покрива на съборната църква в Свищов, която е национален паметник на културата. Спешният ремонт на църквата "Света Троица" в Свищов се наложи след многото проливни дъждове, които допринесоха за разкопчаването на десетки обшивки на водосточните тръби.  По фасадата и във..

публикувано на 01.06.24 в 16:04

Фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт" се провежда в Силистра

От днес до понеделник в Силистра се провежда фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт", като желанието на организаторите от Община Силистра е провеждането му да бъде регулярно и обвързано с различни празници и чествания. Идеята е продължение на еднократните събития, организирани от Общината през годините. На площад "Свобода" са разположени..

публикувано на 01.06.24 в 15:54
Киър Стармър

Британските политици продължават активната си предизборна кампания

Британските политици продължават активната си предизборна кампания като и последните проучвания на общественото мнение показват, че преднината на лейбъристите пред управляващите консерватори остава над 20 пункта. Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър междувременно заяви в интервю за вестник "Таймс", че стои в центъра на..

публикувано на 01.06.24 в 15:30