Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители настояват за стандарт за тежестта на ученическата раница

Снимка: БГНЕС

Въвеждане на стандарт за тежестта на ученическата раница, поискаха участниците в инициативата "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко”. Те апелираха за внимание върху проблема, като организираха надбягване за възрастни с ученически раници в различни градове на страната. В София в инициативата се включи омбудсманът Мая Манолова.

Родители в Бургас също подкрепиха необичайния протест срещу тежките раници и посочиха добри практики за това как е решен проблемът в други страни.

Допълнителните помагала в България много обременяват децата, отбелязва Живко Георгиев:

Във Финландия не се носят. В Германия помагалата са в училище. Не може примерно по един предмет да има възможност за "избор" на два-три учебника. Съжалявам за бизнеса на издателствата, но когато е за сметка на децата, има праг на търпимост.

Чантата на малката Кристина Илиева тежи 7 килограма:

 И другите деца от моя клас не им харесва колко тежи раницата. Имаме една много дребничка съученичка. Самата раница е по-голяма от нея.

 Някои от децата споделят, че са падали по училищните стълби заради товара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Хиновски

Иван Хиновски: С терминала "Александруполис" България получава още един крак на независимост

Мариците ще фалират до 2026 г., защото нямат право на държавна субсидия и никой няма да купува ток по 500 лв. от въглища. А ПАВЕЦ Чаира ще заработи най-рано след 2 години в пълния си капацитет, но от "Тошиба" трябва да изградят изцяло единият блок, който е бастисан,  каза енергийният експерт Иван Хиновски в интервю пред БНР. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:01

Главчев: Правителството има готовност да представи проект за Бюджет 2025

Премиерът Димитър Главчев заяви, че служебното правителство има готовност да представи проект за държавен бюджет за следващата година. Това обаче няма да стане преди парламентарните избори на 27 октомври:  "Има готовност да представим бюджет в рамките на срока, който се изисква, така че те са готови, професионалисти са, познаваме се много..

публикувано на 01.10.24 в 14:01

Румънски пенсионери са заловени на летището в Мюнхен с бижута за 650 000 евро

Двама румънски пенсионери бяха заловени на летището в Мюнхен с луксозни бижута на стойност 650 000 евро, включително часовник за 150 000 евро и огърлица за 488 000 евро, пише вестник "Адевърул". Румънската медия отбелязва, че те ще платят скъпо, тъй като германските митнически разпоредби позволяват безмитен внос само на сувенири до 430 евро. Сега..

публикувано на 01.10.24 в 13:58
Любомир Каримански

Любомир Каримански става член на УС на БНБ от квотата на президента

Държавният глава Румен Радев назначи финансиста Любомир Каримански за член на Управителния съвет на БНБ от квотата на президента. Това става ясно от днешния брой на "Държавен вестник". Каримански заменя Людмила Елкова, чийто мандат изтича.  Бившият депутат се кандидатира, но не беше избран за управител на Централната банка през 2022 г...

публикувано на 01.10.24 в 13:58
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Кой цапа и драска в столичния..

публикувано на 01.10.24 в 13:55
Президентът Румен Радев на откриването на завод за бронирана техника в Бургас

Президентът Радев присъства на откриване на завод за бронирана техника в Бургас

Президентът Румен Радев призова за по-тясно сътрудничество между министерството на отбраната и българската отбранителна индустрия. Той е в Бургас за откриването на първия в страната завод за бронирана техника. Радев подчерта, че съвременните конфликти показват огромното значение за наличието на собствени мощности за производство на..

публикувано на 01.10.24 в 13:52
Сергей Рябков

Сергей Рябков: Русия се готви за продължителна конфронтация със САЩ

Русия трябва да се подготви за продължителна конфронтация със САЩ и е изпращала неколкократни предупреждения до Вашингтон за кризата в отношенията, заяви заместник външният министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс. Продължаващата 2 години и половина война на Русия с Украйна предизвика най-тежката конфронтация между Москва и Запада от..

публикувано на 01.10.24 в 13:49