Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем от десет гърци не желаят страната им да приеме официално название на Република Македония, което да съдържа думата "Македония“, пише "Прото тема“. Изданието се позовава на ново социологическо проучване. То показва, че най-голям дял сред негативно настроените имат избирателите на управляващата лява партия СИРИЗА.

"Решаващ ден" предстои на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия, пишат местни издания. Ръководството ѝ трябва да реши конфликта между лидера си Ливиу Драгня и премиера Михай Тудосе. Вестник "Котидианул" нарича предстоящото заседание "огнено". Според вестник "Адевърул" вече е изключено Тудосе да подаде оставка.

Западни издания отново критикуват американския президент Доналд Тръмп. Причината е предполагаема негова реплика в края на миналата седмица, когато използва нецензурен израз за някои африкански страни и Хаити. Ако Тръмп се интересуваше от история щеше да знае, че САЩ имат голям дял в превръщането на страни като Хаити в "мизерни дупки“, пише в свой коментар "Индипендънт“, използвайки същия израз. 

"Не е прекалено Тръмп да бъде наричан расист, нито фанатик", смята "Ню Йорк Таймс". Британският "Гардиън" пък дава поле за изява на противоположния спектър в американската политика - бившия кандидат за президент на САЩ и настоящ сенатор Бърни Сандърс.

"Нека изтръгнем властта от ръцете на милиардерите" е озаглавен коментар на Сандърс, публикуван от изданието. Според него светът вече има средствата да елиминира бедността, да увеличи продължителността на живота и да създаде евтина и незамърсяваща глобална енергийна система. За целта обаче трябва да се изправи срещу "властните специални интереси, които искат повече само за себе си", пише Сандърс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-ти юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник- председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: ""Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на..

публикувано на 03.05.24 в 11:15

Пред завършване е храмът във Вехтово, който се строи от над 5 години

В шуменското село Вехтово е пред завършване църквата, която се строи повече от 5 години. Необходими са още средства, но местните хора вярват, че тази година храмът ще бъде осветен. През последните няколко месеца има сериозен напредък в строителството на храма "Свети Великомъченик Димитър". Напълно реалистично е да го завършим и осветим..

публикувано на 03.05.24 в 10:59
Димитър Главчев

Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"

Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", за да бъде направена пълна проверка как е дадено разрешение за изграждане на лечебното заведение. НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница Решението..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Храм-паметник
„Свети Александър Невски“

Мерки за сигурност около храм "Св. Александър Невски" на Велика събота

От Националната служба за охрана съобщиха, че на Велика събота се въвеждат мерки за сигурност в района на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата. Гражданите ще имат достъп след 21:30 часа, когато започват проверки през пунктове, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника. За времето от 21 часа на..

публикувано на 03.05.24 в 10:51

V блок на АЕЦ "Козлодуй" затваря на 5 май за планов годишен ремонт

На 5 май V блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата.  В реактора ще бъдат заредени касети с гориво, произведени от "Уестингхаус", след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години...

публикувано на 03.05.24 в 10:49

На местните избори в Англия и Уелс се очертава убедителна победа на лейбъристите

Продължава преброяването на гласовете на местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава убедителна победа на лейбъристите. Лейбъристите освен това спечелиха междинните избори за депутат в Блекпул Юг, което не предвещава нищо добро за управляващите консерватори на предстоящите по-късно през годината общи избори. Лидерът на Лейбъристката..

публикувано на 03.05.24 в 10:25

250 социално слаби и хора с увреждани получиха храни от Съюза на инвалидите в Кюстендил

В Кюстендил 250 социално слаби и хора с увреждани получиха храни от Съюза на инвалидите в града. От организацията на Съюза на инвалидите изказват благодарност на щедри спонсори от града, които се отзоваха и дариха козунаци и храни.  Над един тон храни бяха събрани в кампанията, организирана от енориашите към храма "Свети Великомъченик Димитър..

публикувано на 03.05.24 в 10:17