Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Тодоровден

| обновено на 24.02.18 в 15:38
Снимка: БГНЕС

В първата събота от великденския пост църквата почита паметта на свети Теодор Тирон. В народния календар празникът се нарича Тодоров ден, известен и като конски Великден, защото предците ни са организирали надбягване с коне. Както всяка година, в квартал "Бенковски" в София, празникът се организира от Столичната дирекция на вътрешните работи с подкрепата на Столичната община. На стадиона ще се проведат традиционните състезания и демонстрации с участието на "Конна полиция". 

Състезания за най-красив конски впряг и кушии на Тодоровден се състояха в Екопарка във Варна. Най-атрактивни и шарени бяха каруците на ромите, които дойдоха със собствено музикално озвучаване и с целите си семейства. 
Родопското село Момчиловци събра стотици хора за конските състезания на Тодоровден, които за трета година са съпроводени с конкурс за народни носии. Честването на конския Великден започна след празничната Света литургия в църквата "Св. Св. Константин и Елена" и фолклорна програма от самодейците на читалището. 

Атрактивният парад на конете бе предвождан от иконата на св. Теодор, български знамена и родопски гайди. Десетки семейства, облечени в национални носии участваха в пищно дефиле.


В Търговище също ще отбележат Тодоровден, общоградският празник е организиран от именици и ученици от обединения детски комплекс в града. 
Празничният ден ще започне с тържествен на водосвет отслужен от ставрофорен иконом Славчо Проданов,разказа един от организаторите Тодор Янакиев:

Ще има конкурс за момичета с най-дълги коси и за най-хубава рисунка. На коня му връзваме кърпа и го захранваме с пита и зоб, а на водача подаряваме риза.

За празничното настроение ще допринесат изпълненията на певци, музиканти и танцьори от фолклорните състави на обединения детски комплекс.

Тодоровден в смолянското село Момчиловци ще започне с празнична Света литургия в църквата "Свети свети Константин и Елена". Ще има зрелищни конни надбягвания в различни категории и конкурси за най-красив и най-силен кон. Кметът на Момчиловци Сийка Суркова призова жителите и гостите на селото да отидат на празника с народни носии, защото програмата предвижда и конкурс за най-хубав национален костюм:

В конкурса за народните носии наградите ще бъдат раздадени в четири категории. Това са цяло семейство, за мъжка носия, за женска носия и четвъртата - за детска носия, като има специална награда за момченце и за момиченце. Новото тази година е един специален фотокът, в който всеки, който желае, може да се снима на кон, на магаре, в каручка. Той ще бъде атрактивен, ще бъде такъв, който да напомня, че Момчиловци е едно българско село, което пази традициите и което милее за българщината. 

Тодоров ден е празник  на разложкото село Бачево, което всяка година  посреща  гости от цялата страна, дошли да наблюдават конните надбягвания, познати като „кушии“. 

Самобитната традиция  на Тодоровден в Бачево  е на  повече от 200 години. Интересните ритуали показват особената връзка на хората от този край с конете, които са на особена почит в селото. След  празничната литургия в храма, всички, облечени в народни носии,  се събират на площада, за да посрещнат участниците в кушиите. Особено атрактивен е ритуалът по захранването на конете, което се прави от най-младите невести в къщата, а старите гледат всичко да бъде изпълнено както трябва. Наричанията са за здраве  на хората, сила на животните и берекет през годината. След това цялото множество се премества в местността „ Власовица“ над село, където от стотици години се провеждат конните надбягвания, в които се отличават най-бързите и най-силните животни. Днес село Бачево е превърнало традицията в туристическа атракция, а четирите конни бази посрещат гости  от старана и чужбина.


Както всяка година, така и днес на шуменския Хиподрум с много коне,състезания  и атракции беше отбелязан Тодоровден.

Със състезания по гладки надпрепусквания на хиподрума в Шумен започна отбелязването на Тодоровден. В турнира по прескачане на препятствия участваха над 20 състезатели от различни клубове по конен спорт в региона. Организатори на празника на коня и конния спорт са Община Шумен и различните клубове по конен спорт в областта.

За 15-годишната Калина Кирова от Варна това е поредното съвместно изпитание със седем годишния й кон Зомра. Калина се състезава от шест годишна възраст и твърди, че вече е получила уроците си от този спорт. 

Наистина сме едно цяло. Работим като чудесен отбор. Мечтата ми е да ходя на още по-големи състезания, дори и извън България, сподели Калина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и..

публикувано на 30.06.24 в 13:01

Бедствено положение заради безводието в свищовското с. Овча могила

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация. Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато авариращия 7-кирометров довеждащ водопровод за Овча могила, който снабдява селото от водоизточника в..

публикувано на 30.06.24 в 12:57
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. ... Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г.. ... Реалистично е..

публикувано на 30.06.24 в 12:46

Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд"..

публикувано на 30.06.24 в 12:35
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа . Прогнозата направи пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира, че ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността , защото " такъв тип управление ще бъде толкова отвратително за голяма част от избирателите , че неговият живот ще бъде много..

публикувано на 30.06.24 в 12:02

Взривове в Одеска област, Русия свалила 36 украински дрона

Русия продължава да обстрелва критична инфраструктура и жилищни райони в Украйна, а президентът Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му. Взривове отекнаха тази сутрин в Одеска област, сирените за въздушна тревога бяха задействани в Одеса и региона около девет часа местно време. По информация..

публикувано на 30.06.24 в 11:26