Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи

Снимка: БГНЕС

75 години от спасяването на около 50 000 български евреи от депортация към нацистките лагери на смъртта се честват официално днес. Годишнината беше отбелязана с тържествена церемония пред Паметника на спасението в центъра на София. 

"Длъжни сме да си спомним за героизма на смелите българи, които са извършили това, за което другите народи не са събрали сила и достойнство", каза заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов:

"Това е най-ярко доказателство за силата на завета на великия Левски, който изграждаше и умря за държава, в която всички ще живеят по едни закони и с едни права".

"България винаги е била приятел на евреите", заяви Леа Герон Маджар, внучка на Йосиф Герон, председател на Централната консистория на евреите в България: "Нямаше евреи и българи. Всички бяха заедно. Моите родители имаха тук приятели българи повече от евреи и всички сме си помагали един на друг".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кюстендил отбелязват 75 години от спасяването на българските евреи

Днес в Кюстендил се чества 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Именно от града започва акцията срещу депортирането на около 50 000 души в нацистките лагери на смъртта. Цветя бяха положени пред паметника..

публикувано на 09.03.18 в 13:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над души 20 са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е..

публикувано на 03.10.24 в 13:49
Снимката е илюстративна

Активизират се крадците на гориво от тирове на международен път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация = Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 9 часа..

публикувано на 03.10.24 в 13:40

Европарламентът гласува следващата ЕК в края на ноември

Вотът на следващата Еврокомисия вероятно ще бъде около 25 ноември в Европейския парламент, уточниха източници от Брюксел. От днес правната комисия на парламента, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, започва проверка на кандидатите..

публикувано на 03.10.24 в 13:39
главен асистент Елина Петкова

Хранителните добавки - ключ към по-добро здраве или скрита опасност?

Хранителните добавки могат да бъдат много опасни . За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Тя изнесе лекция на тема "С етикет "хранителни..

публикувано на 03.10.24 в 13:20

Мащабна руска атака с дронове срещу Украйна, нанесени са щети на енергийна инфраструктура

Руските сили са извършили тази нощ масирано нападение с дронове срещу 15 украински области, нанасяйки щети на търговски и жилищни сгради, предаде Ройтерс, като се позова на информация на местните власти. Украинските военновъздушни сили обявиха,..

публикувано на 03.10.24 в 13:13
Поласникът на България в Ливан Ясен Томов

Ясен Томов: Към днешна дата работим по евакуиране на 10 -12 души с полет на Канада

Това, което във вторник се направи с извеждането на българските граждани от Ливан, двата полета, днес изглежда трудно осъществимо. Следващ полет е рискован и се обмислят алтернативни варианти за българите,  които искат да се приберат, каза..

публикувано на 03.10.24 в 13:12

ЦИК решава за имунитета на Ибрямов

В Централната избирателна комисия е постъпило искане за сваляне на имунитета на задържания снощи със 100 000 предварително белязани лева кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Комисията ще го обсъди на заседанието..

публикувано на 03.10.24 в 13:00