Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава бедственото положение във Видинско

| обновено на 12.03.18 в 12:18
Снимка: Анжела Каменова

Продължава да е в сила бедственото положение във Видинската община Брегово. Над 6000 декара земеделски земи са под вода. Кризисният щаб заседава и тази сутрин.

Жителите на града вече са притеснени от подгизването и слягането на защитните диги. Кметът Милчо Лалов каза, че има опасност и от евакуация на населението в района на разлива.

Повишава се и нивото на подпочвените води, наводнени са много дворове на къщи.

За опасността от замърсяване на питейната вода е предупредена Екоинспекцията, а служители на РЗИ вече са взели проби на място от пет пункта. Хората обаче се притесняват и вече се запасяват с минерална вода. Риск за стари замърсявания на водите на Тимок от флотационната фабрика на „Мини бор" в Сърбия е реален, а в Брегово има залети и помпени станции.

Частично бедствено положение е обявено в община Видин при село Иново.

При коритото на река Делейнска вчера сутринта дигата се е пробила и водата е наводнила земеделски площи. Взети са незабавни мерки още вчера, надграден е компрометираният участък, поставени са около 500 чувала с пясък. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за наводнения.

Ако нивото на водата се покачи още и достигне нивото на първите къщи на селото, има готовност за осигуряването на още чували с пясък и изграждане на земна маса.

Осъществено е геоложко заснемане на района, което е показало, че нивото на водата е до последните къщи. Застрашени от наводнение са около десет имота. Огледът от отговорните институции продължава. Беше направен и оглед на други проблемни участъци при село Рупци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Брегово

Продължава бедствената ситуация в община Брегово, няма риск за хората в Иново

В страната няма критични ситуации или застрашени човешки животи от повишените нива на реки и язовири,  обяви във Видин директорът на Главната дирекция пожарна безопасност и защита на населението Главен комисар Николай Николов "В..

обновено на 12.03.18 в 17:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на..

публикувано на 06.10.24 в 19:49