Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителите на организации на хората с увреждания в Русе и в Плевен връчиха протестни ноти

| обновено на 28.03.18 в 15:59
Снимка: БГНЕС

Представителите на организации на хората с увреждания в Русе връчиха протестна нота на областния управител Галин Григоров. Те предупреждават, че с подготвените промени в експертизите за работоспособност много от техните членове ще бъдат ощетени. 

Преди националния протест на хората с увреждания, който се предвижда да се състои на 11 април в София, русенските представители на различните организации се срещнаха с областния управител Галин Григоров и го предупредиха, че ако се приемат промените в системата за експертиза на работоспособността, стотици хора в областта ще останат без доходи. 

Според Светослав Чернев, председател на "Малки български хора", промените не са мярка срещу фалшивите ТЕЛК решения.

"Народен представител казва в село Хикс половината живущи са с ТЕЛК. Ами щом ги знаем, че са половината живущи с фалшив ТЕЛК, защо не ги хванем тях?".

Според Панайот Димитров от териториалната организация на сляпо-глухите проблемът не е в закона, а в неговото прилагане.

"Покрай сухото гори и мокрото, защото корупцията е голяма в България – под масата плика, във вестника. За да ви го казвам, значи съм го изживял".

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков увери, че промените няма де отразят на вече отпуснатите инвалидни пенсии.

Плевен стана поредният град, в който представители на национално представени организации на хора с увреждания обявиха готовност за протестни действия на 11 април в София. Те връчиха протестна нота на областния управител, в която изразяват недоволство от предвижданите промени.

"В протестната нота организациите заявяват, че предвижданата кардинална промяна на действащия модел ще доведе до отнемане на инвалидната пенсия на някои лица. С промените се въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в ЕС", каза Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите, и допълни:
"Очакваме на протеста да се включат, по информация, която имаме чрез нашите регионални структури и организационния щаб, между пет и шест хиляди наши членове от цялата страна. На този протест очакваме да се присъединят към нас и президентът на Европейския форум на инвалидите господин Янис Вардакасанис, очакваме, разбира се, и подкрепа от други международни организации".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз съм се..

публикувано на 06.05.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ,..

публикувано на 06.05.24 в 19:13
Кирил Петков

Петков обвини бившите си съмишленици от "Да запазим Корал", че са станали "ДАНС-доносници"

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков честити днешния празник с пост във Фейсбук. Той публикува снимка на семейството си на плажа Корал и обвини бившите си съмишленици от сдружението "Да запазим Корал", че от "фейсбук рицари" накрая са се превърнали в "ДАНС-доносници". "Не е храброст да доносничиш на ДАНС. Там е мръсно, няма смисъл да се правите на..

публикувано на 06.05.24 в 19:05

Близо 1 млн. българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина

Близо 1 милион българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина по данни на Института за анализи и оценки в туризма. Днес е последният почивен ден и очакванията са хората да се завърнат. Хиляди са шофьорите, които се прибират в София.  Традиционно най-натоварените магистрали са "Тракия" и "Хемус". Очаква се движението да бъде..

публикувано на 06.05.24 в 18:53
Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон, вляво, и президентът на Китай Си Цзинпин и съпругата му Пън Лиюан позират на стълбите на Елисейския дворец, 6 май 2024 г.

Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори

Франция и Европа разчитат, че Китай ще използва всичкото си влияние върху Русия, за да допринесе за спирането на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след тристранната среща в Елисейския дворец заедно с френския президент Еманюел Макрон и китайския държавен глава Си Дзинпин. Урсула фон дер Лайен..

публикувано на 06.05.24 в 18:50