Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Не Бисер Петков, а финансовата рамка е причината за палатковите лагери на майките на деца с увреждания

За оставката на един министър

Хасан Адемов: Бисер Петков имаше нужда от сегашната подкрепа, когато търсеше съгласие между спорещи страни

Родителите на деца с увреждания защитиха социалния министър след оставката му.
Снимка: БГНЕС

Бисер Петков не е причината за увеличаването на палатковите лагери на майките на деца с увреждания. Причината е финансовата рамка на правителството. Това заяви в предаването "12+3" Ваня Григорова, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания като представител на КТ "Подкрепа". 

"Това, че правителството отказва да приеме оставката, все още не значи, че Петков ще реши да си я оттегли. Желанието да се откаже е негово. Това беше нормална реакция на човек, който се опитва да направи някакви промени, но ситуацията и правителствената рамка са такива, че не може да го направи", изтъкна Григорова. Според нея е добре майките на деца с увреждания да разберат ясно каква е причината: 

"Причината е, че законът, който те искат да бъде приет, е свързан с разходи – 300 милиона лева. Когато казват, че не искат пари, това не е така. Разбира се, това не е лошо. Задължително трябва да се случи, но категорично трябва да има дълбоки промени в правителствената политика, за да може този закон да влезе в сила." 

Григорова определи Бисер Петков като "изключително диалогичен, балансиран и експерт" и допълни, че той може да напише добри поднормативни актове, но срещу тях трябва да стоят пари: 

"Ако няма възможността това да се случи чисто финансово, той просто няма как да изпълни такива обещания. Само да припомня, че борбата срещу фалшивите "инвалидни пенсии" се води само и единствено заради това да могат да се спестят средства и да се увеличи минималната пенсия, за да вземем от едни нуждаещи се и да дадем на други нуждаещи се, тоест да запазим цялостната рамка. Ако продължаваме с този подход, господин Петков няма как да изпълни обещанията, които е дал." 

"Оставката беше изненадваща. Още по-изненадващо беше решението министър Петков да бъде запазен на поста, който заемаше", коментира председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. По думите му, безпрецедентната подкрепа, получена от Петков след оставката – както от организациите на хората с увреждания, така и от социалните партньори, е трябвало да бъде налице, сериозно мотивирана, ясно  изразена и аргументирана и в периода на търсене на съгласие от страна на социалния министър: 

"Министърът на труда и социалната политика, който и да е той, търси съгласие между две страни, които имат коренно противоположни разбирания за провеждането на политиката за хората с увреждания – имам предвид Националния съвет и тези, които са извън Националния съвет. В момента, в който министърът се срещне с едната страна, другата страна скача и изразява бурно своето недоволство, а няма такава възможност двете страни да се съберат на едно място и да се свържат с общи решения." 

"Няма никаква друга дума за охарактеризиране на тези събития, освен цирк" е мнението на заместник-председателя на социалната комисия в парламента Георги Гьоков от БСП. Според Гьоков, кабинетът не застава зад Бисер Петков. "Петков безспорно е експерт в социалната сфера, диалогичен е и затова го харесват и социалните партньори, и майките. Това обаче не е достатъчно условие за осъществяването на реформите", смята Гьоков.

Днес протестират хората с увреждания и става дума, грубо казано, за 300 млн. Но мислите ли, че са решени проблемите на доста други социални групи?

"Господин Петков колкото и да е експерт, колкото и да е диалогичен, колкото и да застават социалните партньори зад него, а в случая и протестиращите, докато финансовият министър и цялото правителство, и министър-председателят като цяло и управляващото мнозинство в Народното събрание, не застанат зад него с волята за реформи в тази сфера и за адекватни плащания (не говоря, че тези хора ще забогатеят, а да следват жизнения минимум, който да им се предостави), няма да има успехи господин министърът и няма да има който да било друг министър, ако я няма волята."

Д-р Калин Поповски от Обединените патриоти, също заместник-председател на социалната комисия, изрази задоволството си от оставането на Бисер Петков на поста. "Проблемът е не от вчера и от днес. Това е един насложен проблем. Бисер Петков има наистина сериозната амбиция да се променят нещата", посочи Поповски:

"Едно дете с първа група инвалидност или между 90 и 100 %, което е с детска церебрална парализа, или с някаква друга много тежка диагноза, с тази диагноза до 18 години това дете получава 930 лева пенсия от държавата. След като навърши 18 години и вече не е дете, на 18 години тази пенсия спада със 700 лева - от 930 на 230 лева. Нали си представяте какъв финансов удар е за тези хора, които продължават да гледат в инвалидна количка това дете, което довчера е взимало 930 лева, сега - 230."

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бисер Петков

Борисов: Бисер Петков остава министър

Бисер Петков остава министър на труда и социалната политика.  Това заяви премиерът Бойко Борисов в Измир, където е гост на церемонията за откриването на Трансанадолския газопровод. "Тази сутрин реших Бисер Петков да остане социален министър",..

обновено на 12.06.18 в 12:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Велимир Симов: Интересът е насочен да няма конкуренция и пациентът да няма избор

Смятам, че е невероятна идея да има не една, а много детски болници и всички да работят по европейски стандарт, за да лекуваме децата. Това можеше да е обединителна тема, а стана разединителна .  Това каза в интервю пред БНР д-р Велимир Симов,..

публикувано на 08.05.24 в 17:30

Проблеми с доставката на газ в Русе

Заради профилактика на газопреносната мрежа и спиране на доставката на природен газ за 24 часа предприятия в Русе са застрашени от сериозни загуби. Това алармираха те и приканват "Булгартрансгаз" да преразгледа решението си.  С писмо, изпратено до..

публикувано на 08.05.24 в 17:18

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Радостин Василев

Бившият спортен министър Радостин Василев води 3 листи на МЕЧ

Бившият министър на спорта Радостин Василев ще води листата за европейските избори на партия МЕЧ, но ще е начело на още две листи на изборите за национален парламент - в 25 МИР-София и в Пловдив град. Василев обяви, че би се отказал от евродепутатски..

публикувано на 08.05.24 в 17:04
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева,..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на партиите в бюлетината за изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9..

публикувано на 08.05.24 в 16:32