Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валежи и гръмотевични бури в почти цяла България

Пожарникари отводняват жп гарата в Джулюница
Снимка: Областна администрация Велико Търново

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила в почти цяла България, с изключение на 4 области по Черноморието и 3 в югозападните райони. 

Пожарникари започнаха спешно отводняване на железопътната гара в лясковското село Джулюница. Намалена е скоростта на движение на влаковете от Горна Оряховица към Варна. 

Главният път София-Варна, между селата Козаревец и Кесарево, е отводнен и проходим: "За да не бъдат спрени влаковете, с мощни помпи пожарникари изпомпват водата", посочи Красимир Кръстев, директор на Областната противопожарна служба.

"Те са няколко коловоза. Може да се каже, че всичко е залято. Първият коловоз, водата е доста преди самата гара, и има вероятност да нахлуе през тези коловози. Ние започнахме превантивно отводняване. Ще бъде спрян пътят за Бряговица, докато отводним".

Във Великотърновска област няма излезли реки от коритата си и няма пострадали хора, посочиха от областната управа.

Махала в угърчинското село Катунец е била откъсната заради придошлите реки от падналия през последното денонощие проливен дъжд, който на места в региона достигна до 60 л. на кв. м. В ловешките села Радювене и Соколово пороят също е нанесъл щети.

Кметът на Община Угърчин Станимир Петков посочи, че двете рекички, минаващи през село Катунец, са излезли от коритата си:

"Имаше наводнени къщи и доста земеделска земя. Имало е готовност хората от откъснатата махала да бъдат евакуирани. Вече всичко е нормализирано".

Петков допълни, че няма пострадали хора и животни. В ловешкото село Радювене малката бара е заляла къщи, селскостопански постройки и дворове. Има удавени дребни животни и повредено имущество. В село Соколово пороят е отнесъл настилката на една от улиците.

Нивото на река Осъм в Ловеч се покачи с един метър, но няма бедстващи хора. Наводнени са някои малки пътни участъци, дворове и къщи в близост до реките и деретата.

Два язовира преляха в плевенското село Ракита след обилните валежи там. Няма опасност за хората, увери областният управител Мирослав Петров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила за почти цяла България

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила за цяла България, с изключение на 4 области по Черноморието и 3 области в югозападните райони. За утре предупреждение е обявено за Централна Северна България. Главният път София - Варна между..

обновено на 09.07.18 в 14:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

САЩ очакват отговора на "Хамас" за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати все още очакват отговор от палестинската групировка "Хамас" на плана за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, представен в края на миналата седмица от президента Джо Байдън. За това съобщи тази вечер говорителят на държавния департамент..

публикувано на 03.06.24 в 22:26

Възстановено е движението в двете посоки по Е-79

Възстановено е движението в двете посоки по международния път Е-79 между Мездра и Враца, съобщава агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът беше блокиран близо 4 часа, след като в поройния дъжд шофьор на ТИР загуби контрол над управлението и се удари в..

публикувано на 03.06.24 в 21:59
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Пари за култура има

Пари за култура в момента  има, но важното е те да достигнат до хората и да се отразят на техните доходи. Това коментира в Ямбол председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Министерството на културата разполага с един от най-големите..

публикувано на 03.06.24 в 21:47

180 машини за гласуване ще има за местните избори на 23 юни

180 машини за гласуване ще има за местните избори на 23 юни, стана ясно на днешното заседание на Централната избирателна комисия. 172 устройства са предвидени за редовните избори за кмет на Панагюрище, за общински съветници в Хасково и Борован, и за..

публикувано на 03.06.24 в 21:40

Блокирано е движението на Е-79 между Мездра и Враца

Повече от 3 часа вече е блокирано движението на международния път Е-79 между Мездра и Враца, който беше препречен от ТИР. Шофьорът е изгубил контрол в проливния дъжд в района в късния следобед и се е ударил в стълб с автоматични устройства за записване на..

публикувано на 03.06.24 в 21:07

След бурята: Селища без ток във Великотърновско, шофьор на камион загина при катастрофа

Пороен дъжд с гръмотевична буря и градушка се изля тази вечер над Великотърновска област. Има паднали дървета и селища без ток. Градушка с големина на лешник е паднала тази вечер в горнооряховското село Първомайци, сигнализираха в социалните..

публикувано на 03.06.24 в 20:59

Обстановката в Ловешко се нормализира

Обстановката в Ловешко постепенно се нормализира след падналия пороен дъжд, придружен с градсушка и бурен вятър. Буря нанесе значителни щети в Ловешко Все още се разчистват паднали дървета, а екипите на електроразпределителното дружество..

публикувано на 03.06.24 в 20:42