Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща в Брюксел между Доминик Рааб и Мишел Барние

Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър за Брекзит Доминик Рааб днес ще бъде в Брюксел за среща с главния европейски преговарящ Мишел Барние, след като преговорите бяха подновени миналата седмица.

Засилват се обаче опасенията, че те могат да приключат без сделка.

Преговорите бяха подновени миналия четвъртък след кратка лятна почивка, но двете страни продължават да не намират решение на трудния въпрос с ирландската граница.

Доминик Рааб и Мишел Барние днес ще обсъдят бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, а в сряда ще се фокусират върху нерешените проблеми по споразумението за напускане на организацията.

Очаква се също Доминик Рааб да говори за плановете на правителството за справяне с потенциалните рискове от излизане от съюза без сделка.

В четвъртък британският кабинет ще публикува препоръки към хората и бизнеса в случай, че на преговорите не бъде постигнато споразумение. Според изтекла информация правителството е готово, в случай че няма сделка, да гарантира след Брекзит правото на оставане на европейските граждани в Обединеното кралство.

В навечерието на посещението обаче Доминик Рааб заяви, че е убеден, че може да постигне сделка с Брюксел до определения срок през октомври, т.е. само след осем седмици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жордан Бардела

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е едва трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур. "Национален..

публикувано на 01.07.24 в 07:40
Бойко Борисов и Румен Радев

Президентът връчва първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС

В изпълнение на конституционната процедура първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09,00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател   има седем дни,..

публикувано на 01.07.24 в 07:36

БНБ понижи основния лихвен процент

Българската народна банка определи по-ниско ниво от 3,63 на сто на основния лихвен процент от 1 юли. През май и юни основната лихва беше 3,78 на сто. Показателят е технически, но ясно отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.07.24 в 07:34

Ваучерите за храна вече са електронни

Ваучерите за храна от днес са изцяло електронни. Някои търговци обаче все още имат проблеми с електронната система. Възможно е в началото да се отказва и плащането на битови сметки с подобни ваучери. Срокът на валидност на хартиените остава до датата на валидност, отбелязана на тях. "28,5% от работещите ползват ваучери, малко над 800 000..

публикувано на 01.07.24 в 07:31

От днес пенсиите се увеличават с 11 процента

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава   доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националният осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под..

публикувано на 01.07.24 в 07:16

Заседание в Истанбул на комитета на потивоминната оперативната група - Турция, България и Румъния

В Истанбул ще се проведе заседание на комитета на потивоминната оперативната група. Турция, България и Румъния подписаха създаването й в средата на януари. На втори юли противоминната група започва своя двуседмичен патрул. Трите държави ще осигуряват сигурността на търговския трафик в териториалните си води. Черно море и коридор за..

публикувано на 01.07.24 в 06:58
Калин Стоянов

България поема от днес председателството на Залцбургския форум

България поема от днес председателството на Залцбургския форум. Сред приоритетите по време на българското председателство ще са противодействието срещу трафика на нелегални мигранти и ефективното прилагане на трансграничното полицейско сътрудничество. Вътрешният министър Калин Стоянов допълни: "Това е неформална инициатива за..

публикувано на 01.07.24 в 06:52