Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още има опасност за живота на три жени, пострадали в катастрофата край Своге

В София се провежда и кръводарителска акция за пострадалите

| обновено на 29.08.18 в 11:47
УМБАЛСМ “Пирогов”
Снимка: БГНЕС

Без промяна остава състоянието на настанените в "Пирогов" пострадали при катастрофата край Своге. Общо шест пациента са настанени в лечебното заведение. Три жени продължават да са с опасност за живота, съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов.

"На другите три жени, които вече са в по-добро състояние, им предстоят оперативни интервенции днес и утре и може би в петък ще имаме повече информация какво точно е направено. 

От медицинска гледна точка, трите жени, които са на апаратна вентилация, засега се задържа тяхното стабилно състояние. Не се влошава, което е добре, защото, ако тръгне да се влошава, динамиката, сърдечната дейност, тогава веднага се предприемат допълнителни мерки. Мога да кажа, че за момента остават в същото състояние, което е добре, защото когато се развива гръдната травма се очаква да има влошаване.

Колегите прецениха, че е по-добре първо да минат оперативните интервенции и след това евентуално да се прецени, може би другата седмица, да бъдат изведени, защото следоперативно трябва да има едно добро обезболяване. Особено след такава тежка травма, която е настъпила, е хубаво да бъдат наблюдавани поне минимум 24 часа следоперативно".
Подобрява се състоянието на най-тежко пострадалата жена при катастрофата до Своге в събота, съобщиха от болница Света Анна. 52-годишната пациентка вече не е на апаратно дишане и няма пряка опасност за живота ѝ. Има подобрение и в състоянието на другите четири пациентки настанени в болницата. Най-сериозно остава състоянието на мъжа в лечебното заведение. Той е настанен в реанимация. 
Без промяна остава и състоянието на 62-годишната жена и 30-годишният мъж, които са във ВМА. Те са стабилни, съобщиха от там за "Хоризонт"
Софийката Първа градска болница организира кръводаряване за пострадалите от катастрофата край Своге, които се лекувеат в други болници. Това обяви изпълнителният директор на болницата Цветомир Димитров: 
"Предложили сме си услугите за медицинска дейност, за болнична помощ, но засега колегите се справят в другите болници".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Четирима от пострадалите край Своге все още са с опасност за живота

Четирима от пострадалите в тежката катастрофа край Своге в събота вечер продължават да са с опасност за живота.  Останалите са в стабилно състояние, съобщиха за „Хоризонт“ от здравните заведения.  Три жени, от общо шестте настанени в..

обновено на 28.08.18 в 11:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ с обществена поръчка за 600 хил. лв. за укрепването на участък от пътя между две берковски села

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за 600 000   лева за укрепването на участък от 70 метра от път между берковските села Замфирово и Пърличево. От 2017 г. отсечката е в лошо състояние Обществената поръчка е за избор..

публикувано на 20.09.24 в 20:23
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на..

публикувано на 20.09.24 в 20:11

Вдовицата на майор Терзиев: Ако прокуратурата си беше си свършила работата, може би нямаше да се стигне до инцидента край "Граф Игнатиево"

" Ако не бъдат взети мерки, следващият инцидент във ВВС няма да е след три години, а по-скоро ". Това заяви пред БНР Димитрина Попова, вдовица на загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев.  Тя отправи призив за оставки във..

публикувано на 20.09.24 в 20:00
Британският външен министър Дейвид Лами свика комитета

Спешна среща на британския комитет за извънредни ситуации "Кобра" заради кризата с Ливан

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами председателства спешна среща на комитета за извънредни ситуации "Кобра" за обсъждане на кризата в Ливан. Срещата е била свикана, за да се гарантира, че Обединеното кралство е подготвено за..

публикувано на 20.09.24 в 19:43

Най-малко девет убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут

Най-малко девет са жертвите на израелския въздушен удар в Бейрут, сочат най-новите данни на ливанското министерство на здравеопазването. Ранени са близо 60 души. Предполага се, че мишена на атаката в южното предградие Дахие е бил висш командир..

публикувано на 20.09.24 в 19:36
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Руски ракетен удар порази инфраструктура на пристанището в Одеса и цивилен кораб

Пристанището на Одеса е претърпяло щети, в резултат на руски ракетен удар, съобщиха властите в черноморския град. Отломки от балистична ракета "Искандер" са повредили и търговски кораб, превозващ метални продукти под флага на Антигуа. Ранени са..

публикувано на 20.09.24 в 19:24