Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Абу Даби

| обновено на 21.10.18 в 08:19
Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.
Снимка: БГНЕС

Развитието на политическия диалог и засилване на сътрудничеството в областта на икономиката, отбраната и сигурността, са част от темите, които обсъжда в рамките на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят пристигна вчера в ОАЕ, а днес ще обсъди с  престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаянс политическия диалог, сътрудничеството в икономиката, инвестициите, иновациите и технологиите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма.

Емирствата демонстрират инвестиционен интерес към страните от Балканите. От април тази година действа и българското посолство в Абу Даби - едно от седемте емирства в ОАЕ,  което е знак , че връзките се задълбочават, а България търси инвеститори.

Селското стопанство, туризъм, строителството, висоокотехнологични производства са секторите с добра перспектива за развитие на отношенията ни.

Няколко хиляди са българите, които живеят и работят тук, през 2014 г. отпаднаха визите за гражданите на страните членки на Евросъюза, признават се и българските шофьорски книжки.

Борисов ще посети и Дубай, за да разговаря и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашед ал Мактум.

В понеделник премиерът и водената от него делегация, в която са са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов, ще замине за Египет, където ще се срещне с президента Абдел Фатах Ас Сиси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец в есенното издание на "Капачки за бъдеще"

Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец се включиха в есенното издание на кампанията "Капачки за бъдеще" за купуване на още кувьози и неонатални линейки. Трите града са от активните участници в кампанията и хората откликват да предават събраните пластмасови капачки и кенчета. Великотърновката Теодора Виткинова дойде с двете си деца:..

публикувано на 05.10.24 в 13:38

Засилват се операциите в Кипър по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан

В Кипър се засилват операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан. Днес островът посреща най-голямата досега група напускащи военната зона – около 500 души от Австралия, първият полет с които кацна на летището в Ларнака малко преди обед /11.30 ч./. 229 австралийски граждани пристигнаха в Кипър с полет от Бейрут, нает от правителството..

публикувано на 05.10.24 в 13:33
Плакат с надпис

"Хизбула" заяви, че е изстреляла ракети срещу въздушната база в Израел

"Хизбула" заяви, че е изстреляла ракети срещу въздушната база Рамат Давид близо до град Хайфа в северен Израел, предаде ВВС.  По-рано групировката каза, че е ударила израелски танк с ракета край ливанско-израелската граница. Засега няма коментар от страна на Израел.  Тази сутрин сирени за въздушна тревога прозвучаха в северен Израел.

публикувано на 05.10.24 в 13:28
Опустошения в Дахие - контролирано от

Ожесточават се сраженията между "Хизбула" и израелската армия

Сраженията между "Хизбула" и израелската армия стават все по-интензивни, предадоха световните агенции. Експлозии разтърсиха и тази нощ ливанската столица Бейрут. САЩ и ООН обявиха, че отпускат помощи за Ливан и региона. Продължава и евакуацията на чужди граждани от Ливан. Експлозии отекнаха в три южни квартала на ливанската столица Бейрут..

публикувано на 05.10.24 в 12:01

Празник на баклавата в с. Малиново

В ловешкото село Малиново днес ще се проведе 12-ото издание на празника на баклавата. Празникът представя традиционната местна баклава и обединява различните етноси в селото, поясни председателят на НЧ „Събуждане 1927г.“ – Малиново Добринка Шаркова, което е организатор. "В селото сме преобладаващи два етноса и искаме да уважим и единия и..

публикувано на 05.10.24 в 11:48
Художествена галерия

Ремонтът на галерията в Кюстендил не започва заради процедурни пречки

Заради процедури и обжалване в съда на търга за фирма-изпълнител все още не започва цялостният ремонт на градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Финансирането - за около 22 милиона лева, е по Плана за устойчивост и развитие. Реновирането трябваше да започне през октомври обясни кметът на общината Огнян Атанасов:..

публикувано на 05.10.24 в 11:35

Д-р Юдит Коленбергер: От новия еврокомисар по миграцията очаквам отпадане на австрийското вето и разширяване на Шенген

"Крепост Австрия" - в това иска да превърне алпийската република спечелилата парламентарни избори там крайна десница. Разбира се, не само антиимиграционната агитация е причината за тази първа изборна победа на най-опитните от европейските десни популисти. Но "канцлерът на народа", за какъвто сам се обяви Херберт Кикъл - по примера на Хитлер - успя..

публикувано на 05.10.24 в 11:25