Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП започва проверки в европейски лаборатории на пътните настилки у нас

| обновено на 06.11.18 в 19:10
В сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" депутати от ПГ на "БСП за България" внесоха искане международна агенция да извърши проверка на българските пътища.
Снимка: БГНЕС

БСП започва собствени проверки на качеството на настилката по магистрали и първокласни пътища. Социалистите ще организират вземането на проби от асфалта и ще платят със собствени средства за изследването им в независими европейски лаборатории. 

Съмненията на БСП са, че при обществените поръчки за пътищата се отклоняват средства, които се връщат обратно към властта. 

Депутатът Елена Йончева посочи, че искането им няма за цел да дискредитира строителите, защото "те също са принудени да работят под натиск":
"Краде ли от българските магистрали? Отправяме покана и към правителството да ни подкрепят в тази независима експертиза, защото вярваме, че това е единственият начин да изчистим името на България. Ако тази схема за усвояване на обществени поръчки с пътищата не бъде разкрита днес, този начин на строителство ще продължи".

Социалистите изпращат писма и до Европейската комисия, за да потърсят съдействие.

Снимка„Очакваме, подавайки този сигнал за съдействие от страна на АПИ, наистина да бъде извършена независима техническа експертиза на всички тези пътни участъци, които ни притесняват“, обясни в предаването ни "Нещо повече" заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

„Всички сме свидетели, че най-лошото, което може да се случва от отклоняване на средства именно при строежа на пътища - следват трагични инциденти“, подчерта социалистът.

„Просто искаме една независима експертиза от лицензирана международна лаборатория, която да дойде в България да извърши тези проверки, а от държавата, както и от АПИ и МРРБ очакваме просто съдействие, а не съпротива. Ако се получи отказ или бламиране на този процес, то значи има притеснения, а притесненията на всички български граждани относно това краде ли се от българските пътища са основателни“, каза още Свиленски, както и призова за участието на българските медии, за да има прозрачност на проверките, насочени към магистралите „Тракия“, „Струма“ и „Марица“, както и първокласните пътища, за които има сигнали. 

Снимка„Проблем имаме и то много сериозен, така че това питане е навременно и то независимо от кого е. Трябва най-после да се даде отговор на въпроса „Защо така?“ не малко от пътните участъци в България след 2-3 години започват да се появява коловози“, добави в ефира на „Хоризонт“ инженер Румен Йовчев - бивш председател на Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища“.
„Не съм убеден, че непременно трябва да бъде международна експертиза, тъй като ние имаме достатъчно специалисти, които биха могли да направят това“, каза още инж. Йовчев.

Подробности, както и целите интервюта, можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени в целия Европейски съюз, според оповестено проучване на Евробарометър. То е посветено на информираността на хората от ЕС за опасността от бедствия и подготовката за тях. 34 на сто от анкетираните у нас са отговорили, че най-много се опасяват от наводнения,..

публикувано на 30.09.24 в 15:31
Мариана Тодорова

Мариана Тодорова: ИИ води до възраждане на традиционните медии, гарант за истина и обективизъм

Изкуственият интелект (ИИ) няма да остави без работа журналистите, защото няма тяхното критично мислене, прогнозира доц. Мариана Тодорова, футуролог доц. Мариана Тодорова, футуролог в Института по философия и социология на БАН в интервю пред БНР. В интервю в предаването "12+3" тя коментира бъдещето на ИИ в медиите, както и разработеният..

публикувано на 30.09.24 в 15:28

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:04
Лидерите на австрийската Партия на свободата (председателят Херберт Кикъл е в средата) празнуват изборната си победа - Виена, 29 септември 2024

Напълно непредвидимо е следващото управление в Австрия

Все още не е ясно кога в Австрия започват проучвателни разговори между партиите за съставяне на правителство. Вчера крайната десница за първи път в следвоенната история на алпийската република спечели парламентарните избори. Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори Напълно непредвидимо е следващото..

публикувано на 30.09.24 в 15:00
Проф. Иван Илчев

Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски"

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски" . Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Иван Илчев във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен покровител на..

публикувано на 30.09.24 в 14:16

До началото на зимния сезон ще приключат пътните ремонти във Великотърновско

До началото на зимния сезон ще приключат ремонтите в Прохода на Републиката и по главните пътища София - Варна и Русе – Велико Търново в чертите на Великотърновска област, увериха от Областното пътно управление. На Хаинбоаз предстои да бъдат възстановени червените колчета срещу неправилно изпреварване. Превантивен ремонт с преасфалтиране и..

публикувано на 30.09.24 в 14:05
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Хората трябва да са активни участници в политическия процес

Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това" . Малко е обърната наопаки ситуацията у нас. Това коментира комуникационният експерт Любомир Аламанов в интервю пред БНР. "В обществото ни има леко странна и..

публикувано на 30.09.24 в 14:01