Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна „обединителен“ събор за нова поместна църква в Украйна

| обновено на 15.12.18 в 14:13
Украинският президент Петро Порошенко пристига за събора в киевския храм „Света София“.
Снимка: БТА

В киевския храм „Света София“ започна днес обединителния църковен събор на украинското православие, съобщи Киевската патриаршия, предаде БТА.

В него участват „църковната йерархия, свещеници и миряни“, се казва в съобщението. Преди началото на събора в храма пристигна и президентът на Украйна Петро Порошенко.

„Нека останем тук и да се помолим да бъде създадена днес украинската църква“, заяви Порошенко на път към катедралата и се ръкува със събрали се пред нея хора, предаде Франс прес.

Хиляди украинци се събраха тази сутрин на площада пред построената през XI век катедрала, за да изразят подкрепата си за създаване на църква, която да е независима от Москва.

Този църковен събор трябва да изпълни историческото решение на ползващата се с голям авторитет в православния свят Константинополска патриаршия, която разреши през октомври на Украйна да има своя собствена Църква след 322 години под духовната опека на могъщия си съсед.

Това решение предизвика гнева на Руската православна църква, която го нарече „схизма“ и скъса връзките си с Константинопол.

Украинските власти смятат този църковен събор, организиран навръх петата годишнина от избухването на безпрецедентната криза между Киев и Москва, за въпрос от областта на „националната сигурност“.

Председател на събранието ще бъде представителят на Вселенската патриаршия мирополит Емануил.

Лоялната на Москва Украинска православна църква заклейми събитието като незаконно, но в него ще участват представителите на другите две църковни структури - Украинската автокефална църква и самопровъзгласилата се през 1992 година Киевска патриаршия.

Украинската служба за сигурност предупреди тази седмица, че Русия готви „провокации“ за времето на събора.

През март 2014 г. Русия анексира украинския Кримски полуостров, след като в Киев дойдоха на власт прозападни управници. Последва конфликт в източната проруска сепаратистка част на страната, който отне живота на над 10 000 души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над души 20 са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49
Снимката е илюстративна

Активизират се крадците на гориво от тирове на международен път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на..

публикувано на 03.10.24 в 13:40

Европарламентът гласува следващата ЕК в края на ноември

Вотът на следващата Еврокомисия вероятно ще бъде около 25 ноември в Европейския парламент, уточниха източници от Брюксел. От днес правната комисия на парламента, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, започва проверка на кандидатите за еврокомисари за конфликт на интереси. Тя трябва да приключи до 22 октомври, като нейната работа..

публикувано на 03.10.24 в 13:39
главен асистент Елина Петкова

Хранителните добавки - ключ към по-добро здраве или скрита опасност?

Хранителните добавки могат да бъдат много опасни . За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Тя изнесе лекция на тема "С етикет "хранителни добавки" по време на 23-тата Национална среща между лекари и медии на фондация МОСТ.  Гл.ас...

публикувано на 03.10.24 в 13:20

Мащабна руска атака с дронове срещу Украйна, нанесени са щети на енергийна инфраструктура

Руските сили са извършили тази нощ масирано нападение с дронове срещу 15 украински области, нанасяйки щети на търговски и жилищни сгради, предаде Ройтерс, като се позова на информация на местните власти. Украинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили 78 от 105-те дрона, насочени към украинската територия, а освен това се предполага,..

публикувано на 03.10.24 в 13:13
Поласникът на България в Ливан Ясен Томов

Ясен Томов: Към днешна дата работим по евакуиране на 10 -12 души с полет на Канада

Това, което във вторник се направи с извеждането на българските граждани от Ливан, двата полета, днес изглежда трудно осъществимо. Следващ полет е рискован и се обмислят алтернативни варианти за българите,  които искат да се приберат, каза посланика на България в Ливан Ясен Томов. В интервю пред БНР той коментира ситуацията и..

публикувано на 03.10.24 в 13:12