Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2018: Северна Корея излезе през спорта от дипломатическия фризер

Лидерите на Северна Ким Чен-ун (вляво) и на Южна Корея Мун Дже-ин се поздравяват на демаркационната линия в демилитаризираната зона между двете държави.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колко политика има в спорта? Ако погледнем назад, историята на Олимпийските игри е пребогата на примери за тясната връзка между политиката и спорта. Игрите в Берлин през 1936 г. Или двете последователни Олимпиади 1980 в Москва и 1984 в Лос Анджелис, останали в историята с политически мотивираните бойкоти. Изпращаме олимпийска година. Зимните игри в Пьончан дадоха тона за една година на безпрецедентни дипломатически пробиви на Корейския полуостров.

Още в първия ден на 2018 г. лидерът на КНДР Ким Чен-ун обяви в телевизионна реч, че страната му има намерение да участва в Зимните олимпийски игри в Република Корея. Няколко дни по-късно стана ясно, че Северът и Югът са се съгласили да възстановят горещата линия между двете армии, с която драстично се намали риска от инциденти на демилитализираната зона.

Горещите новини продължиха и през мразовития февруари, когато севернокорейски атлети и официална делегация участваха в откриването на 23-ата зимна олимпиада в Пьончан. Южнокорейският президент Мун Дже-ин откри Олимпиадата с думите:

„Чудесен пример за силата на спорта да обединява хората е съвместното излизане на стадиона тази вечер на делегациите на олимпийските комитети на Република Корея и на Корейската народнодемократична република. Благодарим ви!“.

Засилената дипломатическа активност на полуострова привлече вниманието на Китай, който е традиционен партньор на КНДР. Ким Чен-ун направи своето първо официално международно посещение в Пекин през месец март, което бе пазено в абсолютна тайна до неговото завръщане в Северна Корея. Срещата му с президента Си бе ясна индикация, че дипломацията набира инерция и се подготвят по-задълбочени контакти на Пхенян със света.

Безпрецедентната среща между лидерите на двете Кореи в граничното село Панминчжон в края на април се превърна в най-важното събитие на полуострова за последното десетилетие. Радушното и приятелско отношение между Ким и Мун ясно демонстрираха желанието и капацитета на двете страни драстично да намалят напрежението помежду си.

По този повод севернокорейският лидер каза:

„Срещнахме се неочаквано днес заради важната Декларация от Панминчжон и многото споразумения, които постигнахме. Ние трябва да продължим да дискутираме как да поемем пълната отговорност за тяхното изпълнение“.

Пхенян продължи с дипломатическите увертюри и през май, като разруши елементи от своята ядрена програма пред очите на световните медии. Въпреки, че някои наблюдатели отбелязаха, че това са обратими действия, КНДР бе готова на всичко за да гарантира следващата грандиозна дипломатическа стъпка.

На 12 юни Ким Чен-ун стана първият лидер на Северна Корея, който се срещна с действащ американски президент. Самата среща бе добре организиран дипломатически театър, който легитимира Ким като равнопоставен на американки президент. Съгласуваната декларация бе с пожелателен характер, без да допринесе материално за сближаването между двете страни.

Срещата отново демонтира нивото и тона на американската външна политика, олицетворени от президента Доналд Тръмп.

„Срещата ми с председателя Ким беше честна, пряка и продуктивна. Успяхме да се опознаем добре за много ограничено време, при много сериозни обстоятелства. Готови сме да започнем нова история, да напишем нова глава между нашите нации.“

Прагматичният подход, зад закрити врата, цели използването на дипломатическата инерция за постигането на конкретни цели. Работата ще продължи до самият край на годината, когато се очаква да се свържат железопътните системи на двете страни. Какво ще пътува по тези линии остава да разберем през 2019.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Опасно време в Гърция, има висок риск от пожари в част от страната

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение, че половината страна се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър. За изключително..

публикувано на 29.06.24 в 10:02

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи.  Вестникът..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група "Огънят на Анадола" с впечатляваща хореография от фолклорен и..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава през временен КПП при облекчен режим, каза кметът на Трекляно. Съборът в местността "Славчето"..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20 повече са кандидат-студентите записани за редовните приемни изпити в Медицинския университет в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите. Повече от 7000..

публикувано на 29.06.24 в 08:28