Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийските кюрди сдадоха Манбидж на режима в Дамаск

Представители на кюрдски сили в Манбидж, Северна Сирия, през март 2018 г. Заради опасения от турска офанзива кюрдите сдадоха контрола на града на режима в Дамаск.
Снимка: БТА

Подразделения на сирийската армия влязоха днес в контролирания от кюрдски формирования град Манбидж, на 85 км от Алепо, и издигнаха националното знаме, съобщи представител на генералния щаб на въоръжените сили на Сирия, предаде БТА.

Според съобщението на сирийската държавна агенция САНА те са влезли в града в отговор на призив на населението и в съответствие с поставената им задача за възстановяване на държавния суверенитет над цялата територия на страната. В него се подчертава, че сирийските военнослужещи ще осигурят безопасността на всички жители на Манбидж и околния район.

Преди това най-влиятелната сирийска кюрдска милиция - Силите за защита на народа (СЗН), въоръжено крило на партията Демократически съюз, предложи на режима в Дамаск да поеме контрол над заеманите от СЗН територии и в частност над град Манбидж, за да ги защити от опасността от турско нахлуване.

Кюрдите направили предложението си в специална декларация във връзка с подготвяната от Турция операция на източния бряг на река Ефрат.

В документа се казва, че СЗН, които Турция смята за терористична групировка и се е заканила да ги смаже, още по-рано са се изтеглили от Манбидж, за да се бият срещу джихадистите от „Ислямска държава“ в Източна Сирия.

„Затова ние каним сирийското правителство, към което принадлежим, да изпрати своите въоръжени сили да заемат тези позиции и да защитят града от турската заплаха“, се казва в декларацията на СЗН, цитирана от Ройтерс.

Кремъл приветства информацията, че сирийската армия е получила контрола над Манбидж, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Безусловно, това е позитивна крачка към стабилизиране на обстановката“, каза Песков, цитиран от ТАСС. По думите му разширяването на зоната на контрол на правителствените сили е „позитивна тенденция“.

Песков каза още, че руският президент Владимир Путин не планира среща с турската правителствена делегация, която ще пристигне в Москва утре за преговори с руските си колеги.

„Не“, отговори Песков на журналистически въпрос дали Путин ще приеме министрите на външните работи и на отбраната на Турция, които ще дойдат в Москва за преговори във формат „2 плюс 2“. Според говорителя на Путин руско-турските преговори в събота имат за цел „да внесат яснота и да синхронизират действията и схващанията за по-нататъшното развитие на ситуацията в Сирия“.

В отговор на новата ситуация около Манбидж Турция заяви, че кюрдските милиции „нямат право“ да искат помощ от Дамаск. СЗН, „които с оръжие контролират района, нямат правото или правомощията да правят изявление или да канят други от името на местното население“, се посочва в изявление на турското министерство на отбраната.

„Предупреждаваме всички страни да се въздържат от провокативни действия или изявления, които ще внесат още нестабилност в региона“, казват турските военни, цитирани от АФП.

Турция няма да има нищо останало за вършене в Манбидж, щом „терористичните организации“ напуснат района, каза обаче турският президент Реджеп Ердоган,

„В настоящата ситуация ние все още подкрепяме целостта на сирийската територия. Тези области принадлежат на Сирия. Щом терористичните организации напуснат района, ние няма да имаме нищо останало за вършене там“, каза той пред репортери след петъчната молитва в Истанбул.

„Не става въпрос само за Манбидж, ние искаме да изчистим всички терористични организации от региона. Нашата основна цел е СЗН да получи тук необходимия урок“ добави Ердоган, цитиран от Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган при една от срещите им. Днес те обсъдиха ситуацията в Сирия по телефона.

Меркел очаква сдържаност от Ердоган в Сирия

Германският канцлер Ангела Меркел е изразила очакване президентът на Турция Реджеп Ердоган да реагира сдържано и отговорно на планираното изтегляне на американските войници от Сирия, предаде БТА.   Говорителката на германското правителство..

публикувано на 30.12.18 в 18:40

Русия и Турция ще продължат да координират действията си в Сирия след изтеглянето на САЩ

Москва и Анкара са постигнали договореност за координация между военните представители на терен в Сирия след изтеглянето на американските войски от арабската република. Това стана ясно след след преговори на високо равнище между Русия и Турция в..

обновено на 29.12.18 в 16:44

Турция: Изтегляне на САЩ от Сирия няма да попречи на борбата срещу "Ислямска държава"

Турция обеща, че предстоящото изтегляне на американските войници от Сирия няма да доведе до забавяне или отслабване на борбата срещу групировката "Ислямска държава". Ибрахим Калин - говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отхвърли..

публикувано на 25.12.18 в 01:52

US министърът на отбраната в оставка подписа заповедта за изтеглянето от Сирия

Американският министър на отбраната в оставка Джеймс Матис подписа заповедта за изтегляне на американските военни от Сирия, съобщи Ройтерс, като цитира говорител на военното министерство във Вашингтон. Заповедта е следствие на решението на..

публикувано на 24.12.18 в 16:26

Израелски войници са стрелели по въоръжена група на границата със Сирия

Израелски войници стреляха по група въоръжени хора, опитващи се да проникнат на контролираната от Израел част от Голанските възвишения, предаде ТАСС, като цитира изявление на израелската армия. Войниците са открили огън по въоръжени заподозрени,..

публикувано на 24.12.18 в 04:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година...

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан..

публикувано на 08.07.24 в 19:08