Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Вътрешнополитическите кавги могат да попречат на Румъния да бъде успешен председател на ЕС

| обновено на 29.12.18 в 18:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вътрешнополитическите кавги могат да попречат на Румъния да бъде ефективен и успешен председател на Европейския съюз през следващите 6 месеца, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В интервюто за вестник "Велт", председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнение, че Румъния ще може успешно да изпълни ролята на страна-председател на Съвета на ЕС заради вътрешните си проблеми. По думите му, за разумни действия са необходими готовност да слушаш другите и силно желание да поставиш собствените дейности на заден план. 

Юнкер все пак признава, че в техническо отношение страната доста добре е подготвена за бъдещата си роля: "Румъния технически е много добре подготвена за шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което започва на първи януари", казва Юнкер. "Смятам обаче, че правителството в Букурещ не разбира напълно какво значи да бъде председател на страните от ЕС", добавя той. 

"Предпазливото действие изисква желание да се вслушаш в другите и да оставиш собствените си тревоги настрана", казва председателят на ЕК и добавя, че се съмнява, че случаят е такъв. Според него вътрешнополитическите кавги вътре в Румъния са сигнал, че страната може и да не изглежда като едно цяло на европейската сцена. "У дома е необходим единен фронт, за да се насърчи единството и в Европа по време на председателството на Съвета", смята Юнкер.

В Букурещ опозицията тълкува думите на Юнкер по отношение на Румъния като липса на каквото и да било доверие в правителството на Виорика Дънчила. А управляващите социалдемократи съзряха зад критиките предизборен ход в полза на Европейската народна партия. От правителството обвиниха президента Клаус Йоханис в липса на воля за единство на институциите в името на европредседателството.

Европейският съюз няма доверие на румънското правителство. Това, според евродепутата от опозиционната в Румъния Национално-либерална партия Зигфрид Мурешан, е изводът от интервюто на председателя на Еврокомисията за вестник "Велт ам зонтаг". В него Жан-Клод Юнкер изразява съмнения дали Румънското европредседателство през следващите 6 месеца би било успешно, предвид политическото противопоставяне  между правителството на социалдемократите и президента Клаус Йоханис. "Брюксел няма никакво доверие на кабинета на Виорика Дънчила по 3 причини – заради опитите да отслаби правосъдието, заради начина, по който управлява икономиката, и заради отношението му към собствения му народ", заяви Мурешан, цитиран от Медиафакс.

Виктор Негреску, който изненадващо миналия месец подаде оставка от поста делегиран министър по европейските въпроси, заяви, че за успешно европредседателство е необходима реална комуникация между правителството, парламента и президентската администрация в Румъния. "Такава обаче не съществува", констатира Негреску.

Министърът на търговията Раду Опря защити поведението на правителството и обвини президента Йоханис в нежелание за диалог с кабинета.

В Румъния дясноцентристкият президент Клаус Йоханис съжителства с лявоцентристко парламентарно мнозинство и правителство, доминирано от представители на Социалдемократическата партия. Тази политическа конфронтация, която придобива различни форми, се изостря заради предстоящите президентски избори следващата година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сириец е задържан след стрелба край US посолството в Бейрут

Сириец е задържан след стрелба днес край посолството на САЩ в Бейрут, съобщи ливанската армия, а дипломатическата мисия заяви, че персоналът ѝ е невредим, предаде АФП. Посолството, разположено в северното предградие Ауакар, е "било обект на стрелба от човек със сирийско гражданство", съобщи армията в социалната мрежа Х. "Военни,..

публикувано на 05.06.24 в 11:43

Децата и изборите - кое вълнува подрастващите?

Кои са важните теми за децата на България в навечерието на изборите за ЕП и за национален парламент? Данни на НСИ и УНИЦЕФ извеждат основни въпроси, които подрастващите поставят. Анкетираните, които са на възраст 10-18 години, формулират много добре някои проблеми и дават конкретни предложения, казва Елена Атанасова, директор "Мониторинг..

публикувано на 05.06.24 в 11:30

Посланикът ни в Кипър: Подготовката за изборите върви без проблеми и оплаквания

Българите, които живеят и работят в Кипър, ще гласуват на изборите 2 в 1 - европейски и парламентарни. Едновременно с тях обаче гласоподавателите в страната ще дадат своя вот и на местни избори - първите след мащабна реформа за децентрализация, сливане и териториално окрупняване на общините.  Кипърските избиратели са изправени пред много..

публикувано на 05.06.24 в 11:28
Камала Харис

Киев приветства участието на Камала Харис в срещата в Швейцария

Киев приветства днес съобщението от Вашингтон, че вицепрезидентката Камала Харис ще участва в предстоящата среща за Украйна в Швейцария, въпреки че по-рано призова за участие на президента Джо Байдън, предаде АФП. Украйна се надява на широка международна подкрепа на срещата по-късно този месец за визията си за условията за прекратяване на..

публикувано на 05.06.24 в 11:16
Владимир Малинов

Министър Малинов обсъжда бъдещето на комплекса "Марица-изток" с кметовете в Старозагорско

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще обсъди бъдещето на комплекса „Марица-изток” с кметовете в Старозагорско, както и с представители на синдикатите. По-рано Малинов участва в международната конференция на "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, където заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само..

публикувано на 05.06.24 в 10:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 10:53

118 са секциите в Обединеното кралство. С какви проблеми се сблъскват организаторите?

Българската общност в Обединеното кралство е една от най-активните, когато става дума за избори. Ще бъде ли така и на изборите на 9 юни и с какви проблеми се сблъскват организаторите на Острова?  За общите избори на 9 юни на територията на Обединеното кралство са разкрити 118 избирателни секции, 39 от които са в столицата Лондон. Съгласно..

публикувано на 05.06.24 в 10:40