Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Предсрочни избори, ако опозицията получи повече евродепутати от управляващите

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Ако БСП и ДПС имат повече евродепутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на изборите за Европарламент напролет, това ще е основание за предсрочен вот в България, заяви днес пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Така ще бъде разглеждано от опозицията, а нищо чудно и от управляващите, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според Харизанов единият голям въпрос е дали „Обединени патриоти“ ще се окажат на висотата на ситуацията - да се явят заедно и да направят резултат, който заедно с резултата на ГЕРБ да потвърди управляващото мнозинство.

„В противен случай ГЕРБ ще има проблема да се обяснява, че общия брой евродепутати на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не потвърждават наличието на управляващо легитимно мнозинство“, каза той.

Според него другото интересно, което се случва, е сюжетът в БСП, включително кой ще оглави листата.

„Но не само това. Според мен въпросът е в невероятния цирк, който ни очаква, независимо кой ще я оглави. Защото единият вариант е г-н Станишев да не е водач…“, каза Харизанов, визирайки лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

„Ситуацията, в която г-н Станишев не е водач на листа, не трябва да бъде подценявана, защото платформата на ПЕС, с която ще се яви на тези избори, няма нищо общо с политическата платформа на БСП… Ситуация, в която един партиен секретар стои до него, потупва го по рамото и непрекъснато го поправя, също би била изключително интересна“, каза Харизанов.

Коментирайки твърдения, че ГЕРБ кани Сергей Станишев в гражданската си квота, той каза, че „склонността на ГЕРБ да се шегуват с г-н Станишев мисля, че не е новина“. „Нищо чудно да го поканят в един момент“, добави Харизанов.

Чуйте цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея Протестиращи..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес, а също и 20 години от голямото разширяване. Можем да кажем, че Европа диша с двата си бели дроба -..

публикувано на 09.05.24 в 19:23

Бившият премиер Денков и представители на ПП се срещнаха с българи, живеещи в Белгия

"Опасявам се, че отново можем да изпуснем 5-10 години, ако вземем грешната посока" - това каза бившият премиер Николай Денков в Брюксел малко преди срещата на представители на ПП с българи в Белгия.  "Демокрацията не е даденост, а борба, която трябва да водим всеки ден, за да я запазим", отговори Николай Денков на въпрос на БНР има ли опасения, че..

публикувано на 09.05.24 в 19:08
Проф. Алесандро Бруни (вдясно) по време на конференция в София

Проф. Алесандро Бруни: В университетите в Италия има традиция в Славистиката

В Италия има традиция в преподаването на славянски филологии. 102 години от основаването на първата катедра "Славистика" в университета в Падуа. Това каза пред БНР Алесандро Бруни, професор по Славистика в университета "Ка Фоскари" във Венеция, лектор в едни от най-престижните университети в света, говори 9 езика. Проф. Бруни е в България по..

публикувано на 09.05.24 в 18:55

Любчо Нешков: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е логичен край на случващото се през последните години

Победата на ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Република Северна Македония е логичен край на случващото се през последните 3-4 години . Това каза пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на Информационна агенция БГНЕС. "След като през 2019-2020 г. тогавашният премиер Зоран Заев, а след това и неговият наследник решиха, че могат да шантажират и да не..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 9 май 2024

Зеленски отправи призив за ускоряване на доставките на оръжие

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта. Зеленски говори на съвместна пресконференция с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Той отбеляза, че страната му е..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти (вляво) - 9 май 2024 г.

Военният министър разговаря с британския си колега в Министерството на отбраната

Възможностите за съвместно противодействие на заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и както и приоритетите в отбранителната политика са били сред темите на разговор между министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти. Дохърти е на двудневно посещение у нас...

публикувано на 09.05.24 в 17:56