Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма е-винетки в Български пощи и в част от бензиностанциите в София

| обновено на 07.01.19 в 17:57
Снимка: БГНЕС

Електронни винетки все още не могат да се купуват от клоновете на Български пощи и от някои от големите вериги бензиностанции, показа репортерска проверка на „Хоризонт“ в София. По-рано от Пътната агенция увериха, че от днес електронните винетки ще са достъпни на тези места.

От Български пощи съобщиха, че от 12.00 часа утре (вторник) започва поетапно продажбата на електронни винетки в пощенските станции.

Вчера шефът на Агенцията инж. Светослав Глосов посочи пред БНР, че над 4500 ще са местата, където ще се предлага услугата. Според него там, където наблизо няма бензиностанция, е-винетка ще може да се купи от пощата. 

От 5 януари е започнало разпространението на винетки на касите на Еasypay, а от началото на месеца продажба се извършва и от един от мобилните оператори. От Пътната агенция твърдят, че до месец се очаква да започне продажбата на електронни винетки и през банкоматите.

Четири терминала за купуване на електронни винетки бяха монтирани в петък на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе. На пръв поглед би трябвало всичко с покупките да е наред, тъй като апаратите наистина имат настройки за различни езици, но се оказа, че някои от чуждите банкови карти са несъвместими с нашата система. Иначе на граничния пункт „Дунав мост“ хората, които влизаха в страната, споделяха, че румънската система за платени пътища е по-улеснена. В Румъния хартиените носители са премахнати завинаги на 1 октомври 2010 г., т.е. преди 8 години, а изграждането на системата е струвало 8 милиона евро без ДДС. Грешките са били свързани с камерите, които трудно различават буквите Y и V от регистрационните номера. Линейки и други специализирани автомобили, освободени от винетки, са получавали автоматично десетки глоби, но това е преодоляно в първите седмици. Сега се купуват както от всички бензиностанции и по интернет. Годишната винетка за лек автомобил в Румъния е на цена от 54 български лева. През следващите дни се очаква да се монтира терминал за купуване на българска винетка и на граничния пункт в Силистра.

В Област Видин, според шофьори, местата за купуване на винетки не са достатъчни. Устройства за разплащане с дебитна и кредитна карата има на двата гранични пункта със Сърбия, но не и на влизане от Румъния, установи проверка на Радио Видин. Не са достатъчни и терминалите за самотаксуване от бензиностанции. Предстои монтирането на три апарата за самотаксуване на Дунав мост 2. Влизащите от Румъния шофьори могат да си купят електронна винетка чрез уеб сайта www.bgtoll.bg и мобилното приложение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58