Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Николов: Президентът Макрон трудно ще успокои французите

Тони Николов
Снимка: БГНЕС

Задачата на френския президент Еманюел Макрон – да успокои френското общество е много трудна, не знам в каква степен е постижима. Със започналия национален дебат той се опитва да отрезви малко французите от плама им, от настроенията им, от недоволството им от живота и управлението. Това каза пред БНР Тони Николов - Тони Николов, главен редактор на портал "Култура", и прогнозира, че започнатият от президента национален дебат ще доведе до някакво уталожване на страстите.

„Трябва да се направят някакви усилия, най-малкото да се успокои малко френското общество. И то наистина да разбере как живее… Френското общество не се познава, но го виждаме и във Великобритания и в България – хора от различни прослойки, които не се познават взаимно“, каза Тони Николов в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него Макрон разбира какво трябва да направи, защото в посланието си до французите им пише, има териториална, икономическа, социална и демографска фрактура във Франция, счупване между населението.

В инициирания от него Голям национален дебат, който трябва да продължи 2 месеца - малко преди изборите за Европейския парламент четири са набелязаните основни теми - данъци и бюджетни разходи, реформи в държавната администрация, околна среда, бъдещето на демокрацията и на гражданските права.

„Сегашните дебати противоречат на програмата на Макрон, който казваше, че той и премиерът Едуар Филип ще провеждат програмата, с която са избрани. Изведнъж няколкостотин хиляди души излязоха на улиците и сега виждаме опит да бъдат чути хората“, каза Тони Николов, който е бивш главен редактор на Радио Франс Ентернасионал - България.

Той вижда по-сериозен проблем от личните рейтинги на президента и водещите политици, тъй като последни проучвания показват, че 70% от французите нямат доверие на своите депутати. Но почти същия процент смятат, че няма да има резултат от националния дебат.

Тони Николов каза, че мнозина французи и наблюдатели правят сравнения между събитията по време на Френската революция 1789 г. и през 2019 г., защото Макрон, който стана президент с висок резултат, много бързо бе изправен пред един „бунта на санкюлотите“. „Срещу него излезе една друга Франция, с която той не знае как да намери диалог“.

„Освен това на събитията от 1789 г. подсещат и част от решенията. Сегашният Голям национален дебат напомня процедурите, които един друг ръководител на Франция – Луи XVI начева. Те са следните: на гражданите се дават едни тетрадки, по-скоро книга, за жалби и оплаквания, които се отварят в големите градове и по-малките населени места и гражданите записват. Изглежда е клокочело…“.

По думите му сега процедурата горе-долу е някак сходна и Франция се връща към наследството на революцията, по-скоро на Просвещението, към процедури, приписвани на Жан-Жак Русо и това, което швейцарците практикуват – т-нар. партиципативна демокрация.

„Винаги съм смятал, че тези големи теми – случващото се във Франция, във Великобритания (с референдума за Брекзит и съпътстващата го криза - б.р.), са важни за българските граждани, за да разберем собствените си проблеми, а те са удивително сходни“, каза Тони Николов.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинетът предлага Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО

Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на България в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните - членки на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон, САЩ. Това съобщи правителствената пресслужба. И Радев, и Главчев ще участват в Срещата на върха на НАТО..

публикувано на 27.06.24 в 14:03
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало..

публикувано на 27.06.24 в 13:56

В Германия влиза в сила нов закон, който съкращава сроковете за получаване на паспорт

Днес в Германия влиза в сила новият закон за получаване на гражданство. Новата процедура трябва да съкрати сроковете за получаване на германски паспорт. Новият закон за гражданството в Германия прави възможно двойното гражданство. Натурализацията ще бъде възможна след 5 години пребиваване в Германия, вместо досегашните 8 години. За тези,..

публикувано на 27.06.24 в 13:38
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Бившата дипломатка, обвинена за убийството на зет ѝ, остава в ареста

Бившата дипломатка Красимира Трифонова, която заедно с дъщеря си Габриела Савова, е обвинена за убийството на зет си Пейо Пеев, получи пореден съдебен отказ да излезе на свобода. Съдът отказа да пусне на свобода Красимира Трифонова Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова За малко повече от месец,..

публикувано на 27.06.24 в 13:21
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:14
Асен Василев

Асен Василев: Победителят в изборите да си осигури мнозинство за правителство

От ПП-ДБ се усъмниха във възможността 50-ото НС да излъчи правителство.  На брифинг в кулоарите на парламента съпредседателят на коалицията Асен Василев отхвърли възможността за "връщане на жеста към ГЕРБ-СДС заради провалената ротация" и напомни, че отговорност на победителя на изборите е да осигури мнозинство:  "Политиката не е въпрос на жестове, а на..

публикувано на 27.06.24 в 13:14

МВР ще глоби Столичната община за неизпълнение на съдебното решение, отменило новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:03