Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динко Динков: Атина най-вероятно ще ратифицира Преспанското споразумение

Големите решения на Балканите се взимат под външен натиск, а обществата са разделени

Проф. Динко Динков
Снимка: Иван Русланов

Ако до петък няма извънредни събития в Гърция, то Преспанското споразумение най-вероятно ще бъде ратифицирано от парламента в Атина. Това прогнозира в предаването „Нещо повече“ директорът на Центъра за балкански изследвания проф. Динко Динков.

Според него голяма част от решенията на Балканите, включително това за името Северна Македония, са продукт преди всичко на голям външен натиск и това подсилва обществените разделения в самите страни.

„Балканите са вплетени в голямата политика не от вчера. След като идеята за Нов световен ред след Студената война не се състоя, ние сме свидетели на утвърждаването на международна система с ключова роля на суперсилите САЩ, Китай, Русия. ЕС не може да добие тези характеристики. Свидетели сме на остри сблъсъци на суперсилите, които се проектират и върху нашия район“, каза Динков.

По думите му, външният натиск помага за урегулирането на някои вътрешни спорове, но част от процесите остават незабележими.

„Без много шум се работи по плана за сближаване на двете румънски държави – Румъния и Молдова. Границата между Косово и Албания се отваря заедно с жестоките мита върху вноса на стоки от Сърбия. Ако някога албанският етнически масив беше най-малкия в района, то сега е най-големият“, заяви Динко Динков.

Според него Преспанското споразумение е показало големи разделителни линии в обществата на Гърция и Македония.

„Над 70 процента от населението на Гърция е против това име. В България също се чуха гласове – не е удобно да има географско определение в името на тази държава. Не съм сигурен, че наложено отвън решение е перспективно. В Македония се намериха 81 депутати за ратификацията. Тук така става – с натиск, заплахи, подкупи, но това разделя обществото. В Гърция също нещата вървят към ратификация. Най-вероятно и това ще стане, освен ако тези дни не стане нещо грубо в Гърция, където някои от протестиращите са екстремисти и склонни на крайни сблъсъци. Ако няма такива, то договорът ще мине през гръцкия парламент“, каза проф. Динко Динков.

Това обаче няма да закрепи премиера Алексис Ципрас и предсрочни избори ще са възможни в Гърция, допълни той.

Неговото мнение е, че Европейският съюз пренебрегва историческата роля, която трябваше да изиграе на нашия полуостров.

„В ЕС от началото на 90-те години има опит за пренебрегване на Балканите и притеснение да не се внесат балкански проблеми в интеграционния модел. Пет страни не признават Косово, как да чертаем перспектива за членство? Друг проблем е Босна и Херцеговина, а сега има неизвестни и около Македония и новото ѝ име. Големите фактори в ЕС се оказаха не на висотата на своята историческа мисия. Те загърбиха Балканите, а тези народи горяха от силно желание за присъединяване към успешния модел. Но много години и разочарования минаха и това доведе в някои случаи до отчаяние“, каза Динко Динков.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48