Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипната епидемия обхвана половин България

Грипът взе още една жертва

| обновено на 23.01.19 в 16:00
Снимка: БГНЕС

Мъж на 62 години е починал в Пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване. Той е шестият смъртен случай от началото на епидемията. Вчера вследствие на грипа почина и 43-годишен мъж. Има и двама души в критично състояние. Лекарите са успели да спасят живота на 27-годишен мъж, който е бил с двустранна бронхопневмония.

В половината области на страната е обявена грипна епидемия. От днес тя е в сила и в Хасково. Училищата там ще бъдат затворени до понеделник включително. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции и профилактичните имунизации. Затворени са над една четвърт от училищата и детските градини в страната.

Обявиха грипна ваканция и в Кърджали. Тя влиза в сила от утре и ще продължи до 30 януари включително. Детските градини ще работят, но при строг контрол. В момента болните от грип и остри респираторни заболявания в областта са около 200 на 10 000 души.

Грипната ваканция в Смолянско ще бъде удължена  до края на седмицата. Областният щаб за борба с грипа реши да бъде удължена грипната ваканция на учениците с оглед ограничаване на контактите на заболели и здрави деца, поради задържащата се висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип и увеличаване на относителния дял във възрастовата група от 5 до 14 години. РЗИ в Смолян издаде предписание на Регионалното управление по образование за продължаване на грипната ваканция до края на седмицата. За лечебните и детските заведения остават в сила противоепидемичните мерки от 18 януари.

До понеделник включително ще бъде удължена и грипната ваканция в Ямболско.  Детските заведения в областта ще работят, но при изключително строг контрол.

В 901 училища днес няма да се учи, съобщиха от просветното министерство. Най-много са затворените учебни заведения в Пловдивско – близо 200.

От днес в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 училища в област Хасково. 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна, 122 училища в област Пазарджик и 69 училища в област Добрич продължават да не провеждат учебен процес. По предписание на РЗИ няма занятия и в 97 училища в София-област. В 60 училища в област Смолян и в 43 училища в област Ямбол учениците не учат, а в област Перник за 40 училища грипната ваканция е удължена до утре. Три училища в област Кюстендил също не провеждат занятия по предписание на РИОКОЗ. В Пазарджишка област грипната ваканция се удължава с още два дни.

Всички ученици в област Сливен са в грипна ваканция до петък. Първият учебен ден е в понеделник, 28 януари. Д-р Даниела Калева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция, призова хората при първи симптоми на неразположение да търсят лекарска помощ.

„Да се избягва самолечението, за да може да се предпише адекватна противовирусна терапия, която да започне навреме, с цел избягване на усложненията от грипния вирус“.

Д-р Калева напомни, че грипният вирус е широкоизменчив и засяга освен дихателната система и други органи и системи в човешкия организъм и не бива да се подценява.

Във Велико Търново се увеличават болните с усложнения след грип. От инфекциозното отделение в областната болница настояват Регионалната здравна инспекция да обяви грипна епидемия за областта.

Бременна жена и 6-годишно дете са с вирусен енцефалит след усложнение на грип и са настанени в реанимацията на Великотърновската болница. В отделението е и друга пациентка с двустранна пневмония, развита също след грип. Състоянието на тримата пациенти е тежко, съобщиха от отделението.Пълни са детското и инфекциозното отделение в областната болница.

„Ще изпратим официално писмо до РЗИ - Велико Търново за обявяване на грипна епидемия, тъй като случаите се увеличават, както и болните с тежки усложнения“, съобщи началникът на инфекциозното отделение д-р Константин Рашков. Медиците призовават пациентите да не предприемат самолечение и да потърсят лекарска помощ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвио Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано може да носи името на Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано, което е едно от най-важните за Италия, ще носи името на Силвио Берлускони. Това съобщи транспортният министър Матео Салвини по време на форум в област Пулия . Салвини каза, че е получил съобщение от президента на Националния орган за гражданска авиация Пиерлуиджи Ди Палма, че бордът на директорите е одобрил искането на..

публикувано на 06.07.24 в 03:55
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Световни лидери и медии коментират общите избори във Великобритания

Доналд Тръмп приветства успеха на Найджъл Фарадж да стане депутат в британския парламент, но отказа какъвто и да е коментар за новия премиер Киър Стармър, докато световни лидери побързаха да реагират на убедителната победа на лейбъристите в общите избори. Бившият американски президент публикува в социалните медии подкрепата си за лидера на..

публикувано на 06.07.24 в 03:41
Николай Марков

Николай Марков не е член на "Величие", обявиха от партията

Доскорошният председател на парламентарната група на "Величие" Николай Марков не е член на партията, съобщиха от пресцентъра на формацията. Марков не е подписал декларация за членство, не е приел устава и ценностите партията. "Той сам се обяви за лидер и председател на партията, което не предизвика възражение от страна на управляващия орган на..

публикувано на 06.07.24 в 03:30
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние.   Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След..

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап не се предвижда спиране работата на централата, каквото стана на няколко пъти последните месеци...

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при пожара. През цялата нощ на място ще има дежурни екипи.

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха съгласие по бюджета за 2025 г. по време на среща продължила цяла нощ. Договорено бе и пакет от..

публикувано на 05.07.24 в 20:41