Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти цяла България е в грипна епидемия

Засилването на имунната система е най-добрият вариант за борба с болестта, отбелязват експертите

| обновено на 29.01.19 в 17:39
Снимка: БГНЕС

Грипна епидемия обявиха в Търговищка област. От Регионалното бюро за борба с грипа и остри респираторни заболявания препоръчват учебните занятия да се прекратят до 4-ти февруари включително. И област Монтана от днес е в грипна епидемия. Учебните занятия са прекратени до 4-ти февруари. В Ловешка област в епидемия е само община Луковит.

В цялата страна са затворени над 1300 училища, но министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че загубеното учебно време няма да се наваксва за сметка на почивни дни или редовни ваканции.

Грипната епидемия в Стара Загора е отменена, съобщи Регоналната здравна инспекция. Така епидемията обхваща 23 от 28-те области в страната. Извън обсега ѝ остават и Силистра, Габрово, Перник и Ловеч.

В областите Добрич и Пазарджик няма да бъде удължавана грипната ваканция. В сряда, 30-и януари, учениците в тези области отново са на училище.

Грипният вирус е изменчив, като най-пандемичен е тип А – H1N1 и H3N2. Тази година тези щамове бяха включени в четиривалентната противогрипна ваксина, проблемът е, че българите не се ваксинират. Днес и утре във Военномедицинска академия (ВМА) се правят безплатни консултации за грип и остри респираторни заболявания за лица над 12 години.

„Главоболието е водещо оплакване. Усложненията идват след самолечение. Не трябва да се чака. Болният трябва да се изолира. Рисковите групи да се ваксинират редовно за грип“, каза д-р Магдалена Баймакова от катедрата по инфекциозни болести във ВМА.

Акад. Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията, каза в предаването „Хоризонт до обед“:

„Засилването на имунната система е най-добрият вариант за борба с грипа. И по време на грипната епидемия може да се взимат имуностимулиращи средства. Важно е пълноценното хранене, консумирането на калорична храна, както и движението, физическите упражнения. Най-доброто средство е навременната имунизация с ваксина и имуностимулация на организма“.

Акад. Петрунов предупреди, че при болни с автоимунни заболявания не е препоръчително да се използват имуностимулиращи средства. Това трябва да се случва само под лекарски контрол.

„Живеем в свят, в който има много фактори, които сриват имунната система. Един от тези фактори е замърсяването на околната среда. Към това се прибавя и високия радиационен фон. Начинът ни на хранене, липсата на пълноценна храна, наличието на некачествена храна. Белтъците са напълно необходими за имунната система, за да изгради своите защитни механизми. 10-15% от човешката популация са т.нар. „слаби имунологични респондери“, тоест хора, които имат потисната имунна система“, каза още акад. Петрунов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пострадалият от мълния в столицата младеж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:07

В Троян и Априлци разчистват след пороя, унищожена е реколта

В общините Троян и Априлци продължава разчистването след падналите вчера пороен дъжд придружен с градушка. Няма пострадала пътна инфраструктура, но е унищожена селскостопанската реколта. В Априлци ледените късове са били с диаметър 4 см. В момента екипи на общината разчистват наноси по пътната настилка в кв. Зла река. Кметът Тихомир Кукунски..

публикувано на 23.05.24 в 11:53

Шествие на близки на загинали на пътя започна в София

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета.  Между 150 и 250 автомобила се очаква да се включат в автошествието, като се очакват сериозни..

публикувано на 23.05.24 в 11:45
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09
Община Божурище

Бедствено положение в част от община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия. 

публикувано на 23.05.24 в 11:01

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина Гръцката опозиция настоява..

публикувано на 23.05.24 в 10:51