Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домбровскис: Резултатите от стрес тестовете на банките решаващи за пътя на България към ERM II

| обновено на 29.01.19 в 16:01
Валдис Домбровскис на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството в "София хотел Балкан" София (29 януари 2019).
Снимка: БТА

Позитивите от членство в еврозоната представи пред българския бизнес зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис по време на годишната конференция на бизнеса с правителството. Домбровскис подчерта, че към момента сътрудничеството с българските власти е много добро и страната има много добра фискална политика и макроикономически показатели, но трябва да има напредък в други области.

„За България са посочени някои важни области, в които трябва да има подобрения. Според последните оценки от европейския семестър трябва да се подсили административният капацитет, да се „запълнят“ някои пукнатини във финансовия сектор, да се довършат законовите текстове, свързани с несъстоятелността, и да се подобри цялостното управление. Също така страната трябва да инвестира в подобряване на уменията и образование. Предизвикателство пред България е справянето с бедността и социалното изключване“.

Държавният дълг ще падне под 20% от брутния вътрешен продукт, подчерта Домбровскис. Режимът на паричен съвет също помага на България по пътя към присъединяването към еврозоната, защото българският лев е фиксиран към еврото, допълни еврокомисарят.

Решаващи за пътя към ERM II ще бъдат резултатите от стрес тестовете в банковата система, които се очакват през юли тази година, допълни еврокомисарят.

Той обърна внимание на механизмите за гарантиране на стабилността, разработени в еврозоната. Единият от тях е единният стабилизационен механизъм, а другият – единният банков съюз.

Въпреки че банковият съюз все още не е завършен, той дава гаранции за страните членки. Именно затова заедно с присъединяването към ERM II България ще трябва да започне тясно сътрудничество с единния банков надзорен механизъм. Пред еврозоната предстоят и много предизвикателства – например, гарантирането на депозитите на европейско ниво.

Според еврокомисаря членството в еврозоната е гаранция за стабилност и сигурен начин осигуряване на по-добра бизнес среда, заради което България ще привлича повече чужди инвеститори.

Домбровскис обърна внимание, че еврото ще бъде много голям позитив и за туристическия сектор, защото ще улесни чуждите туристи в България.

„Ако искаме силно евро навън, трябва да бъдем силни вътре“, заяви Домбровскис, като подчерта, че еврото е втората резервна валута в света. По думите му, силното евро е и сигурен начин да се предпазим от нарастващия протекционизъм.

75% от европейските граждани са категорични, че еврото е добро за тях, каза Валдис Домбровскис, който пожела успех на България по пътя ѝ към приемането на единната европейска валута.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Гюров

Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който ръководи управление "Емисионно".  Парламентът избра нови подуправители на БНБ Това съобщи Централната банка, която днес е била уведомена за решението на комисията, става ясно от публикация на сайта ѝ.  "До..

публикувано на 27.06.24 в 12:27

Европрокуратурата обвини български предприемач

Европейската прокуратура повдигна обвинение на български предприемач, обвинен за фалшифициране на документи, с които е кандидатствал за европейски средства. В съобщението се посочва, че обвиняемият е управител на компания за преработка на мляко.  Той е кандидатствал във Фонд "Земеделие" за близо 1 милион лева за изграждане на млекопреработвателна..

публикувано на 27.06.24 в 12:24

Високи глоби и арести за причиняване на пожар в Гърция

Високи глоби и арести за причинителите на пожари в Гърция. Задържан за пожара на остров Хидра е екипажът на туристическа яхта. От 2500 евро започват глобите за предизвикване на пожар по невнимание. Към глобата се прибавят и разходите на пожарната, както и обезщетение за пострадала община. Сумата се определя от мащаба на предизвикания пожар..

публикувано на 27.06.24 в 12:15
Цончо Ганев

Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство

В кулоарите на парламента зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство.  Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента Той отправи призив към първите две политически сили да поемат отговорност:  "Казахме ясно и точно, че сме готови да застанем заедно с другите, които се обявяват..

публикувано на 27.06.24 в 12:12

Мъж от Сухиндол е пострадал при пожар, предизвикан от взрив на газова бутилка

Домашна газова бутилка се е взривила в Сухиндол около 21:30 часа в сряда и е причинила разрушения и пожар. Сериозно е пострадал млад мъж, който е с изгаряния по краката, докато е помагал на възрастните си родители да напуснат имота до пристигане на противопожарните автомобили от Павликени.  Имотът е унищожен. 14 пожара са гасили през..

публикувано на 27.06.24 в 12:06

Над 62 л/кв. м дъжд се изля над монтанското с. Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци, област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка..

публикувано на 27.06.24 в 12:06
Съдебна палата

Съдът върна в ареста Марин Димитров, обвинен за контрабандна афера в Агенция "Митници"

Софийският апелативен съд върна в ареста Марин Димитров, обвинен за участие в престъпна група за контрабанда заедно с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, бившия директор на Митниците Петя Банкова и сина ѝ Стефан. Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"..

публикувано на 27.06.24 в 11:58