Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей поиска мандат за предоговаряне на сделката за Брекзит с ЕС

| обновено на 29.01.19 в 18:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите в британската Камара на общините ще гласуват късно тази вечер подобрената сделка за Брекзит на премиера Тереза Мей.

Преди това обаче ще бъдат гласувани няколко поправки, които могат да имат изключително важно значение за по-нататъшния ход на събитията. Едната от тях предвижда отлагане на Брекзит, ако до края на февруари сделка не бъде постигната, за да се избегне Брекзит без сделка.

Преди откриването на заключителния ден на дебатите днес Тереза Мей обяви, че ще помоли ЕС да се съгласи да предоговори постигнатото споразумение - нещо, което Брюксел засега отказва да стори. И поиска мандат от депутатите за предоговаряне на сделката за Брекзит.

Гласуването по внесените поправки - общо седем на брой - започва в 21 часа българско време, след което депутатите ще се произнесат и по сделката на Мей. В Камарата на общините Тереза Мей се спря на всяка от внесените поправки, като подкрепи единствено тази на председателя на Комитет 1922 Греъм Брейди, която предвижда замяна на спорния „предпазен механизъм“ за ирландската граница с алтернативни решения за избягване на твърда граница, каквото и да означава това, но иначе предвижда подкрепа за плана на премиера.

Що се отнася до останалите поправки, засягащи под една или друга форма избягване на Брекзит без сделка или отлагане на Брекзит, Мей коментира , че „нито една от не гарантира, че ще реализираме Брекзит“.

„Вместо това, те излагат повече аргументи срещу конкретните действия и повече причини за бездействие. Вместо да излагат план как Брекзит да проработи, те ни насочват към по-нататъшно отлагане. А отлагане без план не е решение - това е път, който не води никъде“, каза Мей. 

В крайна сметка, визирайки преговорите с Брюксел, Тереза Мей подчерта, че същността на всеки преговори е да се намери взаимно приемливо решение. Според нея някои депутати не смятат, че си струва да се прави опит, но досегашните преговори с ЕС са показали, че в много случаи оттам са правили отстъпки, каквито първоначално са отказвали да направят и наблегна на факта, че ЕС също не иска Брекзит без сделка.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че е неизбежно отлагането на Брекзит, защото е ясно, че правителството не е в състояние да прокара необходимото законодателство преди 29 март.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин обяви, че ще подкрепи отлагане на Брекзит с 3 месеца, ако парламентът не одобри ново споразумение с Евросъюза до края на февруари. Според него премиерът Тереза Мей няма как да прокара през Камарата необходимите законови промени до все още валидната дата за Брекзит - 29 март.

Корбин призова за единство за намиране на решение, независимо как депутатите са участвали в кампанията преди референдума. Той отбеляза, че не могат да се пренебрегне нито желанието на 17-те милиона, гласували за напускане, нито да се игнорира загрижеността на 16-те милиона, които гласуваха за оставане в ЕС. Големият въпрос обаче как това да стане остава без отговор.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние многократно заяви, че без предпазен механизъм няма да има преходен период за британската икономика след 29 март.

Междувременно британското вътрешно министерство обяви, че правителството ще прекрати възможно най-бързо свободното движение на хора, ако страната излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи Ройтерс.

В декларация на британското вътрешното министерство се казва, че за определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и семействата им, включително Швейцария, ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство за посещения, работа или да се обучават.

Но за да останат за повече от три месеца, те ще трябва да подават заявление за "Временно разрешение за престой на европейци". За престой обаче, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата имиграционна система, която ще влезе в сила през 2021 г.

Пред в. "Файненшъл таймс" министърът на вътрешните работи Саджид Джавид каза, че Великобритания веднага ще въведе изискване за визи за европейските граждани за престой над 3 месеца, ако има Брекзит без споразумение и така след датата за напускане на общността - 29 март, свободното движение на хора между Обединеното кралство и Европейския съюз ще бъде прекратено веднъж завинаги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график

Силно е движението по гръцките пристанища. Пътува се само с предварителна резервация. Някои компании отказват да превозват електроавтомобили с кораби. Стачката приключи тази сутрин и фериботите отново се движат по разписание, съобщават транспортните агенции. Поради силния трафик на туристи към островите по основните направления от..

публикувано на 02.05.24 в 09:44
Посетители наблюдаваj детектора ATLAS по време на Дните на отворените врати на ЦЕРН, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN), близо до Женева, Швейцария, архив, септември 2019 г.

Още по-мощен ускорител на частици се очаква в ЦЕРН преди края на този век

Вече четвърт век и български учени участват в разкриването на тайните на Вселената. За това в ЦЕРН помагат български детектори , които регистрират причинените от учените сблъсъци в големия ускорител на частици. Бъдещето обаче е на новите изследвания, за които ЦЕРН вече има планове с новия ускорител. Неговото строителство трябва да започне до..

публикувано на 02.05.24 в 09:25
Димитър Главчев

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото..

публикувано на 02.05.24 в 09:17

Децата могат да боядисват великденски яйца с кауза на пл."Св. Неделя" в София

За шеста поредна година на Велики четвъртък Софийската митрополия организира от 11:00 часа днес традиционното боядисване на великденски яйца на пл."Св. Неделя" в София. В ритуала ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храма "Света София". Велина Тонева, директор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:13

Благослав Михайлов: Проблемът е, че политическата класа говори едно и също от 20 години

Днес в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" . Илюстратори от всяка държава-членка на ЕС са създали плакати по темата за мобилизиране на гласоподавателите на предстоящите европейски избори на 9 юни. Идеята е да помним, че демокрацията не е даденост . ЕС е грандиозно упражнение за това как нациите и..

публикувано на 02.05.24 в 08:59

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

публикувано на 02.05.24 в 08:49

Русия с проекторезолюция в ООН за предотвратяване на разполагането на оръжия в Космоса

Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство, седмица след като Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Руската..

публикувано на 02.05.24 в 08:44