Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Законът за горивата влиза в сила след 6 месеца

Създават регистър на обектите, търгуващи с горива

| обновено на 31.01.19 в 14:29
Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентът прие окончателно промените в спорния Закон за горивата. Въпреки, че той вече действа, депутатите отложиха с 6 месеца влизането в сила на Наредбата за прилагането на закона.

Парламентът задължи шофьорите на моторни превозни средства и самоходни машини да зареждат с гориво само от бензиностанции, които са регистрирани по Закона за горивата.

От ДПС критикуваха начина, по който се правят промените в Закона за горивата и иронизираха усилията на ГЕРБ да прокарат измененията. "Наредбата кога ще влезе в сила, кога няма да влезе, вече мача е свирен. Законът е в действие. Министерският съвет е проспал през цялото време, че група народни представители са се борили със сивия сектор, а те са мълчали“, каза Рамадан Аталай:

Всички легални търговски обекти, които продават горива, ще се вписват безплатно в специален регистър, това приеха депутатите. 

Депутатът от "Обединените патриоти" Емил Димитров поясни за кои обекти ще важи безплатната регистрация:

"В малките населени места има обекти, за които тези 20 000 бяха много. В момента няма никаква административна или финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна. 400 000 обекта са регистрирани. Благодарение на това, че ние конкретизирахме кои са земеделски, с всичките изисквания, те се обособиха като обекти. Конкретизирахме и кои да са обектите, така наречените ведомствени, вътрешни обекти. Това са строители, миньори, преработватели на отпадъци, транспортни фирми, концесионерски обекти. Всички легални обекти, които търгуват с горива в България, ще бъдат вписвани безплатно, без банкова гаранция. Тя беше 200 000, падна на 20 000, сега е нула. Всички могат да се регистрират в момента, в който поискат. Проблем остава за едни обекти, които не са нито земеделски, защото е ясно кои са земеделски, нито са вътрешни, а до този момент не са решили да се регистрират. Те ще имат проблем, защото може би никога през живота си не са били регистрирани и сега има дълга процедура".





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тони Димов

Тони Димов: Законът за горивата е пример как се заобикалят изисквания

Законът за горивата, чието влизане в сила беше отложено, е пример как депутатите заобикалят изискванията на регулаторната реформа от 2016 за оценка на въздействието и обществени обсъждания на законопроектите. Това заяви в предаването „12+3“ Тони..

публикувано на 31.01.19 в 14:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилен интерес към безплатните кардиологични прегледи в Бургас

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за..

публикувано на 29.09.24 в 14:42
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология

Новите технологии да се вкарват разумно,  а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".  "Има икономически изгоден начин да бъдат..

публикувано на 29.09.24 в 14:15
Асен Александров

Едва половината от обявените места за директори на училища са заети

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година . Това съобщи пред БНР директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в..

публикувано на 29.09.24 в 13:29
Разрушени сгради в квартал Харет Хрейк в южните предградия на Бейрут, след израелски военни удари, Ливан, 29 септември 2024 г.

От Израел съобщиха, че при въздушен удар са убили Набил Каук от ръководството на "Хизбула"

Израелската армия съобщи, че в събота е убила още един високопоставен представител на ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар, предаде Асошиейтед прес. Военните в Израел обявиха, че са убили Набил Каук - заместник-ръководител на..

публикувано на 29.09.24 в 13:22
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в монтанско село

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните..

публикувано на 29.09.24 в 13:07

МВнР: Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването там - единствено при неотложност

Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването в страната следва да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветва Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница. Всички граждани, пристигащи и напускащи..

публикувано на 29.09.24 в 13:07
Протест срещу ударите на Израел в Ливан и войната в Газа пред израелското посолство в Атина, 27 септември 2024 г.

Ливанци търсят убежище в Гърция, Атина иска помощ от ЕС

Гърция очаква рязко засилване на мигрантския натиск в резултат на събитията в Близкия изток. Атина търси спешна помощ от Евросъюза. Атина вече приема ливански граждани, пристигащи засега с редовни полети от Бейрут. На летището те благодариха..

публикувано на 29.09.24 в 12:55