Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грета Ганева: Докладът, на който се позовава Йончева в днешното си изявление, е за друга процедура

Грета Ганева в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

„Корупцията представлява много сложен фактически състав. Затова и антикорупционните действия не могат да бъдат проста работа! От записите, които бяха представени, се чуват откъслечни изречения, но аз, като юрист, не бих могла да изведа самостоятелни изводи само въз основа на тези записи и на защитната линия на поведение, която в последствие изрази министърът в общественото пространство. За да се говори конкретно, трябва да има и конкретни факти, които да бъдат представени от страна на този, който обвинява“.

Това каза за БНР  адвокат Грета Ганева - специалист в сферата на обществените поръчки, която се запозна по молба на предаването „Неделя 150“ с документите, свързани с защитната теза на министъра на културата Боил Банов, обвинен от БСП, че не е защитил държавния интерес в изпълнението на проекта за ремонт на Ларгото. Тя обясни:

„От първоинстанционния съд, от мотивната част на постановеното решение, става ясно, че съдията, след като е направил задълбочен фактически анализ, се е позовал на документи, които имат сила, която обвързва съда. Действително, касае се за спирания, според съдебния състав. Има такива спирания през 2015 година и действително те са били 5 на брой".

Съдът е постановил, че работата е била завършена в срок, но закъснението за приемането ѝ е от страна на възложителя, поради което не може да бъде вменено като отговорност и в тежест на изпълнителя. Поради това е отхвърлен и предявеният от министерството иск, обясни тя. Министерството на култура е приело проекта без забележки в неговия край и е върнало гаранцията, депозирана от изпълнителя. Поради това е и наивно да се смята, че година по-късно може да търси неустойки, коментира юристът и допълни:

„Днес чух новото изявление на госпожа Йончева пред друга национална медия. Твърди, че от доклад на Агенцията за обществените поръчки става ясно, че през 2015 година са били издадени два акта за спиране, а се констатира, на по-късен етап, че всъщност е имало пет такива. Това разминаване, според госпожа Йончева, е индикация, че на по-късен етап са били създадени други три, които вероятно са онези, за които се говори в записа. Може би за слушателите, които не са се задълбочавали, изглежда достоверно, но, след като прочетох съдебното решение от спора между Министерство на правосъдието и изпълнителя, става ясно, че тези пет спирания са във връзка с 5 различни обстоятелства и само 2 касаят непредвидени обстоятелства - необходимост от допълнителни археологически проучвания и неприключили археологически проучвания. Всички останали са по обективни причини, но не са свързани с непредвидени обстоятелства. Докладът на Агенцията за обществени поръчки, на който се позовава госпожа Йончева в днешното си изявление, в който са посочени само два акта за спиране, е във връзка с друга процедура - договор за допълнителни дейности.  При тази процедура, обичайно, се сключва договор с изпълнителя, на който вече са възложени същинските работи по основния договор. В тази процедура, очевидно, другите три акта за спиране са били неотносими, поради което е било естествено те да не бъдат включени в искането на Министерство на правосъдието, отправено към Агенцията за обществени поръчки и затова те изобщо не са ги разглеждали. Най-вероятно тези два акта за спиране са били именно във връзка с тази процедура. Може би е било добре екипът на госпожа Йончева да се задълбочи повече в това какви са дейностите, които са били извършени във връзка с изпълнението на обществената поръчка, за която те говорят и какви са дейностите, за които е сключен допълнителен договор за допълнителни дейности“.

Според Ганева екипът на Йончева е трябвало да извърши проверка дали държавата не е платила повторно за изпълнение на вече платени и приети дейности. Контролът по отношение на държавния интерес има нужда да бъде уреден в момента допълнително, смята тя:

„Вътрешният контрол е свързан с Агенцията за обществени поръчки, която най-вече проверява процедурата при възлагането и няма отношение във връзка с корупцията толкова много“.

Тепърва ще излизат нови и нови така „разкрития“, защото вторият ешелон във властта разполага с богата база данни за разписани документи от политически назначени лица, които документи тези лица не разбират, убедена е Ганева.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море. Раздухвани от силен вятър, пламъците са обхванали гориста територия близо до едно от селата, северозападно от столицата на острова Митилини. С огнената стихия се борят 30 пожарникари с 10 противопожарни автомобила, подкрепяни от седем самолета цистерни и един хеликоптер, уточнява БТА...

публикувано на 06.07.24 в 16:25

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област в Украйна, предава Франс прес. Няма потвърждение на информацията от страна на Украйна.  Според Киев най-ожесточените боеве по цялата фронтова линия се водят в Донецка област, където руските войски се опитват да изтласкат украинските сили. Вчера, след срещата си с..

публикувано на 06.07.24 в 16:19
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на Доган с решения, взети след днешната среща в "Росенец" с изключения от парламентарната група на..

публикувано на 06.07.24 в 16:13

Белият дом: Обещание за "бъдеще в НАТО" ще получи Украйна от срещата на върха във Вашингтон

Обещание за "бъдеще в НАТО" и увеличаване на оръжейната и финансовата помощ ще получи Украйна от срещата на върха на Североатлантическия пакт идната седмица. Това твърди високопоставен служител на администрацията на американския президент Джо Байдън пред агенция Ройтерс. Обещанието идва в момент, когато руската армия засилва въздушните и артилерийските..

публикувано на 06.07.24 в 15:53
Киър Стармър

В Лондон Киър Стармър провежда среща с министрите в кабинета

В Лондон лидерът на победилите в изборите лейбъристи Киър Стармър провежда среща с министрите в кабинета преди да разговаря с медиите в първия си ден като министър-председател. В началото на заседанието Стармър заяви: "Абсолютно фантастично е да ви приветствам с "Добре дошли" в правителството на нашето първо заседание на кабинета. Вчера беше чест и..

публикувано на 06.07.24 в 15:42
Масуд Пезешкиан

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран, побеждавайки твърдолинейния си консервативен съперник Саид Джалили. Пезешкиан получи 53% от гласовете, докато съперникът му взе 9% по-малко. До втория тур се стигна, след като нито един кандидат не получи мнозинство на първия тур на изборите на 28 юни, когато избирателната активност беше..

публикувано на 06.07.24 в 15:35

Община Дупница стартира зелен проект заедно с Крива паланка

Проект по подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Общината в Дупница заедно с Крива паланка (РСМ) по Програмата за трансгранично сътрудничество. Договорът по реализацията вече е подписан, срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца. Проектът предвижда озеленяване на площи на територията в градска..

публикувано на 06.07.24 в 14:42