Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Lenny от Чехия на фокус в предаването "Евробокс"

В средата на януари, в Грьонинген- Холандия се състоя фестивала „Евросоник- Нордеслаг“. Тази година на фокус бяха поставени Чехия и Словакия. Това беше причината за масираното присъствие на изпълнители от тези две източноевропейски страни. 25-годишната чешка певица Лени е родена в Прага в семейството на фолк певицата и китарист Ленка Филипова и архитекта Борис Дрбал, дядо й е театралният и телевизионен актьор Адолф Филип. След като завършва гимназия, Лени заминава за Лондон, където три години учи композиция в British and Irish Modern Music Institute.С Lenny се запознах в Грьонинген, а срещата ни се състоя в пресцентъра на фестивала „Евросоник“, който тази година беше разположен в старинната катедрала „Мартиникерк“ в центъра на Грьонинген. Лени дойде в определения час и веднага ме спечели с усмивката си и заразказва историята си. 

"Всичко започна, когато майка ми, която е певица и китарист, в родината ни Чехия, беше поканена на турне в Австралия. Тями каза: „Не е достатъчно да пътувам самостоятелно като музикант, искам ти да дойдеш с мен, защото свириш на пиано, а и ще пееш бек вокали. И така заминахме за Австралия и изнесохме много концертни шоу програми. Беше невероятно, дори имах възможност да изпълнянякои от авторските ми песни, които написах сама и това беше нещо като пробив, защото точно тогава осъзнах, че хората харесват песните ми.

Но началото на музикалното образование на Лени е още в много ранна детска възраст. "Да, бях на четири години и първият ми учител беше в детската градина, беше много забавно, харесва учителката си и си я спомням много ясно. Когато станах на шест години започнах да уча класическо пиано в продължение на десет години, след което започнах да се уча да свиря на китара и как се композират песни.Лени е псевдоним, това не пълното име на очарователната ми събеседничка. "Не, всъщност името ми е Ленка, защото майка ми се казва така и баща ми също беше съгласен така да се казвам, а причината, за да избера името Лени е, защото така ми викаха в училище, после и баща ми започна да го използва, стори ми се, че това е нещо запомнящо се, но цялото ми име е Ленка Филипова. Избрах малко по-различен път от моята майка, тя е поп певица, но и същевременно свири и фолк, също така изпълнява и класически неща, защото свири на класическа китара. Също така тя харесва рок, въпреки че не изпълнява рок музика, но пък аз правя рок неща, така че ние се развиваме в различни посоки, но и двете харесваме стари неща като Керъл Кинг, Брайън Адамс, тоест такива изпълнители, които ме държат свързана с майка ми.  Изненадващо за самата Лени, тя стана единствената чешка певица, станала много популярна в Италия през 2017-та година.  

"И до сега нямам никаква представа как се случи това, но беше огромен успех за мен лично,а същото така смятам и за моята страна, радвам се, че успях да направя, нещопредставително за родината ми. Винаги първият въпрос, който ми задаваха в интервютата по този повод беше: „Защо смятате, че станахте толкова популярна тук в Италия, а аз отговарях, вие ми кажете! Но според мен причината беше една единствена песен, която влезе в чартовете навсякъде, песента беше динамична и темпераментна, а знаете, че италианците са много емоционални и приемат с голяма страст всичко, така че според мен всичко се случи  по възможно най- добрият начин." Ето и каква е историята на тази толкова успешна песен, която графично се изписва като Hell.о, а се произнася като Hellо, здравей!  "Написахме тази песен заедно с моя продуцент, при това тя беше предназначена за съвсем друг изпълнител, той беше измислил мелодията и ми каза, защо не опиташ да направиш цялата мелодична линия и хармонията, седнах на пианото и започнах да пея „Hell.O“, на този етап, ние просто записахме песента, след което попитах дали не мога да използвам песента като моя, защото много ми харесваше и продуцентът ми каза, наистина мога да ти я предложа като твоя песен, защото мисля, че ти я направи по- добре. Според мен направихме всичко необходимо, за да се превърне в успешна песен. След което я нарекохме HellO, но решихме графично да изпишем името като сложим точкамежду Hell и О. Направихме го, защото междувременно Адел  беше издала нейната песен „Hellо“, а също така Бионсе имаше песен „Hellо“, както и Лайънъл Ричи има „Hellо“, така че в крайна сметка решихме да изпишем по този различен начин заглавието на песента ни. 

Песните на Лени носят конкретно послание, но какво точно младата певица би искала хората да получат като внушите от авторските й песни. "Знаете ли, когато излезе песента ми „Hellо“, получих много съобщения. Хората писаха, че песента носи толкова много послания, писаха за демоните, които трябва да изхвърлиш от себе си, когато си блокирал, за това, че винаги трябва да се опитваш да се бориш. Не бях възприемала нещата по този начин в началото, но текстът наистина беше впечатлил хората. Получих много отзиви от италианските ми фенове, които ми писаха: „Тази песен ми помогна да преодолея грешките си.“ Като изпълнител на първо място мисля за музиката си, тя просто извира от мен, защото това е страст. Смятам, че най- напред трябва да извадя музиката от себе си и след като я реализирах осъзнах, че музиката носи послание, казва нещо. Когато осъзнаеш това, започваш да създаваш следващите си песни с някакъв вид послание. Но  независимо какво е преживяването и посланието, то винаги идва от сърцето, а комерсиалното остава на заден план. Появява се първо в мен и после изпращам това послание към хората. Понякога музиката и текстът се раждат едновременно, например свиря си нещо и припявам, ла ла ла, и нещата се получават, но обикновено музиката е тази, която се ражда в завършен вид, преди текста, но мисля че подходът всеки път е различен. Пътувам много и докато пътувам ми хрумва някаква мелодия, записвам я в телефона си.Обикновено композирам песните си на пианото, защото това е основният инструмент, с който си служа, затова когато се прибера у дома след някое пътуване първата ми работа е да седна на пианото и да изсвиря песента, която ми е хрумнала." Песента „Hell.o“ стана причина през 2018-та година Лени да бъде включена от списанието „Форбс“ в категорията „30 под 30“ за млади хора, които са променили света. 

"Беше страхотно, но в началото не можах да осъзная каква чест е да бъдеш включен в селекцията на Форбс. Смятам, че е голяма чест да бъда поставена наравно с млади учени, млади математици, хора, които са имали много успешно начало на кариерата с  компаниите си, хора започнали от нулата. От Форбс бяха забелязали успеха на музиката ми в Италия, смятам, че по този начин списъкът на Форбс може да мотивира много млади хора. Да съм част от тази селекция е огромна чест." Засега Лени има издаден един студиен албум от 2016 година. Той бе наречен „Hearts”- Сърца, името само по себе си описва този албум, но все пак защо сърца, отговаря Лени. "Причината беше, че измислих това име преди да завърша окончателно албума, обикновената практика е след като направиш албума, тогава поставяш името, най- често заимствайки заглавието от някоя от песните.Аз направих точно обратното, първо избрах името. Помислих си, че името сърца е много подходящо, защото този албум е много личен за мен, това е първият ми албум и той е като моето музикално бебе. Хареса ми името сърца, защото усещането беше за нови сърца. Всъщност историята е следната след като записах  всички песни една от тях се оказа супер лична за мен, в която се разказва за член от семейството ми, песента нямаше заглавие и тогава си казах, „това е последната песен в албума, няма си име, затова ще се нарича „сърца“. 

През тази година очакваме появата на новия студиен албум на Лени. "Този албум ще бъде малко по- различен от албума „Сърца“,за първия ми проект бях наясно с начина, по който ще го направя, но сега ситуацията е напълно различна.Хубавото е, че имам много песни, които да запиша, все още очаквам заглавието на албума да се оформи в съзнанието ми, иска ми се това да се случи много естествено. Не знам дали ще използвам заглавието на някоя от песните ми. Надявам се албумът да излезе през есента на тази година. Смятам да включа 12-сет песни, които смятам, че ще оформят един хубав албум, въпреки че имам много повече написани песни. Но не съм от тези изпълнители като Дрейк или Уикенд, които например включват по 20-сет, 22 песни в албумите си, според мен това количество е твърде голямо, аз не съм от този тип изпълнители." В края на срещата ми с очарователната поп певица и автор Лени я попитах иска ли да отправи послание към българските слушатели. "Да, искам да пожелая успешна година, защото все още сме в началото и годината е пред нас. Пожелавам най- успешната година, много здраве, защото това е най- важното, много любящи хора около вас и да си прекарате много хубави мигове."

Цялото интервю с Лени чуйте в прикачения звуков файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брайън Мей

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата. На фона на мост във формата на НЛО над река Дунав в словашката столица, шоуто под наслов "Мост от бъдещето" ще постави началото на фестивала..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Националният фолклорен фестивал "Люлякова ръченица" ще се проведе в Ловеч

В Ловеч днес ще се състои седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“. Той се организира от местното читалище „Зорница 2010 г. – Нено Щрегарски“ като е продължение на Люляковите празници в Ловеч. Във фестивала ще участват над 400 танцьори от 16 колектива от цялата страна. Като част от фестивала е и откритата в..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

С Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за празника на Плевен

В Плевен с инициативата Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за отбелязване празника на града - 15 май. Тази нощ беше по-различна в Плевен – всички музеи и галерии отвориха врати, за да покажат интересни изложби, посветени на Европейската нощ на музеите и галериите. Така символично започнаха и поредицата от..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Д-р Делян Георгиев връчи специалната награда на художника Бранимир Цаков

Бранимир Цаков е тазгодишният носител на голямата награда на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Авторитетно жури от Съюза на българските художници номинира пет творби, една от които бе “Пристанище” и бе откупена от кмета. 29-та традиционна изложба на художниците от район „Изгрев“ под патронажа на кмета бе открита официално. Събитието..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Румяна Пелова доказва неустоимо таланта си

Румяна Пелова от Перник е талантлива поетеса и писателка, която нашумя по-късно, но доказа неустоимо таланта си. Стихосбирката "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" е събрала блестящи стихове след надмогване на тежка болест отстрана на авторката и завръщане към живота. Тържеството на духа, на любовта, на лириката е факт. Едно преосмисляне..

публикувано на 12.05.24 в 05:25
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48