Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия осъди намесата на Европа във Венецуела

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Стремежът да се легитимира опитът за узурпиране на властта във Венецуела е пряка намеса във вътрешните работи на страната, което не спомага за мирно решение на кризата“, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. Коментарът му бе провокиран от днешното решение на Австрия, Великобритания, Дания, Испания, Франция, Швеция да признаят венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за временен президент на латиноамериканската страна.

„Всяко решение на вътрешнополитическата криза във Венецуела зависи единствено от самите венецуелци. Налагането на някакви решения или опит за легитимиране на опита за узурпиране на властта е пряка и косвена намеса във вътрешните работи на Венецуела“, заяви Песков.

Опозиционният лидер и парламентарен шеф Хуан Гуайд (35 г.) се самопровъзгласи за временен президент и положи клетва на 23 януари. Държавният глава социалист Николас Мадуро осъди това решение, като опит за преврат. Той има ключовата помощ на армията, както и на Москва, Пекин, Техеран, Анкара. Освен от Западна Европа Гуайдо пък е подкрепен от САЩ, Канада и мнозинството латиноамерикански държави.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.

Мадрид и Лондон признаха Гуайдо за президент

Мадрид призна днес венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за действащ президент на латиноамериканската страна, предаде АФП. Испанският премиер Педро Санчес посочи, че правителството му настоява Гуайдо бързо да свика нови избори. Решението..

публикувано на 04.02.19 в 11:36
Николас Мадуро

Мадуро не изключва гражданска война

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че не може да изключи възможността за гражданска война на фона на силен международен натиск да сдаде властта, предаде Би Би Си. В телевизионно интервю той категорично отхвърли ултиматума на..

публикувано на 04.02.19 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група:..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по..

публикувано на 25.06.24 в 19:13