Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо: Присъствието на „Хуавей“ пречи на партньорството със САЩ

Майк Помпейо

САЩ ще споделят информацията си за рисковете от наличието на оборудване на китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“ в страни като Унгария, предупреди държавният секретар Майк Помпейо по време на визита в Будапеща, предаде Ройтерс.

„Ако оборудване на „Хуавей“ е разположено там, където има важни американски системи, това затруднява партньорството ни“ с тези страни, заяви Помпейо.

По-рано бе съобщено, че посещението му в Будапеща е насочено срещу засилващото се влияние на Русия и Китай в Унгария. Както и че дипломат №1 на САЩ ще убеждава централноевропейската страна да се откаже от участието си в газопровода „Турски поток“, който може да мине и през България.

Пред журналисти в унгарската столица Помпейо коментира и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Рияд в Истанбул миналия октомври.

„Америка не прикрива убийство“, настоя той, запитан за критиките от страна на високопоставен американски демократ. Междувременно президентът Доналд Тръмп изпусна заложен от Конгреса краен срок - 8 февруари, да определи кой е поръчал убийството на Хашоги на фона на нови разкрития за ролята на Рияд в смъртта му.

Саудитска Арабия първоначално отрече да стои зад убийството, но после призна, че нейни агенти са отговорни за него, като настоя, че лидерите на монархията не са знаели за операцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Майк Помпейо

Майк Помпейо ще отказва Унгария от „Турски поток“

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще използва визитата си в Унгария следващата седмица, за да призове премиера Виктор Орбан да се откаже от планираното включване на страната към газопровода „Турски поток“, съобщи днес представител на..

публикувано на 08.02.19 в 18:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна..

публикувано на 26.09.24 в 06:41

Планова техническа профилактика на предаватели

На 26 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ГАБРОВО 4 на честота  103.2  MHz и  КАРНОБАТ 4 на честота 95 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк

Сблъсък по Кипърския въпрос от трибуната на Общото събрание на ООН

Трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос. В речта си в сряда вечерта президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съществуването на две..

публикувано на 26.09.24 в 04:23

Нова американска военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара

САЩ отпуснаха нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 375 милиона долара в навечерието на срещата между президента Джо Байдън и украинския президент Володимир – Зеленски. Новият пакет военна помощ, обявен от държавния секретар Антъни Блинкън..

публикувано на 26.09.24 в 04:04

Учени и политици обсъждат в Кипър противодействието на климатичните промени

От днес Кипър е домакин на тридневна международна научна конференция за „Климатичната криза в Източното Средиземноморие и Близкия изток“.  Икономическите и социалните политики за противодействие на климатичните изменения ще обсъждат водещи учени,..

публикувано на 26.09.24 в 03:56