Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и част от ОП подкрепиха предложението на ДПС за увеличаване на прага на преференцията на избори

ГЕРБ и част от Обединените патриоти подкрепиха предложението на ДПС за увеличаване на прага преференцията на избори. Тя ще е валидна, ако броят на гласовете, получени за дадения кандидат, е не по-малък от районната избирателна квота. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" - с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот.

Александър Сиди от квотата на ВМРО в Обединените патриоти заяви в обяснението си за отрицателен вот, че очаква от президента да наложи вето на този текст:
„Оставихте партиите да определят точно кой да влезе в тази сграда. Отнехте възможността и мотивацията на хората, сложени по-назад в листата да работят активно за себе си и за партията си. Не съм вярвал, че ние, патриотите от ВМРО, част от управляващото мнозинство, ще призовем президента да наложи вето на приетите текстове днес и ви заявявам, че аз и моите колеги - патриотите от ВМРО ще подкрепим ветото, ако има такова“.

По-рано депутатите влязоха в остър спор по предложението на ДПС за увеличаване на прага за преференцията, като ДПС настояха, че сега действащата разпоредба е поле за корпоративен вот, а  срещу предложението се обявиха от ВМРО и БСП.
„Тя обезсмисля шанса и свободата, която давахме на хората. Недейте да давате цялата власт на човека от Банкя и на човека от Сарайте да ви редят листите и да ви пращат тук, в Парламента“, коментира Кристиян Вигенин.
„Никой не отнема никакви преференции. Това е европейска практика на изчисляване на преференциите“, репликира Хамид Хамид. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Номерата пред партиите и преференциите в бюлетините да се различават, решиха депутатите

Мнозинството в парламента подкрепи тази вечер предложението на ГЕРБ в бюлетините номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15/15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100,..

обновено на 14.02.19 в 21:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание..

публикувано на 21.05.24 в 15:18

В Монтанско инспекторите от ИАРА заловиха трима рибари бракониери

В Монтанско заловиха трима рибари, извършвали бракониерски улов . Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливите на язовир "Огоста", където рибата хвърля хайвера си...

публикувано на 21.05.24 в 15:01

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната, посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка. „Казва се, че България не покрива инфлационния критерии, остава висока заради растежа на..

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със..

публикувано на 21.05.24 в 14:25
Арх. Любо Георгиев

Арх. Любо Георгиев: Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани

Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани.  Това заяви пред БНР арх. Любо Георгиев от "Екипът на София". След официалното съобщение за спирането на Симеоновския лифт темата влезе в политическия дневен ред. Служебният..

публикувано на 21.05.24 в 14:04