Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов в Мюнхен: Ще настояваме за завод за ремонт на Ф-16

Премиерът Бойко Борисов в Мюнхен
Снимка: Пресслужба МС

„Светът е страшно несигурен. Виждате надпревара в ядреното оръжие, надпревара в ракетните системи, надпревара във въоръжението, счупени дипломатически отношения“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен, съобщи правителствената пресслужба.

Българският премиер участва в Мюнхенската конференция по сигурността заедно с близо 600 политици, представители на бизнеса и академичната общност.

Борисов посочи, че е разтревожен от това, което слуша за Черно море. „Усещам, че регионът ни вследствие на конфликтите Русия-Украйна, никак няма да бъде спокоен“, добави премиерът. И апелира всички български политици по всички линии да се мобилизират и да се брани мирът.

В отговор на журналистически въпроси за купуването на изтребители Ф-16 премиерът Борисов посочи, че по отношение на допълнителната помощ, когато започнат преговорите българската държава, ще настоява за завод за ремонт на самолетите. Така страната ни ще се развива, колкото може повече в тази промишленост.

„България стои много добре и виждате, че всички ни хвалят. Ако се стегнем и във вътрешен план - малко по-скромно, защото никой не е забравил само преди колко години беше кабинетът на БСП с премиера Орешарски и какво се случи с банковата система и всичко“, коментира още Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен.

Министър-председателят припомни, че президентът Румен Радев е спечелил избори при същия Избирателен кодекс и то при управлението на ГЕРБ. „Значи - ако можеш да печелиш, си спечелваш. Както и аз при тяхното управление“, подчерта премиерът Борисов.

За разследванията по случая Скрипал премиерът заяви, че той е поканил и информирал посланиците за работата и резултатите на българските служби, а не обратното. „Българските служби, българският главен прокурор, в същия ден, когато получих аз сигналите, отидоха и в британско посолство, информираха по надлежния начин всички партньорски служби“, каза още премиерът Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов и Мишел Барние на срещата им в Мюнхен.

Борисов: България е готова за всички сценарии за Брекзит

„България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС - „със сделка“ и „без сделка“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на..

публикувано на 15.02.19 в 17:49
Красимир Каракачанов

Каракачанов очаква договор за Ф-16 до края на юни

До края на юни е възможно да има договор за доставка на изтребителите Ф-16, каза днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и обясни, че във вторник официално ще бъде изпратено предложението. В Мюнхен, където участва в конференцията по..

публикувано на 15.02.19 в 14:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с..

публикувано на 27.09.24 в 13:50

Във Великотърновско обещават, че няма да спрат протестите срещу безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново.  Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради..

публикувано на 27.09.24 в 13:45
Диана Дамянова

Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

Българският политически елит, доколкото тази пасмина е елит, стои не на стадиона, на които е публиката, защото тя е на друг стадион. Те играят един за друг и тази себичност довежда публиката до нетърпимост. Така коментира започващата предизборна..

публикувано на 27.09.24 в 13:09

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово,..

публикувано на 27.09.24 в 13:04
Антъни Блинкън и Ван И

Антъни Блинкън ще се срещне с китайския външен министър

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще се срещне днес в Ню Йорк с китайския външен министър Ван И, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА. Отношенията между двете най-големи икономики в света са обтегнати..

публикувано на 27.09.24 в 12:59