Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гебрев посочи фирма, в която се крие „разковничето“ за отравянето му

Емилиян Гебрев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оръжейният предприемач Емилиян Гебрев, заяви днес, че отравянето му е добре планирана операция и посочи фирма, в която се крие „разковничето“. Пред бТВ той определи като несериозни изказванията за отравянето му с кафе и рукола.

„Всичко това, което се случи тогава, случва се днес и ще се случва в бъдеще, е резултат от една добре премислена и планирана атака срещу мен. За физическо унищожаване на самия мен и за юридическо унищожаване на ръководената от мен фирма“, заяви Гебрев, цитиран от БГНЕС.

„Този процес стартира от момента, в който в публичното пространство излезе моето желание за придобиване на дружество, което е било в състава на Корпоративна търговска банка - „Дунарит”, посочи бизнесменът.

„Отравянето ми е една добре планирана операция за унищожаването ми. Въпросът е от кого? През целия този период се появява една странна фирма. Тази фирма се казва „Виафот“. Там се крие разковничето. Тази фирма е с изключителен съпорт от държавата. Тя се подпомага и в момента от държавата. Там се намира причината за юридическото ми отстраняване, но трябва да се произнесат съответните власти“, разкри Гебрев.

"Не е моя работа да казвам кой стои зад фирмата, има ДАНС и съответните институции, които трябва да го кажат. Става дума за преплетени интереси - вътрешни и външни интереси. Нещата са много по-задълбочени и сложни. Трябва да се направят анализи, за да се стигне до реалното положение на нещата", заяви бизнесменът.

Той обясни как е подпомагана фирмата. „Не е имало дело, в което тя да не е подпомагана от съда“, каза Гебрев.

Бизнесменът определи като несериозни изказванията за отравянето му с кафе и рукола на 27 април 2015 г.. „Това най-малкото е несериозно. От машината за кафе са пили толкова много хора, че те също щяха да са се натровили“.

„Ако знаех как съм отровен, щях да помогна на следствието за по-голяма яснота. Все пак това са неща, които са в прерогативите на следствието“, посочи Гебрев.

Бизнесменът смята, че най-вероятно е отровен с вещество, което може да бъде близко или същото с това, което беше отровен Сергей Скрипал в Солсбъри. „Нашата държава трябва да поиска съдействие от Организацията за защита от химическите оръжия, Великобритания също го направи вече“, призова Гебрев.

„Тези пътувания на Сергей  Федотов не съвпадат само с датата, на която аз съм отровен, ако малко разследващите се занимаят по-обстойно, ще намерят и други обстоятелства, случили се по време на тези посещения”, посочи бизнесменът и допълни, че допуска намеса от руска страна, която цели да унищожи българската военна индустрия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54