Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо: САЩ ще продължат да оказват натиск върху Мадуро, докато разбере, че дните му са преброени

| обновено на 25.02.19 в 02:52
Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще продължат да оказват натиск върху венецуелския президент Николас Мадуро, докато той разбере, че дните му са „преброени“. Това каза днес американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Асошиейтед прес.

В изявление пред телевизиите „Фокс“ и Си Ен Ен Помпейо посочи, че администрацията на президента Доналд Тръмп ще продължи да подкрепя опозиционния лидер Хуан Гуайдо и не изключи употребата на военна сила от страна на САЩ.

По-рано в Туитър държавният секретар на САЩ написа, че „сега дойде времето да се действа“, за да се подкрепят нуждите на отчаяния венецуелски народ, след като обяви, че САЩ ще предприемат действия в защита на демокрацията във Венецуела.

Днес вицепрезидентът Майк Пенс заминава за Колумбия, където ще присъства на спешна среща на върха за Венецуела заедно с още дузина външни министри от латиноамерикански и карибски страни. Там се очаква Пенс да разговаря с Хуан Гуайдо.

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо критикува използването на сила по границата, за да бъде спрян опитът за навлизане на камиони с хуманитарна помощ в страната:

„Вчера видяхме безпрецедентно престъпление при унищожаването на хуманитарна помощ, която пристигна на колумбийската граница и която беше предадена на венецуелски доброволци. Те настояват, че това е необходимо, за да бъдат спасени човешки животи“, заяви Гуайдо.

Вчера Помпейо определи като бандити силите за сигурност, лоялни към венецуелския президент Николас Мадуро, които стреляха по протестиращи, отнемайки живота на няколко души по данни на неправителствена организация. Ранените са над 300, включително колумбийци.

По заповед на Мадуро венецуелските сили за сигурност откриха огън по поддръжници на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, за да попречат на влизането на хуманитарна помощ във Венецуела от съседни страни.

Според Мадуро хуманитарната помощ е претекст за насилие и американска военна интервенция, а според Гуайдо доставките са наложителни предвид тежкото икономическо положение на Венецуела.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е „шокиран и натъжен“ от вестта за цивилни жертви при вчерашните сблъсъци по границите на Венецуела.

Междувременно властите в Колумбия съобщиха, че над 100 венецуелски войници са дезертирали, преминавайки колумбийската граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германски войници по време на учение.

Ген. Ерхард Бюлер: И дума не може да става за връщане към казармата от времето на Студената война

Година след руското нахлуване в Украйна през 2022 НАТО взе решение на срещата на върха във Вилнюс за увеличаване на разходите за отбрана и за укрепване на източния фланг. Има планове - а вероятно и график - за надграждането на многонационалните бойни групи от Балтика на север до България на юг. В Литва Германия подготвя разполагането на танкова..

публикувано на 06.07.24 в 12:37

Противоминната група на България, Румъния и Турция се включва в учението "Бриз 2024"

Новоформираната противоминна група на България, Румъния и Турция се включва във военноморското учение "Бриз 2024“". За първи път то ще премине без участието на двете постоянни групи на НАТО.  На Морската гара в Бургас с тържествена церемония бяха посрещнати корабите на Противоминната група. Намираме се в различна ситуация и за първи път..

публикувано на 06.07.24 в 12:25
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Кирил Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"!

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че няма да преговарят с "Възраждане" за съставянето на правителство. В публикация във Facebook Петков коментира, че в 50-oто Народно събрание има две потенциални мнозинства - първото - от ГЕРБ и ДПС и второто - от "Възраждане", БСП, "Величие" и ИТН. "Нека да е ясно, ПП-ДБ не може да бъде..

публикувано на 06.07.24 в 12:07
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да преобрази Великобритания

Исторически резултат за Лейбъристка партия на Киър Стармър във Великобритания. Те спечелиха общите избори на Острова и ще управляват в Кралството за първи път от 14 години.  Стармър представи доста амбициозно правителство. То има потенциала да преобрази Великобритания, изказа мнение в предаването "Събота 150" кореспондентът на БНР Веселин Паунов...

публикувано на 06.07.24 в 11:55
Президентът на САЩ Джо Байдън

Избори: Завой наляво във Великобритания, надясно във Франция и ще се оттегли ли Байдън?

Цяла една ера за Великобритания приключи тази седмица. Насред стагнация, упадък на обществените услуги и безкраен низ от политически скандали, Консервативната партия слезе от власт след 14-годишно управление. Риши Сунак обяви решението си да подаде оставка от ръководството на партията и от министър-председателския пост: "На хората бих..

публикувано на 06.07.24 в 11:41

Матю Болдуин: Енергийният преход и освобождаването от зависимостта от руски газ са като скачени съдове

Украйна няма да поднови договора за транзит на руски газ през територията си, който изтича в края на годината. Това отново бе потвърдено от властите в Киев през седмицата, макар че руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва е готова да продължи да пренася синьо гориво по този маршрут. Въпреки че голяма част от европейските държави..

публикувано на 06.07.24 в 11:34
Жозеп Борел

Борел посети щаба на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел посети разположения в Гърция оперативен щаб на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море. Жозеп Борел е бил запознат с развитието на операцията, в която участва и гръцка фрегата, съобщиха от министерството на отбраната в Атина...

публикувано на 06.07.24 в 11:30