Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей пак убеждава депутатите да подкрепят сделката ѝ за Брекзит

Премиерът Тереза Мей защитава постигнатото проектоспоразумение за Брекзит в британския парламент през ноември 2018 г.
Снимка: Ройтерс

Във Великобритания графикът за гласуванията, свързани с Брекзит, е ясен след вчерашните предложения на премиера Тереза Мей, която обеща на депутатите възможността да гласуват против излизането от ЕС без сделка и отлагане на Брекзит, ако нейната сделка не бъде одобрена.

Това обаче далеч не означава, че Тереза Мей бие отбой. Напротив, днес в парламента тя отново изрази увереност, че е напълно постижимо излизането със сделка на 29 март и че е против отлагането на Брекзит.

Нека най-напред да видим какъв е графикът на гласуванията.


Ревизирана версия на сделката на Тереза Мей трябва да бъде гласувана до 12 март, най-вероятно точно на тази дата. Ако бъде одобрена - Обединеното кралство излиза от ЕС със сделка.

Ако не бъде одобрена на 13 март депутатите ще гласуват дали страната да напусне без сделка. Ако гласуват с „да“ - Великобритания ще напусне без сделка на 29 март. Ако гласуват с „не“ на 14 март ще последва ново гласуване да бъде ли отложен Брекзит. Ако депутатите отхвърлят отлагането на Брекзит страната трябва да напусне на 29 март без сделка, а ако гласуват за отлагане на Брекзит, тогава трябва да се отправи запитване към ЕС за удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор, с който бе стартиран процеса по Брекзит, и да се определи на нова дата за напускане.

Тереза Мей не иска да се стига дотам, защото, по нейните думи, отлагането на процеса не решава проблемите. На всички зададени ѝ въпроси днес в Камарата на общините във връзка с Брекзит, тя бе непоколебима.

 „Нека отново ясно да заявя: правителството не иска удължаване на член 50, политиката на правителството да получи правно обвързващите промени за „предпазния механизъм“ за ирландската граница, така че сделката да бъде върната в Камарата на общините и депутатите да я подкрепят, за да напуснем на 29 март със сделка“.

На въпрос тази сутрин дали е част от заговора за спиране на Брекзит, Амбър Ръд, която е един от министрите-бунтари, отговори:

„Не, аз съм част от заговор в подкрепа на премиера за прокарването на добра сделка за Брекзит в парламента колкото се може по-скоро“.

Други, като лидерът на парламентарното мнозинство Андреа Ледсъм, са категорични, че не трябва да се бави излизането от ЕС:

„Ние не говорим за отлагане на Брекзит. Премиерът Мей бе пределно ясна, че не иска отлагане на Брекзит, нито пък аз го искам“.

В парламента днес са внесени 12 поправки по стратегията на правителството, като председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще определи по кои точно ще бъде гласувано. Четири от тях заслужават повече внимание.

Първата, на ръководството на Лейбъристката партия за оставане в митническия съюз и запазване на близки отношения в общия пазар.

Втората, наречена „Спелман/Дроми“ по името на вносителите, за срок до 18 март към Тереза Мей да изпълни резултата от един от вече споменатите в началото 3 вота – по нейната сделка, за излизане без сделка или отлагане на Брекзит.

Третата, поправката „Купър/Летуин“, която съвпада с предложението на премиера да се даде право на вот на депутатите за отлагане на Брекзит.

И четвъртата, на Алберто Коста от Консервативната партия, за гарантиране и от Лондон и от Брюксел на правата на гражданите независимо от изхода от преговорите за Брекзит.

Точно около тази последна поправка се разигра драма днес, защото стана ясно, че Алберто Коста, който е частен парламентарен секретар в офиса на министъра за Шотландия, е бил уволнен.

Странно решение, защото само часове по-рано вътрешният министър Саджид Джавид заяви, че правителството ще подкрепи тази поправка, въпреки че премиерът вчера не се изказа ласкаво за нея.

Иначе, що се отнася до ключовите гласувания в средата на март, пак е трудно да се правят прогнози. Някои смятат, че на мнозина, и най-вече на евроскептиците, няма да им издържат нервите и ще подкрепят сделката на Мей.

На други не им харесва целия този „букет от гласувания“. А трети смятат, че Мей няма шанс, ще загуби вота и ще се стигне до отлагане на Брекзит.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14