Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Кулижников пред БНР : Кънки бягането е моят живот

Снимка: Сандър ван дер Крохт

Павел Кулижников спечели за трети път в своята спортна кариера световното първенство по кънки бягане в спринтовия многобой. Направи го със стил, показвайки най-доброто, на което е способен. В меката на кънки бягането - Хееренвеен, Холандия, Кулижников успя да се пребори с конкуренцията, която този път бе наистина огромна. 

Да спечелиш състезание, включващо две бягания по 500 метра и две по 1000 метра, е сериозно изпитание, изискващо железни нерви, способност за многократна концентрация в кратък период от време и разбира се, спринтьорски бегови качества и чисто пързаляне.

Тактически Кулижников изигра своите карти най-добре и именно затова спечели титлата. Кулижников се пързаля съсредоточено и без излишни рискове. С тактическо бягане на 500-метровата дистанция в първия ден от надпреварата, Кулижников записа време от 34,74 секунди. Последва 1:08,06 в бягането на 1000 метра. През втория ден, след като Кулижников изуми дори и самия себе си, записвайки рекорд на пистата на дистанцията от 500 метра (34,31 секунди), той можеше да си позволи малко да успокои темпото на пързаляне в последното бягане на 1000 метра (1:08,62), защото в това бягане целта му бе не да гони рекорди, а да съумее да удържи преимуществото си, за да излезе като краен победител в многобоя.

В интервю за Българското национално радио Павел Кулижников споделя емоциите си от спечелването на своята поредна титла в кънки бягането в спринтовия многобой.

-  Вече сте трикратен световен шампион по кънки бягане в спринтовия многобой. Как се чувствате?

- Усещането ми е познато, тъй като това за мен не е първата световна титла в спринтовия многобой. Не е нищо ново за мен, но усещането е много приятно. Особено този път, тъй като тя дойде като компенсация за неуспешното ми представяне на Световното първенство по кънки бягане в отделните дисциплини от преди две седмици. Неуспехът в Инцел, Германия, ме мотивира много да потърся начин да постигна ръст в резултатите си и да се преборя се със себе си. Това, което прави тази титла по-специална за мен е това, че тя бе спечелена при една изключително голяма конкуренция. Предишните две ги спечелих много лесно. След първия ден от надпреварата на ледения овал в Хееренвеен ми стана ясно, че няма как да спечеля, ако бягам лошо 500-те метра на втория ден. Наложи се да дам 100% от себе си, но това ми даде увереност в заключителното бягане на 1000-метровата дистанция и разбира се ми донесе поредната световна титла.

- Това световно първенство бе поредното успешно за вас. Какъв е ключът към успеха в подобна надпревара?

-  За мен нещата в случая бяха много прости, тъй като не бях удовлетворен от резултатите си постигнати по време на Световното първенство по кънки бягане в отделните дисциплини в Инцел. Пристигнах в Холандия с желанието да докажа на всички и най-вече на себе си, че мога. Да възстановя статута си на най-бързия кънкобегач в света и световната титла в спринтовия многобой се превърна в един вид реабилитационна за мен.

- Кънки бягането на късите дистанции обикновено е съпроводено с една много голяма нервност у състезателите. Вие се явявате една пълна противоположност на това правило. Винаги изглеждате много спокоен . В тази връзка, провеждате ли специална психологическа подготовка и каква е тя?

-  Понякога и аз съм нервен, но не го показвам. За много от състезателите е трудно да скрият емоциите си и най-вече да успеят да се успокоят заставайки на старт.  Понякога, когато видя резултатите на съперниците си стартирали преди мен се амбицирам още повече да се пързалям бързо. Напрежението в този случай се превръща в мой стимул да се пързалям възможно най-добре и ме надъхва за победата допълнително. Така негативните емоции се превръщат в позитивни. Когато застана на старт просто си казвам, че няма какво да губя и всичко ще бъде наред.

- Доколко сте амбициран да се опитате да подобрите своя собствен световен рекорд в спринта на 500 м (33,98 секунди)? Ще имате възможност за това след 2 седмици по време на последния старт за Световната купа, които ще се проведе на най-бързия 400-метров овал за кънки бягане в света в Солт Лейк Сити (САЩ).

-  Ако през идните две седмици руския отбор успее да се възстанови напълно след двете световни първенства, всички можем да покажем добри резултата в Солт Лейк Сити.

- От гледна точка на потърпевш, как бихте коментирали отнемането на правото на Русия да бъде представена от своите спортисти на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през миналата година? Психологически лично на вас как ви се отрази това решение на Международния олимпийски комитет?

-  Това, че на моята държава ѝ бе отнета възможността да бъде представена от своите спортисти на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг повлия не само на мен, но се отрази и на цяла Русия. Беше много неприятна ситуация, в която ние не можехме да направим нищо. Не бяхме наясно защо стана така и то в самото навечерие на старта на олимпийските игри, но накрая се примирихме. Това беше нещо като непреодолим подводен камък.

- Сега бих искала да сменя рязко посоката на разговора си с вас и да ви върна назад във времето. Каква е причината семейството ви да се пресели от Воркута (Коми) в Коломна (в Московска област)? Тогава сте бил едва 6-годишен, така че едва ли вашият талант на кънкобегач е бил причината за това.

-  Семейството ми се пренесе да живее в Коломна, защото нямахме какво да ядем. Положението беше толкова тежко. Баща ми беше миньор и срещу работата си получаваше талони за храна. Имахме късмет да се озовем в град Коломна в Московска област, където баща ми получи работа и така участва в строителството на ледения овал за кънки бягане, който днес е база на руския национален отбор.

- Как всъщност започнахте да се занимавате с кънки бягане? Преди това тренирали ли сте хокей или фигурно пързаляне?

-  Всичко започна много по-различно. Карах БМХ (велосипед за фрийстайл) в продължение на три години от сутрин до вечер. Опитвах се да правя различни трикове, да скачам с него. Нещата се промениха, когато строителството на съоръжението за кънки бягане приключи. Баща ми тогава гледаше по телевизията Зимните олимпийски игри и дойде при мен с идеята да ме заведе на пързалката при Димитрий Дорофеев, който бе треньор на най-добрите кънкобегачи в Русия. И така от тогава до днес той е мой наставник, както и на всички останали спринтьори в нашия национален отбор.

- Каква част от живота ви заема бързото пързаляне на кънки на дълга писта? Само професионален кънкобегач ли сте или сте и студент? Какво изучавате?

-  Обичам кънки бягането повече от всичко на света. Обожавам да се пързалям и да се състезавам. Кънки бягането е моят живот. Разбира се, покай всичко това съм и студент. Какво изучавам, това ще го запазя за себе си засега.

- Какво е вашето хоби извън вашия спорт?

(На този въпрос Кулижников отговори леко срамежливо след дълга пауза изпълнена със смях. –бел.на автора) Компютърните игри или „геймингът”са моята най-голяма страст извън спорта. Аз съм „геймър”. Другата ми любов извън кънки бягането са спортните коли.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-е вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41
Калоян Братанов

Калоян Братанов е шампион на 100 м свободен стил

Калоян Братанов спечели финала в „кралската“ дисциплина 100 метра свободен стил за мъже на държавното лично отборно първенство по плуване на басейн "Диана" в столицата. Състезателят на клуб Астери финишира първи с време 50.52 секунди и остана на близо две секунди от националния рекорд на Йосиф Миладинов от 48.83. Самият Миладинов пропусна..

публикувано на 27.06.24 в 20:00
Александра Начева

Александра Начева е изписана от „Пирогов“ след операцията

Лекоатлетката Александра Начева беше изписана от УМБАЛСМ "Пирогов",  където на 23 юни претърпя операция заради фрактура на левия глезен. Световната шампионка на троен скок за девойки до 20 години от Тампере 2018 Начева получи контузията в събота вечерта по време на състезание на скок дължина на турнир в Габрово, а интервенцията беше..

публикувано на 27.06.24 в 18:45
Константин Костадинов

Националът Константин Костадинов ще играе в елита на Испания

Българският национал Константин Костадинов ще играе за отбора на Тенерифе през сезон 2024/25, съобщиха от клуба от испанската Лига Ендеса. През последните два сезона Тенерифе държеше правата върху 21-годишното крило, но го изпращаше под наем в отбори от второто ниво на местния шампионат. По време на новата кампания обаче юношата на Реал..

публикувано на 27.06.24 в 18:37
Валентиа Геовгиева

Валентина Георгиева тренира на нов уред прескок, осигурен от БФ Гимнастика за Игрите в Париж

Европейската вицешампионка Валентина Георгиева тренира на нов прескок, който беше осигурен специално от Българска федерация гимнастика за подготовката й преди олимпиадата. Уредът, произведен от фирма "Gymnova" е същият, на който ще се проведе състезанието по спортна гимнастика на Игрите в Париж 2024. Прескокът вече е в залата на "Раковски" и..

публикувано на 27.06.24 в 13:34